Linkuri accesibilitate

Guvernul Visului Georgian


Premierul nominalizat Bidzina Ivanişvili prezintă noul guvern georgian.
Premierul nominalizat Bidzina Ivanişvili prezintă noul guvern georgian.

Fără nici un fel de experienţă in politică, Bidzina Ivanişvili rămîne pentru mulţi analişti politici o „necunoscută”.


Miliardarul Bidzina Ivanişvili, care a câştigat împreună cu coaliţia pe care o conduce, „Visul Georgian”, alegerile parlamentare de săptămâna trecută, a anunţat numirile pentru guvernul pe care îl va conduce.

„Nu numai că am avut o schimbare paşnică de guvern, dar acum vom face un pas încă şi mai important şi vom avea un guvern care este într-adevăr cinstit şi „al poporului”, a anunţat omul de afaceri transformat în politician.

Printre numirile pe care le-a facut, se afla fostul ambasador al lui Mikail Saakashvili la ONU, Irakli Alasania ca ministru al apărarii şi fostul ambasador tot al lui Saakashvili in Germania, Maia Panjikidze.

Fostul fotbalist Kaha Kaladze la ACE Milano a fost numit ministru al dezvoltării regionale şi al infrastructurii.

Bidzina Ivanişvili
Bidzina Ivanişvili
Intrebarea cea mai importanta pe care şi-o pun analistii politici occidentali este în ce măsură omul de afaceri va reusi sa devină politician, avind în vedere că pînă acum un an nimeni nu ştia nici măcar cum arata.

Intr-un articol publicat astazi in International Herlad Tribune se amintesc citeva afirmatii total nepotrivite ale lui Ivanişvili din ultimul timp: prima este legată de cererea sa expresă, imediat după alegeri, ca preşedintele Mikail Saakaşvili să demisioneze, o declaratie retractată cu o zi după ce a fost făcută printr-o declaratie scrisă. Mandatul preşedintelui Saakaşvili se termină anul viitor în luna octombrie.

A doua afirmatie este legată de vizita pe care a făcuto recent in Georgia secretraul de stat american, doamna Hillary Clinton. Doamna Clinton a vrut să se întilnească cu liderii opoziţiei deodată, invitaţie refuzată de miliardar spunînd că „s-a simţit jignit” că nu a fost invitat la o discutie între 4 ochi… Evident, incălcînd astfel toate cerinţele protocolare.

Fără nici un fel de experienţă in politică, Bidzina Ivanişvili rămîne pentru multi analişti politici o „necunoscută”. Din declaratiile sale vagi de politică externă sau pe probleme economice este greu de înţeles cum anume va îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi în ce măsură va continua ritmul reformist alert al regimului Saakaşvili la nivel economic. Pe de altă parte, Ivanişvili a anunţat că va face prima sa vizita in Statele Unite.

Diplomata nominalizată ca viitoare şefă a diplomaţiei georgiene, Maya Panjikidze, a declarat astazi colegilor nostri de la serviciul georgian că relaţia cu Rusia continuă să fie una foarte complicată pentru Tbilisi:

Maia Panjikidze
Maia Panjikidze
„Reluarea relaţiilor diplomatice cu Rusia este foarte complicată, avînd in vedere că Rusia are două ambasade de fapt, una la Suhumi, in Abhazia şi una la Tvingvali, in Osetia de Sud. Dar vom căuta să rezolvăm problema. Despre paşi concreţi este prea devreme să vorbim. Am spus-o de multe ori, aceste relaţii nu vor fi refăcute intr-o zi sau două, atita timp cit 20% din teritoriul georgian rămîne ocupat de Rusia.”

Analistul politic Thomas de Waal, expert in problemele caucaziene, crede că lipsa de experienţă politică a noului premier de la Tbilisi are părţi bune şi rele. Partea proastă este lipsa sa de previzibilitate şi că declară lucruri bizare, partea bună este că încearcă să înveţe şi să se corecteze.
XS
SM
MD
LG