Linkuri accesibilitate

Romii în UE şi prejudecățile față de romi


Interviu cu Anne Groth, deputat german, membru al APCE, autor al unui raport pe marginea integrarii romilor.


Conducerea socialistă a Franței și-a atras critici aspre din partea apărătorilor drepturilor omului reluând astăzi o practică destul de controversată a fostei guvernări de dreapta: expulzarea romilor din taberele considerate ilegale. La Strasbourg, corespondenta Europei Libere Iolanda Bădiliță a stat de vorbă despre soarta romilor cu Anne Groth, deputat german, membru al APCE, autor al unui raport pe marginea integrării romilor.

Europa Libera: Ati intocmit recent un raport care a si fost adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei care se refera la integrarea romilor. Ce aduce nou raportul dumneavoastra?

Anne Groth:
„Abordarea este total noua. De aceasta data demontam o serie de preconceptii. De pilda, aceea potrivit careia toti romii sunt nomazi. Nimic mai fals! Inainte romii nu aveau un domiciliu stabil, erau intr-adevar nomazi. Se miscau mult. Astazi insa, doar 5 pana la maxim 20 de procente sunt nomazi.”

Europa Libera: Aceasta inseamna ca astazi romii prefer sa se stabileasca intr-o tara si acolo sa locuiasca?

Anne Groth
: Exact! In orasele si in asezarile lor. Aceste asezari sunt insa departe de a oferi conditii civilizate de trai. In Belgrad, de pilda, exista o multime de astfel de asezari, iar guvernul de acolo incearca sa ajute populatia roma si incet, incet sa ii mute pe locuitorii acestor asezari in locuinte unde sa se poata trai decent. Prin urmare romii astazi prefera sa ramana intr-o tara si sa isi gaseasca de lucru acolo. Iar aici avem de-a face cu cea de-a doua problema: somajul. Care desigur afecteaza nu doar romii. Cand romii care traiesc in Kosovo, Romania sau Italia nu gasesc de lucru, atunci ei migreaza in acele tari unde exista de lucru, de exemplu in sudul Germaniei unde exista industrie auto si asa mai departe. Dar cum spuneam aceasta nu esteo situatie specifica doar romilor. Uitati-va la ce se intampla cu grecii care migreaza in masa pentru a-si gasi un loc de munca. Ce sa mai spunem de portughezi care emigreaza in Africa- Angola si Mozambic sau in Brazilia.

Europa Libera: Si in sarcina cui cade responsabilitatea integrarii acestor migranti- daca este sa ne intoarcem la romi.

Anne Groth
: Daca este sa vorbim de Germania, de pilda, cred ca avem responsabilitate fata de acei romi care s-au nascut aici, au crescut aici iar noi ii trimitem acum in Kosovo. Ceva asemanator a facut si Franta iar toate aceste actiuni nu au nimic in comun cu Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si nici cu alte documente international anti-discriminare. Acum ar mai trebui spus ceva apropos de migratia romilor. Romii sunt in Europa de cel putin 700 de ani. Sunt parte a culturii europene care slava Domnului este foarte diversa. Imaginati-va ca am fi toti germani! Ar fi ingrozitor de plictisitor! Romii au o cultura foarte diversa si bogata. Se cunoaste putin muzica lor insa pictura, literatura, arta poetica. Noi am cerut Comitetului de Ministri o serie de masuri cat se poate de concrete: stoparea expulzarilor in masa in toate statele membre ale COE si trimiterea etnicilor romi in tarile de origine doar atunci cand sunt indeplinite conditiile minimale de trai, adica locuinta si loc de munca. Apoi cerem sa primim asigurari ca acesti copii care se intorc in Kosovo, de exemplu, au aceleasi sanse ca cei de acolo. Pentru ca acesti copii care s-au nascut de pilda in Germania, nu cunosc decat limba germana. Cum vor face ei fata la scoala in Kosovo daca nu cunosc limba?

Europa Libera: Abordati si problema cersitului si le cereti statelor Consiliului Europei sa elimine legislatia care interzice cersitul. Gasiti important cersitul pentru romi?



Anne Groth
: Aceasta este o chestiune care tine de saracie. Eu vad, de pilda, ca in Germania din ce in ce mai multi batrani cersesc pe strazi, ca oameni saraci cauta in gunoi sticle goale sau mancare. De aceea gasesc ca nu este in regula ca in anumite state cersitul este criminalizat. Sigur, exista si acele bande organizate care utilizeaza copii, femei sau persoane handicapate la cersit si aici, da, cred ca este vorba de criminalitate organizata. Si aceasta trebuie pedepsita prin lege. Insa atunci cand o persoana cerseste pentru a se intretine, cerseste din saracie, avem de-a face cu o alta dimensiune, iar aceasta activitate nu trebuie pedepsita prin lege. As dori sa mai spun ca Romania este un exemplu pozitiv in privinta integrarii romilor. Autoritatile de acolo au facut eforturi chiar cu pretul unor discriminari positive, sa elimine dezavantajarea romilor asa cum inca se mai intampla in Ungaria sau Slovacia unde mai asistam la atitudini rasiste impotriva romilor, chiar si astazi.
XS
SM
MD
LG