Bulgaria a acceptat în mod oficial să participe la proiectul conductei South Stream, care va duce gaz rusesc spre vestul Europei fără să treacă prin Ucraina sau Belarus. Tot astăzi, Sofia a anunțat că a obținut ieftinirea gazelor rusești, de la anul. Detalii, în relatarea corespondentului nostru Petio Petkov.
Premierul Boiko Borisov și președintele „Gazprom”-ului Alexei Miller au semnat azi la Sofia acordul final pentru construcția gazoductului „South Stream”. Valoarea tronsonului bulgăresc va fi de 3,3 mlrd.euro, cu o capacitate de 63 mlrd.m.c. gaze pe an. Acordul pentru importul de gaze este pe o durată de 10 ani însă după cel de al șaselea cantitățile vor putea fi reduse cu producția internă.
Premierul Borisov a anunțat reducerea începând, de 1 ianuarie 2013 cu 20% a prețului gazelor, fața de vechiul contract. Cantitatea stabilită pentru primii șase ani este de 2,9 miliarde m.cubi pe an din care 80% ci nu 90% - ca până acum, va fi cota obligatorie.
„Am convenit un preț cu un pic mai mare decât cel pentru Germania. Este cel mai bun posibil întrucât spre deosebire de Germania noi nu vom investi nimic”, a declarat Borisov. El a adăugat că eliminarea celor trei companii intermediare din comerțul cu gaze a necesitat eforturi enorme dar va economisi cumpărătorilor bulgari milioane.
Acordul a fost definitivat în urmă unei convorbiri telefonice noaptea trecută Borisov-Putin, a spus Alexei Miller. Sofia speră că va produce cantități suficiente de gaze din Marea Neagră și de aceia a propus inițial semnarea contractului numai pe o perioadă de șase ani cu o opțiune de încă patru.
Președintele concernului rus a declarat ca Bulgaria a obținut prețuri preferențiale, fără însă a intra în detalii. Ex-premierul Ivan Kostov, consideră că acordurile cu „Gazpromul” urmăresc să fie ocolit cel de al treilea Pachet energetic al Uniunii care cere ca gazoductele să fie deschise pentru toți producătorii. Pe de altă parte valoarea investiției este umflată și Bulgaria nu va primi nimic în viitorii 15 ani pînă când nu va fi recuperată investiția. Nu sunt garantate cantitățile de gaze pentru încărcarea gazoductului. Consumul scade și problemele se vor agrava. Gazpromul a renunțat deja la ramificațiile spre Grecia și Austria.
Ex-comisarul Meglena Kuneva a avertizat că realizarea tronsonului bulgăresc nu va putea incepe în următoarele nouă luni. Socialiștii consideră că, în pofidă laudelor și demonstrațiilor de forță ale premierului, rușii nu au acceptat condițiile lui Borisov, Putin a renunțat la vizita sa în Bulgaria și l-a trimis Alexei Miller.