Linkuri accesibilitate

Rusia criticată aspru la APCE


Şedinţa în plen a APCE.
Şedinţa în plen a APCE.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a audiat astăzi raportul întocmit de europarlamentarul Gyorgy Frunda din România şi de Andreass Gross din Elveţia despre situaţia respectării drepturilor omului in Rusia. Raportul a fost foarte critic şi a fost votată o rezoluţie în care sunt exprimate îngrijorările acestui for european faţă de evoluţiile de ultimă oră din Rusia. Rusia spune că raportul şi rezoluţia nu vor face altceva decit să deterioreze şi mai mult relaţiile dintre Moscova si Europa. De la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă relatează:

Andreas Gross
Andreas Gross
„Monitorizarea drepturilor omului in Rusia este o misiune imposibila”, asa si-a caracterizat cei 7 ani de mandat ca raportor al APCE pentru Rusia, in dosarul respectarii obligatiilor acestei tari de membru al Consiliului Europei (CoE), Andreas Gross, deputat elvetian membru al APCE.

Judecand dupa reactiile rusilor la raportul intocmit de Gross si colegul sau român Gyorgy Frunda - reactii proponderent negative, indiferent de culoare politica - s-ar putea spune ca si pentru Rusia calitatea de membru al Consiliului Europei, cu toate obligatiile legate de respectarea drepturtilor omului, a pluralismului politic si statului de drept, este o misiune imposibila.

Raportul consemneaza totusi ca in ultimii 7 ani timp s-au produs „cativa (desi putini) pasi pozitivi”. Intre acestia - amendamentele la legea privind partidele politice, schimbarile in legea electorala si reintroducerea alegerii directe a guvernatorilor.

Raportul aminteste si despre o serie de reforme in justitie cum ar fi stabilirea unui comitet de investigatii independent de procuratura precum si reforma penitenciarelor.

Insa amendamentele la legea curtii constitutionale si legile care criminalizeaza defaimarea, amendamentele la legea privind adunarile publice si organizatiile neguvernamentale ca si implementarea deficitara si restrictiva a altor legi cruciale pentru functionarea institutiilor democratice si a mediului politic care au condus la deteriorarea pluralismului politic, sunt un motiv serios de ingrijorare pentru APCE, a spus co-raportorul Gyorgy Frunda: „Recomandam ca Adunarea Parlamentara sa isi continue monitorizarea pana vor exista evidente ale unui progres substantial”.

Cei mai multi membri ai Adunarii Parlamentare au amintit ca a fost dorinta Rusiei sa se alature Consiliului Europei, calitate care a venit la pachet si cu o serie de obligatii. Intre acestea Articolul 3 al Statutului Consiliului Europei care cere fiecarui stat membru sa respecte democratia pluralista, statul de drept si drepturile omului.

Rezolutia care a iritat intr-atat Moscova incat speakerul Dumei, Serghei Narîşkin, si-a anulat speech-ul programat pentru aseara, cere Rusiei sa puna in practica abolirea pedepsei cu moartea si critica asa numita „lege impotriva agentilor straini” care „ilustreaza cat de contraductorie este situatia politica de din Rusia”. In plus, APCE cere Rusiei eliberarea imediata a membrelor trupei Pussy Riot.

„Acest document pune la incercare relatiile Moscovei cu Consiliul Europei, - a spus Alexei Puşkov, seful delegatiei ruse. - Rusia nu este o tara oarecare in randul statelor membre ale Consiliului Europei. Insa a fost pusa intr-o pozitie discriminatorie si de aceea speakerul Dumei nu a venit astazi aici. Recomandarile ce vor fi adoptate aici vor avea un impact mare asupra relatiilor dintre CoE si Rusia.”

„De indata ce Rusia incepe sa faca cativa pasi in directia buna, ne trezim cu o rezolutie care anuleaza tot ce a facut Rusia bun pana acum”, a intervenit si Samad Seydov, seful delegatiei azere la APCE.

„Recomandarea la acest raport a fost intocmita fara ca delegtatia rusa sa fie informata”, a subliniat si Leonid Slutsky, deputat rus.

Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi
Insa felul in care Rusia intelege sa isi respecte obligatiile are consecinte si asupra vecinilor sai, a atras atentia deputatul moldovean Valeriu Ghiletchi. El a cerut Rusiei sa se tina de promisiune si sa isi retraga trupele de pe teritoriul Moldovei: „Avem nevoie in Transnistria de o misiune civila. Cer APCE sa incurajeze statele membre sa sustina retragerea trupelor ruse de pe teritoriul moldovenesc al Transnistriei”.

Dupa cum sublinia si deputata luxemburgeza Anne Brasseur, desi Rusia a inregistrat o serie de progrese, „nu gasim un limbaj comun”.

„Nimeni nu e rusofob, dar nici un stat membru nu trebuie sa aiba un statut special, asa cum solicita Rusia, ci toti trebuie sa respectam acelasi set de valori”, a spus si deputata germana Marina Schuster. „Rusia nu poate crea un spatiu al exceptiilor”, a continuat ea.

Desi toti deputatii au subliniat ca Europa, Consiliul Europei pretuiesc Rusia, Josette Durieu i-a intrebat pe deputatii rusi cum explica faptul ca tara lor este principalul aliat al Sirei.

Sa mai spunem ca deputatii rusi au adaugat un Addendum care mai indulceste rezolutia la raportul intocmit de Andreas Gross si Gyorgy Frunda, addendum respins, cel putin in cadrul dezbaterii, de o buna parte a membrilor APCE.
XS
SM
MD
LG