Linkuri accesibilitate

La iarmaroc la Buiucani, cu doi lei nu cumperi nică...


... seceta (şi alte cele) prețurile le ridică.



De câțiva ani, producătorii agricoli își pot vinde marfa la iarmaroace speciale la Chișinău care se deschid la sfârșitul verii și funcționează până toamna târziu. Lucia Diaconu a constatat că anul acesta numărul producătorilor la aceste iarmaroace s-a împuținat, chiar dacă nu plătesc taxe, iar prețurile sperie cumpărătorii mai tare.

Deşi sezonul legumelor şi fructelor este în toi, la iarmarocul din preajma Centrului Flacăra din sectorul Buiucani al capitalei îi poţi număra pe degete pe fermierii de la sate. Oamenii care locuiesc în apropiere presupun că de vină ar fi seceta.

„Aici era plin cu vînzători care aveau harbuji, aveau cartofi, aveau vinete... anul ăsta în legătură cu seceta asta cu cine să ne batem... Pedeapsă mare. Noi trăim aici aproape şi venim să cumpărăm de la cine? De la dînşii. Toată nădejdea e la dînşii. Dar dacă nu ne-ar aduce ei, ce-am face noi?” -- ni s-a plîns o femeie trecută de 60 de ani care a spus că se numeşte Maria.

Pensionara recunoaşte că vine la iarmaroc pentru că aici ar putea face cumpărături la preţuri mai mici decît în pieţe unde la tarabe stau comercianţi lacomi de profit. Cu toate acestea, cei cu care am reuşit să stau de vorbă s-au arătat nemulţumiţi de faptul că faţă de anul trecut unele legume şi fructe costă mai mult.

„E clar că faţă de anul trecut îs mai mari preţurile. Pentru mine că cresc singură un copil diferenţa e simţitoare. Căutăm tot ce-i mai ieftin.”

„Foarte scumpe sînt preţurile. Foarte. Iaca la ziua de azi cartofii sînt 7 lei, da' ieri au fost 6 lei.”

Fermierii spun însă că au mărit preţurile ca să poată recupera măcar o parte din cheltuieli. Din cauza anului secetos mulţi se plîng că vor rămîne în pierdere la sfîrşit de an.

„După seceta care a fost anul ăsta producţia-i foarte ieftină. După cheltuielile care s-au făcut practic noi rămînem fără profit. În general, s-a ridicat preţul la petrol, la seminţe, adică e problemă mare.”

Vă întreabă oamenii des de ce preţurile sînt mari?

„Ne întreabă, dar nici noi nu putem să lăsăm că temperatura-i mare... şi ajutor nu ne dă nică statul... Iaca o să ne mai puie naloguri încă... ”

Dar în toamnă aveţi de gînd să mai ridicaţi preţurile?

„O să crească preţurile, pentru că la roşii s-a uscat floarea, la pepene de-amu s-o topit curpănul de tot. Şi de aceea pot să crească preţurile. Mai ales varză nu-i: temperatura a fost mare şi ea se împute la mijloc da nu creşte. Cartofii s-au uscat.”

Din cauza preţurilor, mulţi cumpărători spun că vor pune în acest an mai puţin la borcan.

„Cînd mă uit la preţuri, nu ştiu dacă o să facem (conserve), poate doar să facem mai puţine, undeva 50 la sută din cîte am făcut anul trecut. Nu pot să-mi permit cu aşa bani. Pe care îi şi asculţi spun că fac conservături da nu aşa ca anul trecut.”

De obicei toamna ce conserve faceţi? Ce puneţi la borcan?

„Diferite salături, pătlăgele marinate, gogoşari, vînătă, ceva, nişte ghiveciuri...”

Şi vă ajută, vă salvează iarna conservele?

„Ajută cîte oleacă. Cînd mai sînt sărbătorile astea religioase, mai ţinem post şi ele intră în loc de carne.”

Dar rezerve de cartofi, morcov, ceapă?

„Facem şi de acelea. Că asta-i salvarea,” ne-a spus Ludmila din Chişinău, părere împărtăşită şi de alţi cumpărători pe care i-am întîlnit la iarmarocul de la Buiucani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG