Linkuri accesibilitate

Despre semnătura mobilă ca o operă de artă


Deocamdată însă vrabia de pe gard este semnătura aplicată cu pixul pe o foaie de hârtie, chiar dacă asta ţine de trecut.



Centrul de Guvernare Electronică de pe lângă Cancelaria de Stat încearcă să transfere cât mai multe servicii publice pe internet pentru a ușura și accelera rezolvarea problemelor birocratice cu care se confruntă cetățenii și funcționarii. Astăzi, e-guvernarea, cum i se mai spune, a anunțat că lansează un serviciu nou - semnătura mobilă. Aceasta este folosită deja pe larg în lume și înlocuiește semnătura obișnuită, cu pixul, scutind doritorii de nevoia de a fi prezenți fizic într-un loc anume pentru a încheia un contract sau a depune o cerere. La ce va fi bună această semnătură în Moldova, cine și cum o va putea folosi - aflăm de la Tamara Grejdean.


Buletin de identitate în spaţiul virtual, astfel poate fi numită semnătura digitală aplicată cu ajutorul unui telefon mobil, ceea ce le va permite cetăţenilor să utilizeze serviciile electronice, fără a se deplasa la un ghişeu în audienţă la funcţionarul public.

Utilitatea semnăturii mobile care îi va ajuta pe oameni să evite irosirea timpului în cozi, nimeni nu o pune la îndoială, dar oricum, persoanele cu care am stat de vorbă spun că ar ezita să o folosească:

„Am auzit de semnătura mobilă dar îmi pare că încă nu suntem noi gata de aşa semnătură, trebuie încă mult de lucrat cu poporul, ca poporul să înţeleagă ce înseamnă asta şi cum ar trebui de organizat anume aşa semnătură.”

„La noi în Moldova aşa-i pus de Uniunea Sovietică să stăm în cozi, la noi nu o să se primească aşa degrabă.”

Dar de ce?

„Mentalitatea sovietică.”

„Nu trebuie să te duci undeva, să dai comandă, singur se poate de îndeplinit, cu mult mai bine ar fi, da.”

În discuţiile cu oamenii despre semnarea actelor şi cererilor la distanţă surprind scânteia de interes, care se stinge însă când îi întreb dacă ar fi un mijloc accesibil?

„Mai uşor, mai accesibil pentru mulţi care au telefoane mobile.”

Oamenii, vor înţelege beneficiile acestui serviciu, va fi unul accesibil?

„Nu cred că pentru toţi, în primul rând cei care au telefoanele mobile şi oamenii de afaceri, cred.”

„Pentru toată lumea cred că nu, mă gândesc că ceea ce ţine de tineret, de la 18 până la 30 de ani la sigur că o să accepte cu mare drag.”

„Poate un 20 de procente, 30 de procente din populaţie poate să fie accesibil, dar să fie numai lumea informată despre acest serviciu.”

Lipsa de informare ar fi unica piedică?

„Cred că cea mai mare problemă ar fi, dacă omul nu-i informat, nu ştie.”

Dumneavoastră aţi alege să vă puneţi semnătura pe un document, să fie o semnătură digitală?

„Păi, de ce nu.”

Cine e deschis azi spre astfel de schimbări?

„Începând cu studenţii, oameni de afaceri.”

„Nu ştiu dacă ar fi bine, probabil că ar fi de dorit să fie persoana prezentă ca să semneze, nu cred că este bine prin mobil. Cred că trebuie să fie mai multă publicitate şi o educaţie a populaţiei.”

Să înţeleagă ce înseamnă o semnătură mobilă?

„Ca să înţeleagă care sunt efectele.”

„Cred că majoritatea sunt fixaţi pe nişte formule vechi.”

Anume încrederea i-ar împiedica pe oameni să folosească acest serviciu?

„În primul rând da, în primul rând încrederea.”

Dar de ce?

„E vorba de semnătură şi e vorba de diferite acte care ar putea să fie mult prea însemnate. Trebuie informaţie referitor la lucrul acesta.”

Să ştie lumea că serviciul este sigur?

„Sigur, sigur, asta-i, omul dacă este informat, este înarmat.”

Semnătura mobilă va putea fi utilizată de oricine are un telefon mobil şi va obţine de la operator procedurile de utilizare a semnăturii digitale. Deocamdată însă vrabia de pe gard este semnătura aplicată cu pixul pe o foaie de hârtie, chiar dacă asta ţine de trecut.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG