Linkuri accesibilitate

Georgia alege UE


Jose Manuel Barroso şi Bidzina Ivanişvili
Jose Manuel Barroso şi Bidzina Ivanişvili

Bidzina Ivanişvili vizitează în prioritate Bruxelles-ul, unde noul premier georgian a criticat atitudinea de expectativă a Moscovei.

Pentru prima sa vizită în străinătate, noul premier al Georgiei Bidzina Ivanișvili a ales Bruxelles, mai degrabă decât Washington sau Moscova. Multimilionarul providențial și învingător în ultimele alegeri din Georgia, văzut de mulți ca un om din umbră al Kremlinului, a vizitat - ca prim gest politic, și marcând simbolic prioritățile Georgiei, încă neobișnuite cu acest gen de coabitare politică între un președinte protejat al occidentului și un premier văzut ca fiind omul Rusiei - a ales să viziteze mai întâi instituțiile UE și sediul Alianței Nord Atlantice - NATO.

Discursul lui Ivanișvili, luni 12 noiembrie, după întâlnirea sa cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a fost lipsit de orice echivoc:

„Guvernul pe care îl reprezint consideră integrarea europeană și pe cea euro-atlantică drept pe cea mai mare prioritate și vom face tot ceea ce ne stă în putință ca să adîncim și să accelerăm acest proces.”

Președintele Mihail Saakaşvili, la putere din 2003, și-a acceptat, luna trecută, înfrângerea in fata lui Ivanişvili, care a format noul guvern pe fundalul tensiunilor permanente cu Rusia, care controlează republicile independentiste Abhazia si Osetia, altfel zis: 20% din teritoriul Georgiei.

Neobișnuita coabitare georgiană - neobișnuită pentru o țară dintr-o regiune atît de volatilă și supusă tuturor tentativelor de destabilizare cum e Caucazul - are ca principal test atitudinea noului guvern față de statutul regiunilor separatiste, precum și față de relațiile cu occidentul. Ivanișvili pare a evolua pînă acum perfect de abil, contrazicând așteptările și predicțiile negative. La Bruxelles, el a fost chiar critic față de atitudinea de expectativă a Moscovei:

„In ce privește relațiile cu Rusia, vreau să subliniez că noi am făcut un pas înainte foarte concret, numind un reprezentant special pentru relațiile cu Rusia, în persoana lui Zurab Abașidze. Vreau însă să spun că începutul nu a fost încurajator și că noi sîntem dezamăgiți de primele reacții. Sperăm însă că guvernul Rusiei va analiza situația în profunzime și că va lua măsurile necesare. Tensiunile crescânde dintre țările noastre nu folosesc nimănui.”

Ivanișvili s-a declarat gata sa discute despre orice cu Moscova, nu însă despre statutul celor doua provincii independentiste, care pentru Tbilisi rămân parte din Georgia. Următorul pas al Georgiei ar putea fi acum redeschiderea comunicațiilor feroviare cu cele două provincii. O manevra ce ar fi apreciată unanim, mai ales in perspectiva jocurilor olimpice de la Soci din 2014, care se vor ține practic lângă granița Georgiei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG