Linkuri accesibilitate

PCRM ar fi vrut o întîlnire separată cu Merkel, dar au fost invitaţi doar la întîlnirea comună cu celelalte partide (Gândul)


Crin Antonescu, încă preşedinte interimar, va da foc României (Evenimentul Zilei).



Despre vizita la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel, presa din România informa azi pe baza agendei pre-stabilite si a comentariilor facute mai ales in presa de peste Prut. „Gândul” citează ProTV Chişinău in legatura cu dorinta comunistilor de a avea o intrevedere separata cu seful guvernului de la Berlin, dar liderul Vladimir Voronin a primit, ca toti ceilalti sefi de partide politice, o invitatie la intrevederea comună de la ora 17. Acelasi cotidian anunta ca premierul Vlad Filat astepta cu incredere vizita, pe care o socoteste importantă pentru imaginea Republicii Moldova şi pentru atragerea investiţiilor străine, in timp ce liderii liberal si democrat considera ca prezenta d-nei Merkel in Moldova nu va schimba semnificativ situatia. „Evenimentul zilei” vorbeste despre o vizita istorică”; ofera amanunte despre intalnirile programate si formuleaza temele principale ale acestui moment diplomatic: apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana şi reglementarea conflictului transnistrean. Majoritatea materialelor sunt redactate pe baza unei stiri furnizate de Agerpres.

Ceea ce trebuia sa fie deznodamantul crizei politice din Romania – si anume invalidarea la Curtea constitutionala a referendumului din 29 iulie – va fi război la baionetă, fără prizonieri”. Editorialistul de la „Evenimentul zilei”, Mircea Marian, este convins ca Crin Antonescu, inca presedinte interimar, va da foc României”. Mesajul pe care l-a transmis este clar, arata Mircea Marian: nici o coabitare cu Băsescu, lumea în stradă, nu ne pasă de apelurile împăciuitoriste ale UE şi SUA, nu contează nici măcar mesajele lui Isărescu care spune că economia României se duce dracului dacă nu oprim acest război civil. Antena 3 şi colonelul Dogaru vor scoate lumea în stradă şi vor face tot posibilul pentru a spori haosul“. Antonescu nu este dispus sa astepte ca Basescu sa-si incheie mandatul in 2014. Pana atunci, Mihai Razvan Ungureanu va creste in sondaje. A treia suspendare a lui Basescu este asadar urgenta, pana la Craciun. Martie ar fi deja prea tarziu, vin facturile la intretinere si se alege praful de procentele electorale, mai arata acest comentariu din „Evenimentul zilei”.
In „România liberă”, Ondine Gherguţ explica de ce este asa de urgent pentru guvernul condus de Victor Ponta sa o inscauneze la justitie pe Mona Pivniceru: daca controversatul magistrat nu va depune juramantul la Cotroceni cat inca mai este acolo Crin Antonescu, partidele din Uniunea Social-Liberala nu pot fi sigure ca vor scapa de Codruta Kovesi de la parchetul general si de Daniel Morar de la Departamentul National Anticoruptie. Mona Pivniceru ar trebui sa obtina cat mai repede inchiderea dosarelor penale ale liderilor USL care fie sunt anchetaţi, fie sunt judecaţi în dosare penale care se pot solda cu ani de închisoare. Printre ei, liberalul Relu Fenechiu si conservatorul Dan Voiculescu, judecaţi pentru fraude de aproape 100 de milioane de euro.
XS
SM
MD
LG