Linkuri accesibilitate

Atmosfera de sărbătoare impresionează turiștii


Chişinău, 27 august 2012.
Chişinău, 27 august 2012.

Un vox pop imedit pe străzile Chişinăului de în Ziua Independenţei.



La festivitățile de Ziua Independenței, Alla Ceapai a întâlnit în centrul Chișinăului mai mulți turiști străini pe care i-a întrebat dacă le place atmosfera de sărbătoare.

La monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt unde am mers să i-au pulsul sărbătorii o vorbitoare de engleză mă roagă respectuos să-i fac o poză. Aflu că e o canadiană şi se numeşte Shilla Anderson. A venit în Moldova pentru câteva zile, însoţită de soţul ei:

„Depunem flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Soţul meu e membru al parlamentului şi reprezintă Canada la Ziua independenţei Republicii Moldova. E o experienţă inedită pentru noi să îi vedem pe toţi îmbrăcaţi în costume naţionale, cu muzică folclorică, copii sunt minunaţi. Îmi plac în special tinerii cu buciume. Desigur nu înţelegem limba şi nu ştim exact ce s-a spus de la scenă, dar a fost o experienţă fantastică pentru noi. Îmi place foarte mult muzica Dvs. şi sperăm să dansăm şi o horă moldovenească.”

Între timp, văd un cuplu fotografiind şi ei monumentul lui Ştefan cel Mare. Aflu că sunt japonezi. Yukio Nara din Tokyo, de câteva luni se află în Moldova, participând la derularea unui proiect:

„Eu cred că moldovenii ar trebui să fie foarte mândri că pot sărbători o zi a independenţei. Am văzut şi am ascultat orchestra. A fost foarte impresionant. Eu stau în Chişinău, dar merg şi la sate. Pot spune că oamenii de acolo sunt foarte binevoitori cu mine şi prietenii mei şi cred că moldovenii sunt foarte modeşti, dar oneşti. Îmi place foarte mult mâncarea Dvs. mă simt oarecum acasă.”

Pe Aleea Clasicilor mi-a atras atenţia un domn de vreo 60 de ani care lua poze în preajma bustului lui Puşkin. Am aflat că e un finlandez şi se numeşte Olli-Pekka Hartikainen. El îmi spune că a planificat călătoria în Moldova de aproape un an:

„Am programat vizită astfel încât să fiu aici chiar de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Am vrut să văd cum se sărbătoreşte această zi aici, ce tradiţii aveţi. Am trecut prin centru orașului, unde e concertul, dar nu îmi place muzica, e foarte zgomotos. De trei zile sunt în Moldova şi e prima zi posomorâtă. Dar e o atmosferă deosebită de sărbătoare. Vinul moldovenesc este foarte bun. Ceea ce nu îmi place, însă, este că staţiile de troleibuze şi autobuze sunt arhipline.”

În parcul catedralei metropolitane, în preajma tarabelor cu lucrările expuse de meşteri populari stau de vorbă cu francezul Regis Brouet. El îmi spune că vine în fiecare an în Moldova :

„Aici vin din plăcere, e un fel de odihnă pentru mine. Aici uit de stress-ul cotidian din Franţa. Sunt un adevărat fan al folclorului moldovenesc. Îmi place şi bucătăria moldovenească. Este foarte delicioasă. Moldovenii sunt un popor profund prietenesc. Un popor curajos şi optimist. Aici în Moldova oamenii trăiesc ca păsările, cu joc, cu voie bună, cu poezie. Nu există monotonie şi indiferenţă care s-a instalat la noi, în Franţa, ca o maladie căreia i s-a alăturat starea de comî.”

Lângă scena improvizată din faţa Guvernului stau de vorbă cu Alexandru Mazur, moldovean stabilit din copilărie în Rusia:

Alexandru Mazur: „Am venit în Moldova să văd casa bunicului meu, în care m-am născut. Am mers şi la mormântul bunicilor. Acesta e scopul vizitei mele. Dar Ziua Independenţei nu e decât o sărbătoare, mai mult nimic pentru mine.”

Alexandru Mazur îmi spune că a venit la concert din insistenţa soţiei şi copiilor săi care sunt pentru prima dată în Moldova. Iată ce îmi spune soţia sa Larisa Mazur:

„Îmi place foarte mult. Visam să văd costumele naţionale moldoveneşti, dansurile şi cântecele populare. Sunt încântată. Moldovenii sunt foarte ospitalieri şi plăcuţi. Dar îmi plac la nebunie costumele voastre naţionale, aceste cămeși şi fuste brodate, pălării.”

Chiril Mazur: „suntem norocoşi că suntem în Moldova chiar de ziua independenţei Costumele populare sunt superbe şi dansurile moldoveneşti sunt foarte frumoase. La noi în Moscova foarte rar poţi vedea aşa mod de a sărbători, cu muzică şi dansuri chiar în centrul oraşului”, mi-a spus adolescentul din Moscova Chiril Mazur.

Persoanele cu care am stat de vorbă mi-au spus că daca ar fi ştiut limba româna ar fi înţeles mai multe din semnificaţia Zilei Independenţei Republicii Moldova, dar oricum atmosfera şi festivităţile nu au nevoie de traducere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG