Linkuri accesibilitate

Criza politică din România nu pare să ia sfîrşit odată cu decizia de invalidare a referendumului


Proteste antiprezidenţiale în faţa sediului Curţii Constituţionale de la Bucureşti, 21 auggust 2012.
Proteste antiprezidenţiale în faţa sediului Curţii Constituţionale de la Bucureşti, 21 auggust 2012.

Declaraţii iritate ale liderilor Uniunii Social-Democrate.



Decizia Curţii Constituţionale a fost primită cu ostilitate de USL - Uniunea Social-Liberala, cea care a demarat procesul de demitere a presedintilui in urma cu aproape doua luni. Liberalii s-au aratat mai furiosi decit socialistii, iar declaratiile facute de ei intra intr-un repertoriu discutabil: unii propuneau, de pilda, ca parlamentul sa se reuneasca si sa decida ca Traian Basescu sa fie demis, altii pur si simplu ar fi vrut sa nu recunoasca decizia Curtii Constitutionale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a spus, insa, ca recunoaste hotarîrea judecatorilor constitutionali, dar a adaugat imediat intr-un discurs cu tenta extremista ca liberalii „vor lupta pina la capat pentru a elibera tara de Traian Băsescu” fiindcă este un presedinte ilegitim pe care „PNL nu-l recunoaste” si fiindca nu vrea sa coabiteze cu acesta. Mai mult Antonescu declara direct si fara ocolisuri ca nu exclude o noua suspendare a presedintelui abia repus in drepturi de Curtea Constitutionala.

„Nu inghit povestea cu economia afectata si nu ma intereseaza nici punctul de vedere al guvernatorului Mugur Isarescu” - a mai adaugat liderul liberal atunci cind a fost intrebat daca o noua criza politica nu va afecta si mai mult economia si moneda nationala, aflata in cadere libera.

La fel de iritat, premierul Victor Ponta a precizat ca respecta decizia Curtii Constitutionale desi „este ilegala, nedreapta si politica”. Pentru respingerea si decredibilizarea lui Traian Basescu, liderii USL se folosesc de cei 7 milioane si jumatate de romani care au votat impotriva presedintelui la referendumul pentru demiterea sa din 29 iulie, fata de cei 5 milioane, scorul obtinut la alegerile prezidentiale din 2009. De altfel Crin Antonescu le-a cerut romanilor care au votat la referendum sa-si apere „puterea de cetateni”, sugerindu-le indirect sa iasa in strada. Liderul liberalilor n-ar vrea sa creada ca e posibila reintoarcea lui Traian Basescu si spera sa-i convinga pe socialisti sa intoarca lucruile din mers sau sa planuiasca o noua suspendare.

Oficialilor occidentali le-a transmis, pe de alta parte un mesaj la fel de direct: „desi sintem membri ai Uniunii Europene si NATO, nimeni nu poate dicta in Romania ca intr-o colonie”

Premierul socialist Victor Ponta i-a tinut isonul liderului liberal explicind ca „Traian Basescu va fi un presedinte ilegitim”. Intrebat daca intr-adevar nu va vorbi cu presedintele si nu va participa la Consiliile Supreme de Aparare a Tarii, asa cum a declarat in urma cu trei saptamini, Victor Ponat a raspuns ca el nu este „sclavul” lui Traian Basescu si ca Traian Basescu „este incapabil sa aiba relatii de de dialog”.

Asadar Traian Băsescu se poate intoarce in fotoliul presidential, dupa ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial şi dupa ce Parlamentul va lua act de aceasta hotarire. Singura conditie este ca prezenta in cele doua camere ale parlamentului sa fie mai mare de 50 la suta. Dupa ce preşedintele Curtii citeste decizia in fata Legislativului, Traian Basescu se poate considera repus in functie, iar toate aceste proceduri ar trebui sa fie finalizate pina vineri 24 august.

Politigraf

XS
SM
MD
LG