În Georgia s-au închis în urmă cu câteva momente secțiile de votare ale alegerilor parlamentare, în care s-au confruntat două mari forțe politice: partidul de guvernământ al președintelui Mihail Saakașvili și coaliția de opoziție a multimilionarului Bidzina Ivanișvili. Mai multe despre miza și atmosfera alegerilor, în relatarea lui Mircea Țicudean.
Votând dimineață în capitala Tbilisi, însoțit de soția Sandra Roelofs și de fiul său, Nikoloz, președintele georgian Mihail Saakașvili și-a repetat mesajul exprimat frecvent în zilele campaniei, anume că de alegerile parlamentare de astăzi depinde viitorul țării. Adresându-se reporterilor străini, Saakașvili a adăugat că miza depășește hotarele Georgiei.
”Astăzi se va lua la noi o decizie pentru regiune, pentru dezvoltare, pentru viitorul visului european și a democrației în această parte de lume”, a spus Saakașvili, creditat de mulți pentru modernizarea țării în anii de după așa-numita revoluție a rozelor, care l-a adus la putere în 2003.
Partidul președintelui, Mișcarea Națională Unită, s-a confruntat astăzi cu o coaliție a opoziției condusă de Bidzina Ivanișvili, un om de afaceri foarte bogat care întruchipează cea mai serioasă amenințare la adresa puterii lui Saakașvili din cei nouă ani de când conduce țara.
Ca și președintele, Ivanișvili și blocul său ”Visul georgian” promovează integrarea europeană a țării, dar insistă și asupra îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, rămase într-un punct mort după scurtul război ruso-georgian din vara anului 2008. În campanie Saakașvili l-a acuzat că servește interesele Kremlinului. Chiar duminică, într-un discurs prezidențial televizat care ar fi trebuit să îndemne cetățenii să iasă în număr mare la vot, fără să ia partea cuiva, Saakașvili a spus că alegerile vor fi ”ultima șansă a dușmanului de a ne scoate de pe calea independenței”. Ivanișvili a negat mereu că legăturile sale economice cu Rusia, unde și-a făcut averea, au vreo semnificație politică.
Pe tot parcursul campaniei, opoziția a acuzat partidul președintelui de apucături dictatoriale și de încălcarea drepturilor omului, mai ales după ce au ieșit la iveală imagini șocante de gardieni torturând pușcăriași. Sâmbătă, în ultimul său discurs dinaintea așa-numite zile de ”liniște electorală”, Ivanishvili a reluat ideea că regimul lui Saakașvili este rupt de realitate și de popor.
Invanișvili a spus că ”echipa” lui va fi cea care va lua puterea din mâinile regimului și o va pune acolo unde îi este locul, adică în mâinile poporului.
Pe fondul temerilor că scrutinul va fi fraudat, ambii protagoniști au promis că votul va fi corect – iar verdictul ar urma să-l dea mâine observatorii internaționali, în frunte cu cei de la OSCE. Deja în cursul dimineții presa georgiană a relatat despre plângeri, venite mai ales din tabăra opoziției, legate de pildă de numărul prea mic de buletine de vot în unele secții de votare sau de refuzul autorităților de a acredita nu mai puțin de 20.000 de observatori electorali locali. Agențiile ruse de știri au relatat și despre câteva incidente violente minore, toate îndreptate împotriva opoziției, dar ele nu au fost confirmate din alte surse.
La alegeri erau așteptați să voteze 3,6 milioane de georgieni, plus câteva zeci de mii în străinătate.
Agențiile de presă notează că alegerile de astăzi din Georgia sunt importante și pentru că ”pun în mișcare” o schimbare în sistemul politic înspre o republică mai degrabă parlamentară decât prezidențială. După ce Saakașvili își va încheia la anul al doilea și ultimul mandat, partidul majoritar în parlamentul cu 150 de locuri va avea dreptul de a numi premierul, ale cărui puteri vor fi mai mari decât ale șefului statului. Observatorii politici spun că această schimbare ar putea fi exploatată tot de Saakașvili, care ar putea reveni la vârful puterii ca premier.