Serbia şi Kosovo sunt hotărîte să reia convorbirile între ele, convorbiri ce fuseseră suspendate înaintea alegerilor din Serbia. Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Atifete Jahjaga, preşedinta de la Priştina, a discutat cu Arbana Vidishiqi (REL) despre speranţele şi pregătirile autorităţilor kosovare pentru aceste convorbiri. Există precondiţii pentru acest dialog, a fost întrebată preşedinta de la Priştina:
Atifete Jahjaga: „Republica Kosovo este un stat suveran şi independent şi are integritate teritorială. A stabilit relaţii internaţionale cu alte ţări ca o parte egală a entităţii internaţionale. Şi aşa trebuie să fie şi relaţiile cu Serbia. Ca două ţări vecine, trebuie să ne normalizăm relaţiile prin stabilirea de relaţii diplomatice. In relaţiile dintre două state există un dialog pe toate chestiunile care sunt de interes comun şi sunt semnate înţelegeri internaţionale. Prin dialog politic; subliniez dorinţa noastră de a rezolva orice chestiune şi de a ajunge la o înţelegere ca două ţări.”
Cum se ştie, Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, aşa cum nu o recunosc şi câteva ţări din Uniunea Europeană. Corespondenta noastră a întrebat-o pe preşedinta de la Priştina dacă există un plan sau o strategie pentru abordarea acestei noi runde de convorbiri, sub egida Uniunii Europene:
Atifete Jahjaga: „Nu! Nu acem nevoie nici de un plan şi nici de o strategie. Cum ştiţi, Republica Kosovo este definită strategic prin Actul de Independenţă. Paşii concreţi sunt măsurile instituţionale, inclusive programul guvernului din Kosovo şi activitatea Parlamentului din Kosovo. Sa o spun mai simplu: punerea în aplicare în totalitate a Constituţiei din Kosovo şi a legilor sale.”
Kosovo şi Serbia, a întrebat şefa biroului de la Priştina a Europei Libere, aspiră amîndouă la Uniunea Europeană, dar se pare că îşi pun piedici reciproc prin faptul că nu sunt în stare să îşi normalizeze relaţiile. Este Uniunea Europeana spatial unde s-at putea întimpla aceasta normalizare ?
Atifete Jahjaga: „Nu. Cred că ar trebui să ne rezolvăm toate problemele dintre noi înainte de a intra în Uniunea Europeană. Va trebui să demonstrăm că dorim să îndeplinim toate standardele şi normele cerute înainte de aderare. Pentru Republica Kosovo, ca şi pentru Republica Serbia, drumul către Uniunea Europeană ar fi mult mai simplu dacă ambele ţări s-ar ajuta una pe alta şi ar da un exemplu că pot să clădească relaţii bune de vecinătate.”
Ne apropiem de momentul cînd supravegherea international asupra Kosovo va lua sfîrşit. Care vor fi provocările atunci?
Atifete Jahjaga: „Provocările are stau de obicei în faţa unei ţări independente şi libere, egalitate cu toate celelalte state de pe arena internatională, o ţară care cu o pace stabilă şi care este pregătită să îşi sume obligaţiile si responsabilităţile.”
Reamintim că 91 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo pînă in iunie anul acesta. Kosovo este țară membră a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale. Printre ţările care nu au recunoscut independenţa Kosovo se află China şi Rusia, membre cu drept de veto in Consiliul de Securitate ONU. Nici Moldova nu a recunoscut independenţa Kosovo şi nici România.