Chiar dacă AIE are un consiliu, format special cu scopul de a discuta toate inițiativele legislative înainte de a fi făcute publice, partidele alianței de guvernare nu se lasă de vechea practică electoralo-„terapeutică” de a-și șoca din cînd în cînd partenerii de coaliție.
Săptămîna aceasta, liberal-democrații au venit cu un proiect de lege, care să „rezolve” problemele din sistem în ceea ce privește contrabanda, dorind să scoată această infracţiune din Codul Penal, coborînd gravitatea contrabandei la nivel de contravenție. Democrații par să fi aprobat inițiativa, însă liberalii au protestat vehement împotriva legii ce ar tolera contrabanda.
Trebuie să spun că simpatizez abordările noi menite să spargă tiparele învechite, însă în cazul acesta mă întreb care vor fi consecințele unei astfel de „reforme”? În primul rînd trebuie să vedem din ce izvorăște această inițiativă: ea izvorăște dintr-un lucru rău și anume din ne-funcționarea actualei legislații. Și atunci întrebarea este: ce ne poate garanta că dacă o modificăm, atunci va funcționa? Este evident că tot ce se naște dintr-un lucru rău - nu are cum să fie ceva bun. Într-al doilea rînd, aparent, această inițiativă urmărește un scop nobil și anume acumulările la buget din amenzi, sechestrarea mărfii și a mijloacelor de transport.
Pe termen scurt, cred că o anumită creștere ale acumulărilor ne-ar bucura, însă pe termen lung am reuși să fluidizăm „exporturile” și într-o măsură mai mare „importurile”, încît Republica Moldova ar avea toate șansele să devină piața neagră a Europei, un fel de paradis al contrabandiștilor. Acest lucru ne-ar face o imagine nu tocmai bună și respectiv, șansele noastre de a ne apropia mai mult de UE vor eșua.
Actuala alianță mai are 2 ani pînă își termină mandatul și încă un an pînă se începe „oficial” campania electorală. Cred că în puținul timp ce a mai rămas, Parlamentul trebuie să se ocupe principial de modificarea Constituției astfel ca să nu ne trezim că nu putem alege iarăși președintele, iar Guvernul să mai lase la o parte inițiativele legislative și să se concetreze exclusiv pe executarea strictă a actualei legislații în vigoare.