Linkuri accesibilitate

„Robinetul de vorbe” (Adevărul)


Perspective politice pentru alegerile care vin (România liberă).


Protestele in strada reincep, dar nu impotriva lui Traian Basescu si a Partidului Democrat Liberal, ci impotriva guvernarii USL, caci oamenii vad déjà destule promisiuni neonorate, facute numai si numai pentru a obtine debarcarea lui Basescu, arata Violeta Fotache intr-un comentariu din Evenimentul Zilei. Ea crede ca „se apropie momentul decontului” pentru Uniunea Social-Liberala, „că nu mai durează mult până când băile de mulţime vor fi cu huiduieli şi îmbrânceli”
.
Apropierea alegerilor legislative risca sa reporneasca si „robinetul de vorbe”, se teme Mircea Vasilescu. In articolul sau din Adevarul apreciaza ca a fost folositoare tacerea presedintelui Traian Basescu de dupa intoarcerea la Cotroceni. Opinia publica trebuie sa invete ca presedintele nu trebuie sa vorbeasca despre orice, dupa cum si premierul social-democrat Victor Ponta ar putea sa ia seama ca nu e bine sa copieze rolul lui Basescu, vorbind in fiecare zi la televiziune sau in conferinte de presa. Ar face mai bine sa se ocupe de guvernarea tarii. „I-o fi spus cineva că nu mai e şeful opoziţiei anti-Băsescu, ci că e prim-ministru, adică la putere?)”, se intreaba Mircea Vasilescu.

Care sunt totusi perspectivele politice pentru alegerile care vin? Mai multi comentatori aleg sa fie critici cu noua constructie, inca in lucru, a unei drepte coagulate. In Romania libera, Mircea Kivu isi aminteste ca Partidul Noua Republica, fondat de Mihail Neamtu, promitea sa fie o constructie politica de la firul ierbii, adica de la zero, cu politicieni fara trecut in actualele partide. Kivu e dezamagit ca Mihail Neamtu a ales sa faca parte din aceasta alianta pe care incearca sa o structureze fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. In acest fel, confirma temerile cu care a fost de la inceput inconjurata Noua Republica, acelea ca e doar o formatiune de rezerva a PDL, menita sa capteze voturile dezamagitilor de Basescu si de guvernarea Boc. „Să nu ne amăgim. Strategia de rebranduire a PDL este evident”, mai spune Mircea Kivu.

Si Liviu Avram scrie in Adevarul despre alianta fortelor de dreapta. O face sub titlul Stangaciile dreptei si spune ca Mihai Razvan Ungureanu este „bine educat şi cu o prestaţie onorabilă în serviciul public”, dar „totuşi departe de ceea ce trebuie să fie un om politic. A stat prea puţin în lumina reflectoarelor ca să se fi obişnuit cu ele. A stat prea puţin în mijlocul oamenilor şi niciodată în mijlocul alegătorilor”.
XS
SM
MD
LG