Linkuri accesibilitate

Protestele deţinuţilor în Georgia


Protest la Tbilisi împotriva torturii, 19 septembrie 2012
Protest la Tbilisi împotriva torturii, 19 septembrie 2012

...şi demisia unui ministru, după publicarea unui video despre maltratarea deţinuţilor în închisori.


Ministra georgiană pentru sistemul penitenciar, Khatuna Kalmakhelidze și-a dat astăzi demisia din cauza unui scandal despre maltratarea deținuților. Ea a demisionat după ce două televiziuni apropiate opoziției au difuzat aseară înregistrări care ar proba abuzuri la o închisoare din Tbilisi. Guvernul președintelui Mihail Saakașvili a încercat să prevină prejudiciile de imagine, spunând că abuzurile ar fi fost înscenate pentru a face un rău puterii înainte de alegerile parlamentare.

O serie de imagini difuzate marți seara de televiziunile Maestro și TV-9 despre care se crede că ar fi controlate sau ar simpatiza cu opoziția georgiană înfățișează scene brutale în care câțiva deținuți sunt bătuți, pe rând, de gardieni și oficiali ai sistemului penitenciar. În scene separate, doi deținuți, unul legat de ușa celulei, sunt violați cu bastoane și cozi de mătură de gardienii care nu se opresc, în ciuda rugăminților victimelor.

Scenele s-ar fi petrecut în închisoarea numărul opt în apropiere de Tbilisi – bătăile ar fi avut loc la 24 august, dar imaginile care înfățișează violurile sunt fără dată.

După difuzarea lor, în centrul capitalei georgiene s-a declanșat un protest spontan marți seara. Protestatarii s-au adunat în fața Filarmonicii georgiene unde președintele Mihail Saakașvili s-ar fi aflat la un concert.

Protestatarii care au cerut demisia ministrei pentru sistemul penitenciar și celui de interne s-au dispersat pașnic abia la ora trei dimineața.

Shorena Shaverdashvili, editoare șefă la revista independentă "Liberali" a declarat la protest agenției Reuters că nu este nici pe departe primul act de tortură în închisorile georgiene. ”Este continuarea oribilă a unei tendințe”, a spus jurnalista.

Scandalul are loc cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare de la 1 octombrie, pe fundalul competiției dure între coaliția Visul Georgian a miliardarului Bidzina Ivanișvili și Mișcarea Națională Unită a președintelui Mihail Saakașvili, acuzat de încălcare a democrației și persecutarea oponenților.

Cu câteva ore înainte de difuzarea imaginilor șocante aseară, ministerul de Interne a anunțat că a arestat trei oficiali de la penitenciarul 8 pentru aplicarea tratamentelor inumane. Numai că ministerul a diseminat el însuși o înregistrare care înfățișează doi gardieni bătând un deținut într-o celulă și a afirmat că înregistrarea ar fi fost făcută intenționat de oficialii arestați, care ar fi fost mituiți pentru asta. Ar fi fost plătiți chiar de un deținut, Tamaz Tamazashvili, tatăl unui candidat parlamentar de pe listele coaliției de opoziție.

Fosta ministră a sistemului penitenciar, Khatuna Kalmakhelidze declara aseară înainte de a-și da demisia că totul s-ar fi făcut cu singurul scop de a discredita sistemul penitenciar și guvernul, dar că această încercare a fost dejucată.

Apoi cele două televiziuni au difuzat scenele șocante ale bătăilor și violurilor. Azi dimineață Kalmakhelidze și-a dat demisia, iar mii de oameni și-au reluat protestele la Tbilisi în cursul zilei, cerând și demisia ministrului de interne Bacho Akhalaya, arestarea și cercetarea ambilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG