Linkuri accesibilitate

Hăul decăderii morale


De unde apar violatorii tineri? Cum au trăit şi ce relaţii au avut cu oamenii din jur? O asemenea analiză trebuie făcută!


Deunăzi, trei bătrîne septuagenare, din Glodeni şi Drochia, au fost violate de nişte indivizi foarte tineri, abia trecuţi de 20 de ani. Mă tem că violurile astea nu vor face capul de afiş al presei autohtone, asta şi pentru că asemenea cazuri înfiorătoare au loc mai mereu aici de la 1991 încoace, deşi ele ar merita o analiză serioasă.

Repet, nu e prima dată cînd nişte bătrîne neputincioase, singuratice, sînt violate cu sînge rece de către tineri. Ştiu că ceea ce se repetă de mai multe ori, chiar dacă e o grozăvie, nu mai atrage arenţia în măsura în care o face faptul insolit. Dar mi se pare de domeniul evidenţei că avem de-a face cu o apucătură care ne poate afecta pe fiecare şi care ţine de sănătatea morală a societăţii în care trăim.

Aş remarca mai întîi iată ce. De fiecare dactă violatorul tînăr e judecat şi băgat în puşcărie, după care, ca printr-un miracol, apare un alt violator tînăr care se duce şi agresează o altă bătrînă. Numărul mare al acestor cazuri e o dovadă că avem de-a face cu un fenomen alimentat de factorul social. Chiar şi atunci cînd violatorului tînăr i se întunecă raţiunea.

Sînt aproape convins că un sociolog, care s-ar apuca să cerceteze viaţa tinerilor de dinaintea violului, ar aduna o sumedenie de amănunte în stare să ne întristeze. Există fireşte şi excepţii, dar, de obicei, un tînăr care a crescut într-o familie întreagă, care a simţit dragostea părintească şi care a iubit o fată de vîrsta lui nu se transformă halucinant în violator al bătrînelor.

De unde apar violatorii tineri? Din ce familii provin ei? Cum au trăit şi ce relaţii au avut cu oamenii din jur? Cred că o asemenea analiză ar fi un fel de incursiune în hăţişurile tranziţiei interminabile. Dar ea trebuie făcută şi însoţită de acţiuni ulterioare ale statului, de investiţii, dacă vrem cu adevărat ca numărul tinerilor violatori să se micşoreze.
XS
SM
MD
LG