Primari din 12 localitati din Moldova au fost instruiti azi cum sa aplice la nivel local guvernarea electronica, un program lansat de guvern acum doi ani care are drept scop imbunatatirea accesului cetateanului la servicii publice prin utilizarea internetului sau a telefoniei mobile. Atelierul de instruire a primarilor a fost organizat de Agentia Americana pentru Dezvoltare (USAID) in parteneriat cu Centru de Guvernare Electronica in cadrul Proiectul de Sustinere a Autoritatilor Locale din Moldova. Detalii are Alla Ceapai:
Autorităţile locale fac primii paşi în valorificarea e-guvernării. Pentru unii asta înseamnă doar construirea paginii web a primăriei, alţii deja îşi fac publice în regim online şedinţele consiliilor locale, cum ar fi la Teleneşti, de exemplu. Centrul de Guvernare Electronică pune la dispoziţia tuturor autorităţilor locale diverse instrumente de transparentizare ă activitatea, spune expertul Vlad Manoil:
„Site-ul actelocale.md este un instrument prin care autorităţile locale pot publica actele adoptate de Consiliile locale, pentru ca acestea să fie publice şi cetăţenii să le poată vedea. În completare este şi site-ul particip.gov.md. Este o platformă unde primăriile pot plasa spre consultări publice proiecte de acte normative care urmează să fie adoptate, ele pot lua în calcul şi părerea cetăţenilor care pot comenta pe această platformă.”
În noiembrie vor fi lansate mai multe servicii pentru comoditatea cetăţenilor, cum ar fi semnătura mobilă, adică aplicată de la distanţă, şi plăţile online. Ce beneficii ar avea un locuitor de la sate, „un simplu ţăran”, cum ar veni, urmare a prestării acestor servicii? am întrebat-o pe directorul executiv de la Centrul e-guvernare Stela Mocanu:
„Printre ţăranii simpli sunt foarte mulţi fermieri care fac cerere pentru subvenţii, care pierd timp pentru a strânge o sumedenie de fişe, formulare, certificate pe care le depun la agenţiile ministerului fie la nivel de raion, fie la cel central. Având semnătura digitală mobilă va putea să transmită toată această informaţie online. Nu va fi nevoie să se deplasează, poate doar pentru aşi ridica un document . va putea să-şi achite anumite taxe online. Nu va fi nevoie să vină în persoană să-şi depună rapoarte la diferite instituţii ale statului.”
Valentina Casian, primarul oraşului Străşeni, spune că ar fi interesată să aplice proiectul alerte.md. O platformă online funcţională deja în Chişinău prin care cetăţenii raportează problemele din localitatea lor, fără a sesiza în mod tradiţional autorităţile:
„Să cunoaştem care este situaţia cu apeductul cu evacuarea deşeurilor cu salubrizarea în localitate. Probleme cu care ne confruntăm zi de zi. Avem create două întreprinderi municipale - Gospodăria comunală şi apă canal Străşeni şi din păcate nu cunosc situaţia reală la moment. În fiecare zi trebuie să-i invit, ei să piardă timp pentru a veni la primărie, la volantă. Acest lucru noi am putea să-l facem accesând site-ul respectiv. ”
L-am întrebat pe primarul oraşului Orhei, Vitalie Colun, ce servicii de guvernare electronică ar fi pregătiţi orheienii să le aplice:
„Registrul actelor locale care ar da posibilitate fiecărui cetăţean să aibă acces la aceste acte de decizii, dispoziţiile primarului. Ar fi bine ca prestarea de serviciilor de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare, certificatelor de urbanism, a certificatelor de lipsă a datoriilor.
Aceste documente oamenii le-ar putea lua direct adresându-se în formă electronică. Şi să fie programat la ora cutare, în ziua cutare că să vină la primărie să-şi ia documentul. Sunt sigur sută la sută ca localnicii, orheienii, pur şi simplu, s-ar bucura de neintrarea şi nebaterea la uşi, la primărie.”
Primarul oraşului Şoldăneşti, Alexandru Tinică, spune că va trece treptat la noile tehnologii, fără a renunţa la vechile metode de contact direct cu cetăţeanul la birourile primăriei:
„Doar o mică parte din cetăţeni ar putea accesa internetul sau site-urile ca să-şi poată lua o informaţie. O mare parte a cetăţenilor de la sate, de la oraşele mici nu au acces la internet şi nu vor putea face acest lucru. Şi cred că la început se va combina colectarea informaţiilor de pe aceste site-uri şi direct de la specialişti, şi sper să reuşim. ”
Mulţi primari rămân totuşi reticenţi la ofertele e-guvernării şi asta pentru că li se pare imposibilă dispariția cozilor de la ghişee şi birouri. Ei, dar şi alegătorii se vor lăsa convinşi, spun managerii proiectului de electronizare a guvernării, atunci când se vor reduce drastic cheltuielile, iar birocraţia şi corupţia vor bate în retragere.