Linkuri accesibilitate

Autonomia locală între seceră şi ciocan


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: conflictul administraţiei de la Bălţi cu autorităţile centrale nu se rezumă la efectul bumerangului.


Igor Boțan: ,,Și Legea privind administrația publică locală și Legea privind organizarea administrativ-teritorială, precum și Legea finanțelor publice locale au fost adoptate în perioada guvernării Partidului Comuniștilor.

Ne amintim că după alegerea lui Dorin Chirtoacă în calitate de primar general de Chișinău, Dorin Chirtoacă a pus în evidență exact problemele la care se referă în prezent administrația municipiului Bălți.

Pe atunci, administrația municipiului Bălți nu ridica probleme și nu avea pretenții față de administrația centrală. Să ne amintim că Dorin Chirtoacă a avut probleme cu numirea comisarului municipiului Chișinău, comisarului de poliție. Să ne amintim că Dorin Chirtoacă în permanență a ridicat problema transferurilor către administrația din Chișinău, după ce că administrația publică locală, adică municipiul Chișinău varsă în bugetul de stat o sumă impunătoare.

Acum situația s-a inversat. Dar cred că ar fi greșit dacă ne-am referi la conflictul administrației din Bălți cu administrația centrală doar la această dimensiune a bumerangului. Nu trebuie să uităm că a avut loc Congresul autorităților administrației publice locale acum o lună de zile și problemele care le invocă acum administrația municipiului Bălți au fost expuse și în rezoluția acestui congres.”

Europa Liberă: Dar, în principiu, ceea ce vor consilierii comuniști municipali contravine ideologiei Partidului Comuniștilor, care spune că toți trebuie să fim solidari, adică cei mai bogați să dea și celor care nu pot să adune impozite în regiunile lor. Opțiunea lor pentru autonomie totală nu se duce spre separatism?

Igor Boțan: ,,Eu cred că ei nici nu au formulat corect pentru că atunci când au fost întrebați direct care este întrebarea care ați dori să figureze în buletinul pentru desfășurarea referendumului nu au avut un răspuns.”

Europa Liberă: Asta plenara o să decidă.

Igor Boțan: ,,Asta da, dar când au fost întrebați la modul practic, au invocat doar că ar dori să aibă un statut similar cu cel al municipiului Chișinău, iar municipiul Chișinău are statut special pentru că este capitala Republicii Moldova. În rest nu trebuie să existe și de facto nu există diferență între municipiul Chișinău și municipiul Bălți.”

Europa Liberă: Totuși, vreau să vă întreb: acești comuniști în consiliul municipal Bălți și nu doar, urmăresc scopul doar să hărțuiască administrația de la Chișinău? Sau de bună seamă vor să obțină o reformare totală a legislației?

Igor Boțan: ,,Componenta politică persistă și ea este principală în actualul conflict. Decizia consiliului municipal Bălți este o replică la ultimele evenimente, la condamnarea regimului totalitar comunist. Însă trebuie să recunoaștem că în mare măsură ei au dreptate dacă nu ar recurge la referendum și dacă nu ar lansa amenințări subtile, fiindcă ceea ce cer ei se conține și în rezoluția Congresului autorităților locale din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Întrebarea mea este de ce fracțiunea comuniștilor din Parlament nu a inițiat rectificarea legislației prin mijloacele care-i stau la îndemână?

Igor Boțan: ,,Eu cred că întrebarea este legitimă și știm care va fi răspunsul Partidului Comuniștilor. Cred că ar fi definitor: autoritățile centrale aici nu au ce face decât să aplice legea, adică să atace în contenciosul administrativ și să obțină anularea, iar efectul politic deja, rezonanța deja a avut loc.”

Europa Liberă: Cert este că cineva va câștiga bani buni pe tricouri, bannere cu secera și ciocanul, dar și dosarele se vor înmulți.

Igor Boțan: ,,Probabil acest lucru ne așteaptă, dar aceasta este logica confruntării între opoziție și alianța de guvernare. Va trebui să încercăm să învățăm niște lecții pe care nu le-am învățat la timpul potrivit.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG