Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Literatură 2012 a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan


Premiul Nobel pentru Literatură 2012 a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan, care, se spune în comunicatul oficial al Comitetului Premiilor Nobel de la Oslo, „cu realism halucinant îmbină poveștile populare, istoria și contemporanietatea".

Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori din China. Născut în anul 1955 într-o familie de ţărani în provincia Shandong, s-a înrolat în Armata de Eliberare Populară la 20 de ani. În aceeaşi perioadă a început să scrie primele povestiri. De atunci a scris mai multe romane şi culegeri de povestiri, incluzând „Sorgul roşu” (Red Sorghum - 1987), tradus în română de editura Humanitas, „Sâni bogaţi şi fese mari” (Big Breasts & Wide Hips - 1996), „Oboseală de viață, oboseală de moarte” (Life And Death Are Wearing Me Out - 2008) şi, recent, „Broasca” (Frog - 2009).

Nici un scriitor chinez nu a mai luat până acum Premiul Nobel pentru Literatură, deşi în anul 2000 scriitorul Gao Xingjian a fost distins cu acest premiu, după ce a devenit cetățean al Franței.

Pe lista caselor de pariuri, în top 10 cu cele mai mari şanse de a obţine Premiul Nobel anul acesta s-au aflat între alţii fost scriitorul japonez Haruki Murakami, cântăreţul şi autorul Bob Dylan, scriitorii Philip Roth şi Ismail Kadare.
XS
SM
MD
LG