Linkuri accesibilitate

Televiziunea şi băşcălia deplasată


Mă tem că vom trăi peste o vreme într-o banală băşcălie...



Se creează impresia că televiziunile, care s-au înmulţit la noi ca ciupercile după ploaie, mizează tot mai des pe ideea că telespectatorului, fascinat de culorile în mişcare ale sticlei, poţi să-i bagi pe gît orice inepţie. Puterea de seducţie a televiziunii ar fi chipurile atît de mare, încît omul, orice i-ai oferi, se va holba la emisiunea ta cu nesaţ. Mai mult decît atît, ratingul, jinduit cu orice preţ, împinge în prim plan anume derizoriul, superficialul, obscenul, prostia, lipsa de moralitate.

De aceea, pare nesfîrşită pe sticlă caravana accidentelor şi înmormîntărilor, cu camere de filmat însoţind sicriele coborîte în morminte, cu reporteri volubili-incisivi luîndu-le la întrebări pe rudele răvăşite ale morţilor chiar la cimitir.

Fireşte, e greu să-ţi imaginezi o televiziune cu rating fără emisiuni distractive, fără rîsete şi glumiţe, fără băşcălie şi caricaturizarea unor oameni cunoscuţi. Numai că şi aici trebuie să existe o măsură. Altminteri glumiţa poate deveni obscenă şi dezgustătoare.

Înţeleg că tinereţea nu are cum să absenteze din asemenea emisiuni haioase-distractive. Tinereţea e sinonimă cu agerimea, veselia debordantă, zîmbetul cuceritor, satira subtilă. Din păcate, văd de multe ori, în cadrul acestor show-uri nişte tineri fără discernămînt, băşcălia cărora e de-a dreptul deplasată şi jenantă.

M-am uitat deunăzi cu ochii mari la doi tineri care, într-un spectacol umoristic, o făceau pe premierul Filat şi pe fosta soţie a acestuia. Un spectacol clădit pe recentul divorţ al premierului şi pe zvonurile care l-au însoţit. Dincolo de interpretarea lamentabilă, unul dintre protagonişti se tot chinuia să-şi subţieze vocea, am avut senzaţia unei satire ieftine şi dizgraţioase. Reieşea din ea că divorţul e o urmare a unei relaţii adulterine a premierului şi că soţia sa, avidă fiind, ar fi acceptat pe loc despărţirea la auzul ştirii că va primi o sumă de bani considerabilă.

Aş zice iată ce... Nu sînt convins că tinerii actori au dovezi în ceea ce priveşte adulterul premierului şi nici nu cred că divorţul lui, anunţat public, merită să fie ridiculizat în aşa hal. Păi, noi avem grijă de activitatea politică a guvernanţilor sau de bîrfele referitoare la viaţa lor intimă? Mărturisesc că cei doi interpreţi tineri m-au dezamăgit profund. Mărturisesc că toată strădania lor nu mi-a provocat nici un zîmbet. Şi dacă aşa arată tinereţea care ne va făuri viitorul, mă tem că vom trăi peste o vreme într-o banală băşcălie...
XS
SM
MD
LG