Premierul Vlad Filat se pregateste pentru vizita sa de saptamina viitoare de la Moscova. Domnul Filat are planificate întrevederi cu premierul Dmitri Medvedeev dar şi cu preşedintele Vladimir Putin. Vizita la Moscova este anunţata pentru 11 si 12 septembrie. Pe agenda se afla, în afara de chestiuni economice, culturale, bilaterale, şi problema transnistreană. In acelaşi timp, la Viena, sub egida OSCE are loc o noua rundă de convorbiri în formatul 5 plus 2. Fostul consilier al primului preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, analistul politic Oazu Nantoi a răspuns unor întrebări ale Valentinei Ursu pe tema relaţiilor moldo-ruse şi a crizei transnistrene.
Europa Liberă: Acum vreo 20 de ani, eraţi consilierul preşedintelui Republicii Moldova. Astăzi, dacă aţi fi consilierul premierului care urmează să întreprindă o vizită la Moscova, ce l-aţi sfătui să discute pe marginea subiectului transnistrean?
Oazu Nantoi: „Eu l-aş sfătui să inventeze vreun motiv ca să nu plece la Moscova. Să-i adune pe juriştii, puţinii jurişti în Republica Moldova şi să apeleze la ajutorul Uniunii Europene şi Statelor Unite, tot să ofere nişte jurişti, ca aceşti jurişti să treacă în revistă toată lista de probleme care există în relaţiile dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă şi să pregătească acele modificări ale cadrului juridic existent în R. Moldova care ar putea să servească drept argument, în cadrul unui dialog civilizat, corect, bazat pe interesele naţionale ale Republicii Moldova şi pe ideea de parteneriat strategic care este fixată în programul de guvernare cu Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Oricum, premierul va merge la Moscova, într-o vizită de trei zile. Problema transnistreană am înţeles că va fi pe agenda dialogului politic: va discuta şi cu omologul său Medvedev, dar şi cu preşedintele rus Putin soluţionarea crizei transnistrene. Ce va spune premierul şi ce-i vor spune partenerii ruşi pentru identificarea unei probleme durabile pentru Transnistria?
Oazu Nantoi: „Eu nu cred că există criza transnistreană. Există un conflict între proiectul de edificare a statului R. Moldova şi Federaţia Rusă care nu doreşte ca R. Moldova să fie un stat suveran, integru şi neutru. Şi, în situaţia aceasta, eu cred că prim-ministrul Republicii Moldova, în primul rând, nu trebuie să purceadă la cedări unilaterale şi nejustificate, aşa cum s-a procedat timp de 22 de ani.
Cu tot respectul faţă de şarmul doamnei Nina Ştanski şi tinereţea domnului Şevciuk, ei nu reprezintă populaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova. Şi, în pofida faptului că au trecut prin nişte proceduri care de unii sunt considerate alegeri, ei, ca şi predecesorii lor, continuă a fi marionete ale Federaţiei Ruse. Ei nu sunt lideri. Dar eu vreau să revin la relaţiile cu Federaţia Rusă. Este o listă de probleme.”
Europa Liberă: Ce cedări ar mai putea face Chişinău, din moment ce nu ştiu ce se mai poate ceda.
Oazu Nantoi: „Există un statut incert al obiectivelor economice privatizate în mod ilegal de către Federaţia Rusă, de capitalul public şi cel privat în raioanele de est ale Republicii Moldova. Chiar la 10 iulie curent, un asistent al lui Rogozin, fiind la Tiraspol, a discutat această problemă cu administraţia de la Tiraspol şi Piotr Stepanov a spus că experţii ruşi şi-au exprimat dubiile vizavi de posibilitatea atragerea investiţiilor, din momentul când procedura de privatizare în stânga Nistrului nu are acoperire juridică şi că acest subiect trebuie să fie discutat la masa de negocieri cu participarea mediatorilor. Stepanov a recunoscut acest lucru.
Chişinăul nici nu încearcă să utilizeze acest argument în dialogul cu Federaţia Rusă, în special, în situaţia când Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi vizavi de privatizarea în stânga Nistrului, care se bat cap în cap, două legi, în lipsa unei poziţii tranşante a Alianţei. Aceasta este o scăpare foarte mare că statul Republica Moldova nici nu încearcă să analizeze acele posibilităţi care le sunt oferite prin însuşi statutul de ţară recunoscută de comunitatea internaţională şi nu încearcă să-şi consolideze, pe această cale, poziţia în raport cu Federaţia Rusă.
Acelaşi lucru se referă şi la aşa-zisa datorie a Transnistriei faţă de Gazprom, care a devenit un instrument de şantaj în raport cu Republica Moldova. Iar noi nici nu încercăm să găsim nişte soluţii pornite de la interesul naţional al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Domnule Nantoi, am reţinut o declaraţie pe care o făcea premierul Filat pentru ITAR-TASS, spunând că partenerii occidentali i-ar fi sugerat ca Moldova să aibă relaţii bune cu Rusia. Ce ar vrea partenerii occidentali prin aceasta să spună?
Oazu Nantoi: „Partenerii occidentali prin aceasta vor să spună un singur lucru: ei nu vor să aibă discuţii neplăcute cu Federaţia Rusă, de dragul Republicii Moldova. Rezolvaţi-vă problema singuri – acesta şi este mesajul partenerilor occidentali. Şi numai din această cauză Occidentul laudă formatul de negocieri 5+2 care, în opinia mea, din ’97 până în prezent, a fost, este şi va rămâne o capcană pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Inaugurarea unui consulat rusesc în stânga Nistrului ce ar însemna?
Oazu Nantoi: „În fond, aceasta nu ar fi adăugat nimic substanţial la realităţile care există, dar ar fi constituit încă un pas spre legalizarea prezenţei Federaţiei Ruse în raioanele de est ale Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Vor discuta tranşant despre angajamentul luat de Federaţia Rusă referitor la retragerea armatei sale de pe teritoriul Moldovei?
Oazu Nantoi: „Eu admit că Vladimir Putin are ceva din simţul umorului, dar nu într-atât.”
Europa Liberă: Cu ce soluţie va veni premierul după vizita pe care o va întreprinde la Moscova pentru problema transnistreană? Ar putea să vină cu varianta federalizării?
Oazu Nantoi: „Sigur că nu. Noţiunea de federaţie este una foarte elastică, fără să recurgem la comparaţii în continuare. Este federaţia rusească, unde Putin se comportă ca un ţar, în raport cu regimul, este
Soluţionarea conflictului nu se realizează prin lansarea unor formule magice, ci prin demontarea necondiţionată, controlată şi paşnică a structurilor nelegitime ale unui regim nelegitim din stânga Nistrului.Write your quote footer here...
federaţia germană, este federaţia austriacă şi, atunci când noi vorbim despre federaţie, noi uităm să spunem că orice statut al ţării reîntregite este incompatibil cu prezenţa ilegală a trupelor Federaţiei Ruse, cu existenţa a două monede, a două sisteme vamale, a două sisteme de securitate, etc., etc.
Soluţionarea conflictului nu se realizează prin lansarea unor formule magice, ci prin demontarea necondiţionată, controlată şi paşnică a structurilor nelegitime ale unui regim nelegitim din stânga Nistrului.”
Europa Liberă: Şi atunci Chişinăul merge la Moscova cu complexul inferiorităţii?
Oazu Nantoi: „Noi trăim cu acest complex, de provincialism, în special, în raport cu fosta metropolă. Şi aceasta se resimte nu numai atunci când plecăm la Moscova, dar şi atunci când încercăm să ne consolidăm propriul stat, aici.”