Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei revine asupra legii egalităţii şanselor


…şi cere din nou restrângerea drepturilor comunităţii gay.


La sfârşitul lunii mai, Parlamentul a adoptat legea care asigură egalitatea şanselor, lege criticată atunci vehement de Mitropolia Moldovei. În opinia Mitropoliei, Parlamentul a pus în pericol integritatea morală şi spirituală a societăţii. La sfârşitul săptămânii trecute, Mitropolia a reluat ofensiva, cerând Parlamentului să adopte acum un amendament la legea egalităţii şanselor. Mai multe, de la Tamara Grejdeanu:

Pentru a tempera disputa ce luase turaţii periculoase s-a ajuns la un compromis, îmi spune Cristina Pereteatcu, director Amnesty International. Astfel în textul legii privind egalitatea de şanse, sintagma orientare sexuală se regăseşte doar într-un articol care spune că nici o persoană nu poate fi discriminată la locul de muncă. Prin urmare, cererea mitropoliei poate fi calificată o încercare de a se opune normelor legale, prin discursuri discriminatorii în adresa minorităţilor sexuale, Cristina Pereteatcu:

„Legea care a fost adoptată deja necesită modificări pentru că din articolul unu au fost excluse orientarea sexuală, identitatea sexuală şi starea sănătăţii. În formula în care avem o lege mai mult sau mai puţin bună pentru toată lumea şi este acceptată, respectiv biserica vine din nou cu alte comentarii discriminatorii, avem un compromis, deci nu putem merge mai departe în formula în care doreşte biserica.”

Avocatul parlamentar pentru Drepturile Omului, Tudor Lazăr este de părere că feţele bisericeşti profită în continuare de dreptul de a-şi exprima liber opinia şi încearcă să torpileze aplicarea legii:

„Dreptul la exprimare este un drept garantat însă acest drept nu trebuie să fie în detrimentul altor persoane. Prin această exprimare s-ar duce la încălcarea drepturilor altor persoane care au o altă orientare sexuală decât cea tradiţională . Li se încalcă drepturi prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului cât şi de constituţie, dreptul la muncă. Predomină o gândire pur religioasă, trebuie să mergem pe calea respectării drepturilor omului.”

Intenţiile mitropoliei le-a comentat şi cercetătoarea în domeniul drepturilor omului Nadejda Hriptievschi:

„Iniţiativa respectivă este lipsită de orice temei juridic, chiar dacă în legea noastră criteriul nemijlocit, orientare sexuală este prevăzut doar în ceea ce priveşte angajarea în câmpul muncii oricum Convenţia Europeană se aplică direct şi criteriul orientării sexuale este protejat de lege, pentru că legea spune clar că este interzisă orice discriminare în domeniul muncii. Iniţiativa aceasta este o sfidare directă a legii de fapt pentru că odată adoptată legea se aplică tuturor şi nu putem acum să facem excepţie de la lege.”

Legea egalităţii de şanse adoptată în luna mai după discuţii aprinse în societate, îi nemulţumeşte şi pe unii experţi în domeniul drepturilor omului, care sunt de părere că, după ce a fost „pieptănată” pe placul adversarilor, de fapt nu oferă mecanisme sigure de garantare a egalităţii de şanse.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG