Linkuri accesibilitate

Atac la premier


Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin la Moscova an aprilie 2008.
Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin la Moscova an aprilie 2008.

Şovăiala lui Dmitri Medvedev ar fi sporit numărul victimelor din războiul ruso-georgian din 2008, susțin mai mulți generali din armata rusă.

Mai mulți generali ruşi l-au acuzat în mod public pe premierul Dmitri Medvedev că a șovăit ca președinte în 2008 în timpul războiul ruso-georgian, iar această această șovăială ar fi sporit numărul victimelor. Tot ei susțin că premierul Vladimir Putin, aflat atunci la deschiderea jocurilor Olimpice de la Beijing, ar fi fost cel care a intervenit hotărâtor în conflict. Corespondenţa Europei Libere este rezumată de Oana Serafim.


Filmul care a fost vizionat masiv pe reţeaua YouTube a provocat un şoc în lumea politică din Rusia. Mulţi kremlinologi îl văd ca pe un atac la adresa premierului şi o nouă încercare de a-l prezenta pe actualul preşedinte – la vremea conflictului din Georgia, premier – Vladimir Putin drept liderul cel mai de încredere. Filmul intitulat „Ziua pierdută” susţine ideea că echipa lui Medvedev a avut nevoie de un impuls puternic din partea premierului Putin pentru a acţiona in acest conflict.

Iuri Baluievski
Iuri Baluievski
Printre figurile militare cele mai proeminente este fostul şef al Statului Major, generalul Iuri Baluievski, iar naratorul filmului spune: „Toţi experţii consultaţi pentru acest film sunt de acord că a fost o pierdere de timp tragică şi inexplicabilă. Ce se cerea atunci de la liderul ţării ? Să nu se mai gîndească la propria imagine. Să nu se umilească în consultări cu parteneri externi. Să realizeze că suntem în război şi să îşi amintească de obligaţia de a proteja viaţa civililor şi personalul militar. Asta era responsabilitatea majora oficială.”

Pentru directorul centrului de tehnologii politice de la Moscova, Igor Bunin, citat de agenţia Reuter, există elemente in elita politică de la Moscova care doresc să distrugă orice urme ale înţelegerii care a existat intre Putin si Medevedev pe vremea preşedinţiei acestuia şi că ar încerca sa il aduca pe actualul premier in poziţia unui şef de cabinet strict tehnic. Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie din Moscova nu merge atît de departe:

„Este limpede că e vorba de o revizuire a moştenirii preşedinţiei lui Medvedev care nu a fost prea bogată, şi într-un fel, acest film este continuarea a ceea ce tot face parlamentul şi partidul Rusia Unită, adică respinge iniţiativele premierului.”

Analistul rus spune ca, din punct de vedere psihologic, pentru Putin este greu să accepte că Medvedev a fost creditat cu acţiunile sale, dar că , cel puţin pe moment, Putin e mulţumit cu modul în care funcţionează aranjamentul pe care il are cu premierul.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Dmitri Medevedev nu a ţinut secret că vrea să mai candideze o dată la preşedinţie în 2018, dar el nu s-a bucurat niciodată de sprijinul celor care il susţin pe Putin – adică „siloviki” cu legaturi strînse la nivelul elitei militare, serviciilor secrete şi industriei de apărare, cei care sunt reprezentanti de fostul vicepremier si apropiat al lui Putin, Igor Secin. De fapt, spune analistul moscovit Vladimir Pribilovsky,
principalul conflict politic din Rusia in acest moment este între Secin si Medvedev…
XS
SM
MD
LG