Linkuri accesibilitate

Situaţia confuză a şcolilor cu elevi puţini


Cine vrea să le desfiinţeze, cime vrea să le păstreze.




Au rămas mai puţin de două saptamâni pînă la începutul noului an şcolar, şi în unele localitati din Republica Moldova situaţia şcolilor cu copii puţini este în continuare incerta. Autorităţile centrale vor sa eficientizeze cheltuielile din învăţămînt prin închiderea şcolilor considerate fără perspectivă, dar unele consilii locale se opun. Relateaza Lucia Diaconu.


Deşi 1 septembrie bate la uşă, locuitorii satului Iordanovca din raionul Basarabeasca încă nu ştiu la ce şcoală vor merge copiii lor în acest an şcolar. Pentru că gimnaziul din localitate are doar 70 de elevi, acesta urmează să fie închis, ca urmare a reformei, însă nici pînă azi consiliul raional Basarabeasca de competenţa căruia este această decizie deocamdată nu s-a întrunit, ne-a spus primarul localităţii Anatol Mereanu.

„Nu este clar unde o să mergem noi, unde o să meargă copiii la 1 septembrie. Deja trebuia să fie clar că copiii vor avea transport, vor fi transportaţi în şcoala cutare, care sînt condiţiile, mergem în satul vecin din stînga ori din dreapta... Adică nu ştim nimic absolut pentru că nu este o decizie a Consiliului raional unde să ni se spună clar: Iordanovca trece la liceul din Abaclia. Nu este aşa ceva. Şi astăzi noi stăm aşa cu copiii... iată eu o să-i adun la ora 16 şi o să le spun: oameni buni, noi hotărîm că o să ne ducem la alt liceu, dar nimeni nu ne doreşte pe noi. Noi stăm ca frunza pe apă, adică.”

De la preşedintele interimar al raionului Basarabeasca Gheorghe Cojoc am aflat că nu doar în Iordanovca există această lipsă de certitudine, din cauză că autorităţile locale întîrzie să ia o decizie.

„Nu s-au luat decizii încă asupra niciuneia din instituţiile care urmau să fie închise, este vorba de gimnaziul din Abaclia, gimnaziul din Iordanovca şi este vorba de gimnaziul nr. 22 din oraşul Basarabeasca.”

La Criuleni, alţi 43 de copii şi părinţii acestora nu au o idee clară ce vor face la 1 septembrie. Şi asta pentru că majoritatea din consiliul local a votat împotriva închiderii gimnaziului de limbă rusă din localitate, chiar dacă şcoala de la 1 septembrie nu va mai fi finanţată de autorităţile centrale.

„Noi sîntem finanţaţi (şcolile din raion) în bază de formulă şi bugetul instituţiei a fost epuizat totalmente şi acuma la 1 septembrie este riscul ca copiii să rămînă în afară. Am căutat cîteva variante. Este Vadul lui Vodă la distanţă de 15 km, acolo îi primesc pe copii cu braţele deschise,” ne-a spus şeful Direcţiei raionale de învăţămînt Vladimir Soltanici.

Am căutat să aflăm motivele pentru care consilierii din Criuleni au votat împotriva închiderii gimnaziului de la secretarul interimar al consiliului Valeriu Iuraş. Iată ce ne-a spus el: „Aşa s-a primit că a rpmas în aer: nici încolo, nici încoace. Consilierii aşa au hotărît... ”
Europa Liberă: Da de ce au hotărît ei aşa?

„Pur şi simplu, chipurile unde s-or duce profesorii şi copiii, este clasa a 5, a 6, a 7, unde s-or duce ei? În care parte? Unica întrebare.”

Dar oamenii din sat ce spun, ar fi de acord să meargă copiii la altă şcoală?

„Desigur, să fie un transport, majoritatea ar fi de acord. Eu cunosc o parte din părinţi şi-mi spun: eu că dacă ceva pe al meu singur l-oi duce. Care au maşini sau alte posibilităţi.”

Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar din Ministerul Educaţiei, pune această stare de lucruri pe seama politicului.

„Anevoios merge (reforma) pentru că se pun ambiţiile politice pe masă şi nu au analize care ar pune în capul mesei calitatea studiilor care se face, cadrul didactic pe care îl au în aceste şcoli.”

Reforma de optimizare a reţelei de şcoli, cum au numit-o autorităţile, a început în 2010. Ca să reducă cheltuielile pentru învăţămînt, guvernul ar trebui să închidă şcolile mici şi să deschidă şcoli de circumscripţie la care vor învăţa copii din mai multe localităţi care vor fi transportaţi cu autobuze speciale. Deciziile de închidere a şcolilor au fost lăsate însă pe seama consiliilor locale. Pe lista ministerului sînt 94 de şcoli care urmează să fie reorganizate şi alte 45 care ar trebui să fie închise în anul de studii 2012-2013.
Previous Next

XS
SM
MD
LG