Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin și alți lideri de stânga au depus flori la complexul memorial eternitate, astăzi, la 68 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău a trupelor sovietice în al doilea război mondial. Lucia Diaconu a observat că autoritățile nu au marcat în nici un fel aniversarea operațiunii, pe care unii o numesc de eliberare, alții de ocupare şi a cerut părerea unui istoric și unui politolog.
Trecerea cu vederea a zilei de 24 august de către autorităţi este văzută de istoricul Ion Varta drept un semnal pozitiv.
“Ar fi bine ca punctul de vedere pe care ni-l asumăm noi istoricii să fie însuşit şi de oamenii politici. Dar deja e un prim semnal pozitiv că nu ne implicăm într-o jubilare care nu ne face onoare. Problema este una delicată, într-adevăr există această divizare în cadrul societăţii noastre şi noi nu trebuie să alimentăm aceste spirite care se aprind foarte repede şi să avem ceea ce am avut la Bălţi, acele confruntări stradale.”
Şi politologul Mihai Cernencu este de părere că autorităţile procedează corect rămînînd neutre atunci cînd e vorba de evenimente istorice tratate diametral opus.
„Autorităţile vor să împace societatea. Foarte bine că au luat poziţia asta neutră. De altfel, nici 23 august, 1939 n-am văzut să fie comemorată. ”
În istoriografia sovietică, 24 august 1944 a fost consemnată drept zi a eliberării Moldovei de către Armata Sovietică. Chiar dacă manualele de istorie spun altceva, mai multe partide de stînga, pro-ruse, sărbătoresc şi azi ceea ce ele numesc “eliberarea de sub fascism şi de sub ocupaţia română.” Festivităţile de azi de la complexul memorial Eternitate i-au avut drept protagonişti pe comunişti, socialişti şi liderii unui partid în formare anunţat de fostul comunist Vadim Mişin.
L-am întrebat pe Ion Varta cum tratează manualele şcolare acest eveniment din istoria recentă?
„Lucrurile sînt dezlegate aşa cum ne dictează documentul de arhivă şi tot ceea ce s-a întîmplat. După operaţiunea Iaşi-Chişinău, în sudul Basarabiei şi în partea centrală s-a instituit un regim de ocupaţie. Deja de jumătate de an nordul era sub ocupaţie sovietică. Fiindcă la 26-27 martie trupele sovietice au intrat în partea de nord a fostei Basarabii. Iar în urma operaţiunii Iaşi-Chişinău s-a realizat şi partea a doua a scenariului, adică şi partea centrală şi sudică a provinciei a fost incorporată cu de-a sila, reincorporată, de fapt, fiindcă primul act s-a produs în 1940, la 28 iunie. Şi în 1944 sovieticii au recidivat.”
Partidele care insistă pe definiţii istoriografice de sorginte sovietică ţintesc obiective strict politice, concluzionează Ion Varta, societatea are însă nevoie de expertize ştiinţifice temeinice, pe care să nu le arunce la gunoi odată cu schimbarea guvernelor.