Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Panou electoral al lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale din iunie 2011.
Panou electoral al lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale din iunie 2011.

Noțiunea de fair-play este „oleacă gravidă” și puțin bâlbâită la primăria de la Chișinău.



Jurnalista Liliana Viţu este de părere că primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, deţine întâietatea printre furnizorii de ştiri, dar nu neapărat cu semnul plus.

Liliana Viţu: „Scopul scuză mijloacele – acesta a părut să fie motto-ul acţiunii şi acestei săptămâni, după ce am văzut cum primarul general, Dorin Chirtoacă, s-a lăudat practic şi a explicat de ce şi cum i-a tras pe sfoară pe consilierii socialişti. Modul în care primarul s-a lăudat că a trişat, pentru mine, a lăsat să se înţeleagă că s-a îndepărtat de fair play. Or, dacă e să ne amintim, în 2007 Dorin Chirtoacă a devenit primar tocmai pedalând pe fair play, pe puterea argumentelor, în dezbateri oneste, în dezbateri cinstite. Şi acum vedem că se fac mişmaşuri, se fac lucruri pe la spate, fără argumente, fără discuţii. Deci, nu pot decât să constat că primarul s-a îndepărtat de stilul său pe care a spus că îl va introduce în politica moldovenească: un stil european, un stil elegant, corect de a face politică.”

Europa Liberă: Bine, dar a zis că altfel nu se poate cu socialiştii... A folosit şi expresia „protiv loma net priioma, esli net drugova loma”.

Liliana Viţu:
„Asta nu mă face decât să constat că socialiştii se ţin bine merci pe poziţii şi că, de fapt, Dorin Chirtoacă a făcut concesii de la principiile şi valori – dacă e să folosim această sintagmă la modă – că el a făcut rabat pe seama principiilor în care credea.”

*

O altă jurnalistă notorie, Sorina Ştefârţă, la fel consideră că primarul Chirtoacă și-a cam şifonat imaginea de politician onest.

Sorina Ştefârţă: „Eu cred că săptămâna care se încheie a fost una în care bărbaţii ne-au demonstrat că sintagma „oleacă gravidă” este pe deplin posibilă. Primul pe care l-aş menţiona este Dmitri Rogozin, celebrul Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria. Am văzut cu toţii cum s-a bâlbâit el pe contul său de Twitter. Mai întâi, a numit teritoriul din stânga Nistrului republică independentă, apoi, probabil, i-a făcut cineva observaţie sau i-a atras atenţia şi el a modificat textul, scriind că Transnistria e republică nerecunoscută. Dar, vorba aia, gura păcătosului adevăr grăieşte… A doua mare sau poate prima mare bâlbâială care s-a produs a fost totuşi cea de la Primăria Chişinău. Personal nu am înţeles cum se cheamă astăzi strada pe care am locuit timp de 12 ani – Ioan Cuza Vodă sau Aleksei Belski? S-a bâlbâit şi Chirtoacă în conferinţa de presă de marţi, s-au bâlbâit şi mulții consilierii invitaţi pe la diverse talk-show-uri pe la televiziuni. După mine însă, în acest moment denumirea nici nu mai contează atât de mult, contează modul secret şi cumva nedemn în care s-a procedat chiar şi faţă de socialişti, dar mai ales faţă de noi, cetăţenii municipiului. Această şedinţă secretă, votul la pachet, târguieli nedeclarate, dar care la sigur au existat... Eu mă gândesc că, dacă presa ar lua pas cu pas cele 250 de hotărâri adoptate, atunci la sigur ar descoperi multe pietre subacvatice, alias interese ascunse... O asemenea piatră subacvatică a fost scoasă în vileag de „Adevărul” de joi, într-un articol în care relata despre judecătorul Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, care împreună cu membrii familiei sale au dat în gaj unul şi acelaşi apartament, pentru credite de peste 10 milioane de lei. Eu nu cred că un muritor de rând ar putea face acest lucru…”

*

Directorul executiv de la Asociaţia Presei Independente, Petru Macovei, consideră că vizitele înalţilor demnitari continuă să genereze cele mai relevante ecouri.

Petru Macovei: „Cred că este importantă declaraţia făcută de Marian Lupu, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind încetarea perioadei de monitorizare. Rămâne de văzut dacă va urma ceva după această declaraţie. Din perspectiva mass-media, pentru cei din presa scrisă, în special, a fost importantă majorarea tarifelor la distribuţia pentru presa scrisă şi reacţiile care au urmat, şi intenţia Guvernului de a se implica totuşi, pentru ca să existe un tarif mai corect în raport cu editorii şi o relaţie mai normală între editor şi distribuitor.”

Europa Liberă: În presă se mai comentează în contradictoriu episodul cu tentativa de a redenumi strada Cuza Vodă. Dumneavoastră ce părere aveţi?

Petru Macovei:
„Opinia mea este că, indiferent care a fost intenţia primăriei şi a consilierilor din Alianţa de guvernământ în Consiliul Municipal Chişinău, totuşi aceste tertipuri nu sînt deloc fair play, nu doar în raport cu consilierii din taberele adverse, dar şi cu cetăţenii care trebuie să fie convinşi că cei pe care ei i-au ales joacă curat şi nu recurg la te miri ce manevre pentru a-şi atinge scopurile. În altă ordine de idei, şi intenţiile declarate ale socialiştilor de a negocia adoptarea unui document atât de important, cum este bugetul, de redenumirea unei străzi mi se par cu totul hilare. Asta demonstrează că, în opinia mea, consilierii din ambele tabere se merită unul pe altul. Deci, ei joacă necinstit, în raport unul cu celălalt în primul rând, dar şi în raport cu locuitorii urbei.”
XS
SM
MD
LG