Linkuri accesibilitate

Păsurile agricultorilor moldoveni...


Vasile Mîrzenco: „Să credităm noi statul, cei care nu avem cu ce semăna şi ce recolta?”


Pe 31 iulie agricultorii vor sa blocheze traseele naţionale iar ulterior ar putea sa protesteze si in Piaţa Marii Adunări Naţionale cu sape, furci şi lopeţi. Ei vor cere anularea deciziei de majorare a taxei pe valoarea adăugată la 20% în agricultură, adoptată recent de Legislativ. Despre necazurile agricultorilor am discutat cu Vasile Mârzenco, Directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.

Vasile Mîrzenco
Vasile Mîrzenco
Vasile Mîrzenco: „Autorităţile, guvernul, Parlamentul mimează dialogul cu societatea civilă în general. Noi am dus un dialog de cîteva luni pe marginea politicii fiscale pentru anul 2013 şi am venit nu pur şi simplu să cerem ceva de la guvern. Am venit cu analize şi cu argumente că politica fiscală pe care au promovat-o în Parlament, iar Parlamentul a adoptat-o, este una dăunătoare în primul rînd pentru bugetul statului. Va primi mai puţini bani la buget de la industria de prelucrare şi de la exportul produselor agro-alimentare.”

Europa Liberă: Dvoastră vă referiţi la acea decizie de majorare a TVA la 20% în agricultură?

Vasile Mîrzenco: „Da, da, da. Această majorare a Taxei pe Valoare Adăugată va atrage după sine diminuarea veniturilor la Bugetul de Stat şi înăsprirea regimului fiscal faţă de agricultori care şi aşa anul acesta sînt puşi la pămînt de o secetă nemaivăzută. ”

Europa Liberă: Dle Mîrzenco, eu am înţeles că abia din anul viitor TVA în agricultură va creşte de la 8 la 20%.

Vasile Mîrzenco: “Anul viitor, dar deja legea este aprobată în parlament”.

Europa Liberă: Dvoastră vreţi să protestaţi acum pentru situaţia de azi din agricultură?

Vasile Mîrzenco: „Noi vrem să protestăm şi pentru situaţia de azi care este, fiindcă noi înţelegem că în ţară nu este uşor. Şi, în condiţiile fiscale care sînt în 2012, noi mai putem încă mişca cît de cît, încă şi aşa foarte greu. Fără suportul statului noi nu vom putea să ne revenim, acele gospodării agricole şi fermieri cărora le-a compromis seceta recolta de cereal, de porumb, de floarea-soarelui, şi în pomicultură, fiindcă cad fructele de pe copaci. Şi în aceste condiţii guvernul, colac peste pupăză, ne mai propune majorarea TVA la producţia agricolă. Această majorare de TVA este în interesul industriei de prelucrare şi în interesul exportatorilor produselor agricole.”

Europa Liberă: E şi o recomandare făcută de FMI, pare-se…

Vasile Mîrzenco: „Aşa spun, dar noi marţea viitoare avem o înţelegere să ne întîlnim cu reprezentantul FMI-ului în Republica Moldova şi o să vedem care sînt şi argumentele FMI-ului pentru această politică de majorare a TVA la producţia agricolă. Am luat această decizie, ca pe 31 iulie, toţi agricultorii să ieşim cu tehnica agricolă pe traseele naţionale şi internaţionale şi să ne exprimăm protestul faţă de această politică a statului în agricultură”.

Europa Liberă: Adică cum? Cu tractoare, combine?

Vasile Mîrzenco: „Vom ieşi pe marginea traseelor, nu vom încurca traficul, vom claxona, vom ieşi cu lozinci ca să nu mai fim neglijaţi şi să nu mai mimeze cu noi dialogul”.

Europa Liberă: Cînd ziceţi că se mimează dialogul, la ce vă referiţi?

Vasile Mîrzenco: „Că în cadrul discuţiilor pe care le-am avut au dat toţi din cap, şi deputaţii, şi membrii guvernului, şi au spus că noi am prezentat nişte analize foarte profesioniste, bune. Adică sînt de acord cu noi, dar la urmă votează ceea ce au avut ei în cap”.

Europa Liberă: Dar dvoastră ce le-aţi propus?

Vasile Mîrzenco: „Ca TVA sau să rămînă 8%, aşa cum este. De altfel, în majoritatea ţărilor din regiune, dar chiar şi în ţările din Uniunea Europeană, pentru producţia agricolă este o TVA redusă. În Georgia ea este la cota zero. Noi le propunem celor care fac politici fiscale să caute soluţii, să majoreze veniturile la bugetul de stat, diminuînd presiunea fiscală pe agenţii economici în general din economie. Adică să lărgim baza fiscală. Să facem condiţii să se creeze mai multe întreprinderi mici şi mijlocii, să creăm mai multe locuri de muncă de unde vor veni impozite în bugetul statului. Dar nu să-i constrîngem pe producători şi să stoarcem din ei tot ce se poate de stors”.

Europa Liberă: Această TVA în agricultură care se preconizează să crească de la 8% la 20% presupune că diferenţa de 12% urmează să fie restituită producătorilor în cîteva luni…

Vasile Mîrzenco: „Bine, dar ce cîştigă statul atunci? Dacă noi propunem 8% să-i transferăm şi 12% să-i rămînă agricultorului. Să credităm noi statul, cei care nu avem cu ce semăna şi ce recolta? Să credităm statul care ne promite că ne va rambursa banii ăştia într-o lună de zile? La ce foloseşte? Ce cîştigă statul din aceasta? Să creăm condiţii de corupţie? Să umblăm pe la inspectoratele fiscale, să prezentăm documente, controale, ca să ne restituie această TVA? Cui îi trebuie volochita asta ? Oare noi, fermierii, nu avem şi aşa probleme de ajuns?

Eu le-am propus şi altă variantă. Ducem evidenţa de 20%, calculăm 20%, dar numai 8% din aceste 20% le transferăm statului, iar 12 rămîn în cont. Nemaivorbind că le-am dat şi exemplul Ucrainei unde se calculează TVA 20%, dar restul totalmente rămîne în contul producătorului agricol. Cum vrem noi să dezvoltăm acest sector? Nu vedem oare că şi pe piaţa noastră internă procurăm mai multe produse din Ucraina şi importate din alte ţări? Noi nu vedem că an de an tot mai multe pămînturi sînt abandonate, că oamenii fug din ţara acasta?”

Europa Liberă: Pentru că a fost această secetă, securitatea alimentară poate fi afectată?

Vasile Mîrzenco: „Va fi afectată, dar va fi asigurată pe baza importului. Demnitarilor noştri mai mult le place să asigure această securitate pe import, şi nu pe producţia autohtonă, locală. Fiindcă la import se mai fac ghiduşii pe la vamă, pentru că chiar şi această politică încurajează nu agricultorii, care muncesc din zori şi pînă-n noapte, dar îi încurajează şi le face facilităţi fiscale procesatorilor care şi aşa n-o duc cel mai greu şi exportatorilor de produse agricole din ţara noastră. Fiindcă lor li se restituie TVA la export.

Mai ales vor fi afectaţi fermierii mici care nu sînt plătitori de TVA. Fiindcă ei procură tot ce folosesc în agricultură cu TVA, dar lor nu li se compensează acest TVA că nu sînt plătitori. De aceea, noi sîntem foarte revoltaţi. Mai mult decît atît, noi am adresat primului-ministru un demers ca să ne întîlnim cu el. Nici răspuns nu avem. Măcar să ne spună să nu aşteptăm.

Agricultura asigură peste 300 de mii de locuri de muncă azi. Peste 400 de mii de locuri de muncă în industria de prelucrare, în transport, în alimentaţia publică. Am finalizat textul adresării către preşedintele ţării, de la care cerem să nu promulge această lege, şi către preşedintele Parlamentului căruia îi cerem să convoace în mod de urgenţă şedinţa parlamentului pentru a reeaxamina politica fiscală pentru anul 2013.

Sîntem totalmente dezamăgiţi, fiindcă dialogul pe care l-am purtat a fost unul nesincer. Fiindcă noi bănuim că FMI nu presează chiar aşa cum zic ei, dar le recomandă şi le cer alte lucruri. Zilnic, în presă, citim despre contrabandă în proporţii mari, despre corupţie etc. Acolo să caute banii, da nu în buzunarul ţăranului care şi aşa abia o duce ”.
XS
SM
MD
LG