Linkuri accesibilitate

Vaclav Havel: „A minți nu ne salvează de a spune minciuni în continuare”


Tema Forumului 2000 de la Praga din acest an a fost „Media şi Democraţia”.


La Praga s-a încheiat marţi seară Forumul 2000, aflat la ediţia a 16-a. A fost o iniţiativă a fostului preşedinte al Cehiei Vaclav Havel ca un dialog deschis între oameni politici si analişti, intre jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile pe temele cele mai „fierbinţi” ale civilizaţiei contemporane. Tema forumului din acest an a fost „Media şi Democraţia” , cu mai multe sesiuni consacrate evoluţiilor globale ale mediilor de informare şi a noilor tehnologii. Ileana Giurchescu si Oana Serafim au fost la mai multe sesiuni ale Forumului care s-a desfăşurat între 21 si 23 octombrie la Praga.

Dalai Lama şi Aung San Suu Kyi au trimis mesaje video conferinţei, iar invitata surpriză din seara de deschidere a fost Joan Baez. Atât Dalai Lama cât şi cântăreaţa-protestatară a anilor '70 sunt admiratori ai lui Vaclav Havel. O sesiune speciala a conferinţei i-a fost consacrata lui Vaclav Havel, moştenirii sale civice, democratice şi umane.

Vaclav Havel şi Dalai Lama, Praga, septembrie 2009
Vaclav Havel şi Dalai Lama, Praga, septembrie 2009
In 1990 Vaclav Havel a fost primul care l-a invitat pe Dalai Lama într-o vizită oficială de stat. A fost cel care i-a nominalizat cu succes pentru premiul Nobel pentru pace pe activista pentru drepturile omului din Birmania, Aung San Suu Kyi si pe dizidentul chinez Liu Xiaobo.

La ediţia de acest an a Forumului s-a discutat despre mediile de informare si religie, despre relaţia dintre noile tehnologii de comunicare cu regimurile autocratice si dictatoriale, despre relaţia dintre patronii de presă si independenta jurnaliştilor, despre involuţiile din domeniul mediilor de informare din Europa Centrală şi de Răsărit şi din Rusia.

Printre coorganizatorii Forumului s-au aflat mai multe instituţii de analize politice, precum Aspen, Forumul pentru Studii Democratice al National (Endowment for Democracy), sau fundaţii precum Societatea Deschisă sau Oameni la ananghie (People in Need), sau institutii culturale precum Goethe Institut. Postul nostru de radio a fost unul dintre partenerii media ai Forumului, aşa cum a fost şi la editii anterioare.

Toate discutiile au fost deschise publicului, iar partea cea mai interesanta a fost, ca întotdeauna, legata de întrebările pe care publicul le-a adresat.

In afară de discuţiile legate de mediile de informare şi democraţie, Forumul a prezentat expoziţii de arta si de fotografie despre viaţa din Tibet si Birmania, cit şi a romilor din ţările Uniunii Europene.

Intr-un interviu cu postul nostru de radio, Christopher Walker, director executiv la National Endowment for Democracy a vorbit despre nevoia de a nu considera „democratia ca pe un bun cîştigat pentru totdeauna” şi despre îngrijorarea pe care o trezesc evoluţiile presei din „democratiile tinere”, precum Ungaria, Slovacia şi Romania sau a ţărilor din fosta Uniune Sovietică, Ucraina, Rusia şi Belarus.

„(Mai) Avem încredere în presă?” a fost întrebarea–temă a unei dezbateri desfăşurată marţi dimineaţa şi la care, printre participanţi a fost şi Adrian Sîrbu, preşedintele şi directorul operaţional al Central European Media Entreprises, proprietar al grupului Mediapro. In opinia sa, răspunsul la intrebarea-titlu a dezbaterii este simplu – Da! Trebuie să avem încredere în presă pentru că ea a devenit, odată cu internetul, extrem de democratică şi de deschisă şi „n-avem nici o altă şansă”.

Pentru alti participanţi la discuţii, pre
Madeleine Albright
Madeleine Albright
cum fostul premier al Slovaciei Iveta Radicova, răspunsul nu este chiar atît de simplu, deoarece, fascinaţi de tipul de comunicare „in timp real” al internetului şi de goana după audienţa, presa este tentată să pună mai mult accent pe „titlu” decît pe conţinut şi pe superficialitate decît pe profunzime.

„Nu este un accident că de cele mai multe ori confruntările politice încep cu eforturile de a controla mediile de informare. Încercarea noastră de a găsi adevărul ţine de capacitatea noastră colectivă de a merge mai departe de suprafaţă şi de a privi cu un ochi critic informaţia care ne asaltează de peste tot”, a spus fostul secretar de stat american doamna Madeline Albright, care şi-a lansat la acest forum cartea sa de amintiri despre Praga, oraşul ei natal.
XS
SM
MD
LG