Vineri, Comitetul Nobel a acordat Premiul pentru Pace 2012, Uniunii Europene. In motivaţia Comitetului s-a vorbit despre pacificarea continentului şi despre succesele organizaţiei in cei 60 de ani de existenţă. Un rol deosebit în pacificarea continentului l-a avut politica de extindere, s-a spus in motivaţia juriului. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Richard Jozwiak, a stat de vorbă cu comisarul Uniunii pentru extindere şi bună vecinătate Ştefan Fuele despre acest premiu si mai ales despre importanţa extinderii Uniunii Europene.
Stefan Fuele: „Nu m-am aşteptat la premiu şi asta mă face să mă bucur şi mai mult. Si este foarte potrivit cu numai doua zile înainte de a prezena raportul meu despre extinderea Uniunii. Pentru mine este o satisfacţie extraordinară, pentru că extinderea Uniunii este pentru mine o chestiune de inimă şi suflet, dar înseamnă foarte mult pentru sute dintre colegii mei, înseamnă aprecierea muncii noastre şi încurajarea eforturilor noastre pentru continuarea procesului, atit pentru noi, cei de la Bruxelles cît şi pentru cei care activează în capitalele ţărilor ce vor să fie admise in Uniune.”
Corespondentul nostru la Bruxelles l-a întrebat pe comisarul Fuele dacă acest premiu şi mai ales modul în care a fost justificat, ar putea deveni un catalizator al extinderii pe mai departe a Uniunii ?
Stefan Fuele: „Cu siguranţă. Cind unii vorbesc despre o «oboseală a extinderii» şi altii despre o «oboseală a reformelor», Premiul Nobel pentru Pace este o incurajare extraordinară şi sper că îi va face şi pe politicieni şi pe oamenii de rind să se gîndească serios la puterea de transformare a procesului de extindere. Sper că ne va întări argumentul că o integrare mai mare trebuie să fie însoţită de o extindere pe mai departe, pentru că acesta este drumul corect spre o întărire a Uniunii Europene.”
Este un mesaj pe care acest Premiu îl trimite spre capitalele Balcanilor de Vest si Europei de Răsărit? Comisarul Uniunii pentru extindere, Stefan Fuele, răspunde:
Stefan Fuele: „Cred că este momentul potrivit să ne amintim că este proiectul cel mai de success şi cel mai ambitios al proiectului european. In ultimul timp nu prea primim veşti bune, şi iată, aceasta este într-adevar o veste bună şi nu numai pentru ţările aspirante la Uniunea Europeana, dar pentru întreaga Uniune. Acum văd chiar şi un felinar la capatul tunelului şi nu numai o lumină…”
Corespondentul nostru l-a întrebat pe comisarul Stefan Fuele dacă premiul va avea un efect şi asupra acelor state vechi in Uniunea Europeană care sunt mult mai rezervate acum cînd se vorbeşte de extinderea pe mai departe a Uniunii ?
Stefan Fuele: „Cred că le va deschide minţile. Citeodată noi ne concentrăm prea mult, si probabil pe bună dreptate, asupra problemelor noastre interne şi provocărilor noastre, dar cred că a venit vremea să realizăm că avem în miinile noastre acest instrument extrordinar de important si de puternic care este procesul de extindere. Si sper să nu se mai uite la extindere si la intărirea integrării ca la doua chestiuni separate ci ca la două procese paralele care impreună întăresc Uniunea şi nu invers, ca la doua procese care se impiedica unul pe altul”.