Linkuri accesibilitate

„Terapeuta Merkel în vizită la domiciliu” (Süddeutsche Zeitung)


Grecii nu văd nici un fel de lumină la capătul tunelului și o detestă tot mai mult pe Merkel, în care văd, desigur în mod nedrept, cauza necazurilor lor” (El Pais).



Vizita făcută marți la Atena de cancelarul german Angela Merkel, considerată de mulți greci simbolul austerității economice, este una din temele comentariilor apărute astăzi în presa internațională. Câteva opinii, într-o sinteză alcătuită de Mircea Țicudean.

Ziarul britanic „Financial Times” scrie că riscul asumat de premierul elen Antonis Samaras prin invitarea la Atena a cancelarului german Angela Merkel a meritat. Potrivit unor analiști din capitala elenă, cea mai influentă femeie a planetei, considerată de mulți europeni simbolul austerității economice, a făcut la Atena ceea ce trebuia să facă, evitând cu grijă să critice reformele incomplete ale guvernului elen și să dea astfel apă la moară forțelor politice care vor ieșirea Greciei din înțelegerile cu creditorii externi.

Ziarul britanic „The Guardian” citează declarația Angelei Merkel că nu a mers la Atena ca o profesoară sau ca un șef, ci ca un prieten care vrea „să învețe și să se informeze la fața locului”. Dar tot „Guardian” citează afirmațiile unor reporteri germani care au spus tot la Atena, dar în culisele vizitei lui Merkel, că scopul acesteia a fost tocmai de a le spune grecilor ce au de făcut dacă mai vor împrumuturi europene.

Ziarul spaniol „El Pais” notează într-un editorial intitulat „Neiubita” că dacă obiectivul vizitei lui Merkel a fost de a-i încuraja pe greci și de a-i face să n-o mai deteste așa de mult, atunci vizita a fost un eșec. „Deși a insistat că Grecia trebuie să rămână în zona euro și că sacrificiile cetățenilor vor da rezultate, Merkel nu a dus nici un fel de ajutoare sau sfaturi noi unei societăți elene demoralizate. Confruntați cu șase ani de recesiune – continuă „El Pais” – grecii nu văd nici un fel de lumină la capătul tunelului și o detestă tot mai mult pe Merkel, în care văd, desigur în mod nedrept, cauza necazurilor lor”.

Ziarul german „Sueddeutsche Zeitung” enumeră într-un comentariu intitulat „Terapeuta Merkel în vizită la domiciliu” câteva din epitetele negative acordate cancelarului german în așa-numitele „țări de criză”, de la „comandantă nazistă” la „domina”, „vrăjitoare”, „robotul ucigaș” și așa mai departe. Autorul articolului, Stefan Kornelius, crede că Merkel a reușit în ultima vreme, inclusiv ieri la Atena, să estompeze acest gen de critici brutale. „Și în societatea greacă există o majoritate care atunci când caută vinovatul se uită mai întâi în oglindă. Acei greci se rușinează de statul lor disfuncțional, de elitele lor politice disfuncționale, de respingerea realității într-o parte a societății, care pur și simplu nu vrea să înțeleagă că Grecia a trăit prea multă vreme mai bine decât și-a permis și că actuala criză nu va dispărea prin simple injecții de bani din străinătate”.

Ziarul american „Wall Street Journal” crede că vizita-surpriză la Atena a Angelei Merkel a avut un dublu scop. În primul rând, a fost un semnal de încurajare și o răsplată pentru premierul Antonis Samaras, care a fost la început un critic al măsurilor de austeritate, dar s-a răzgândit între timp. Al doilea obiectiv ține de politica internă germană. Angela Merkel are mai puțin de un an până la alegeri, ajutoarele pentru greci sunt tot mai puțin populare printre germani, iar vizita a demonstrat, mai mult decât alte gesturi, că Merkel ține situația sub control și mai ales că nu se teme de mânia populară stârnită printre greci de măsurile de austeritate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG