Linkuri accesibilitate

Barroso și Voronin, vama și contrabanda


Retrospectiva săptămânii politice.



Refuzul opoziției comuniste de a se întâlni cu președintele Comisiei Europene la Chișinău a fost pus de Jose Manuel Barroso pe seama jocului politic intern. Alla Ceapai a discutat despre aceasta cu un comentator de la Chișinău la rubrica de retrospectivă politică, care începe însă cu altceva: neînțelegerile între liberalii și liberal-democrații din alianța de guvernare pe tema contrabandei: să fie scoasă din Codul Penal în ideea că vor crește veniturile bugetare din amenzi, sau să rămână pedepsită cu închisoarea?


Jurnalistului Vitalie Călugăreanu i se pare suspectă propunerea vămii de a decriminaliza contrabanda, care de altfel a stârnit gâlceavă în parlament între liberal democraţi şi liberali. Vitalie Călugăreanu înclină să dea dreptate celor care spune că ceva e necurat la mijloc:

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu
„Eu aş admite argumentele celor care văd scoaterea infracţiunii de contrabandă din Codul Penal ca pe o faptă nobilă a Guvernului prin care s-ar dori să se compenseze lipsa unor mijloace financiare în bugetul de stat. Dar pentru aceasta trebuia să nu aflu în calitate de jurnalist de investigaţie despre afacerile comune deţinute în România, în trecut, şi bănuiesc, şi în prezent, numai că deja neoficial, de premierul Vlad Filat şi şeful Serviciului Vamal Tudor Baliţchi. Deci, înainte să ajungă şef al vămilor Baliţchi a fost administrator cel puţin al unei societăţi comerciale, deţinute de Vlad Filat şi fosta sa soţie, în România. Acum unii vor încerca să spună că am preluat nişte chestii apărute mai demult în presa pro-comunistă, dar eu vroiam să vă spun că dispun personal de extrasul din acea perioadă din Registrul Comerţului din România, în care aceste date apar foarte clar. Prin urmare, cunoscând aceste lucruri tind să le dau dreptate că ceva e necurat în această iniţiativă legislativă de decriminalizare a contrabandei. Inclusiv, nu exclud că cineva din actualii noştri funcţionari încearcă să-şi croiască pârtie legală pentru anumite activităţi oculte post guvernare. Să admitem că totul este curat şi nobil, de ce atunci niciodată, de când a fost numit în funcţie, funcţionarul public Tudor Baliţchi, la vamă, nu a apărut niciodată la o emisiune de televiziune, inclusiv, ca să explice ce e cu acest proiect plin de „onestitate” pe care a încercat să-l înflorească în şedinţă plenară liderul fracţiunii parlamentare PLDM Valeriu Streleţ. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare, atâta timp cât un demnitar stă ascuns în tufiş înseamnă că are ce ascunde. Şi este cel puţin straniu când însăţi vama sare cu iniţiativă prin intermediul guvernului, unde prim ministru este Vlad Filat, de a decriminaliza contrabanda. Cum se zice în mediul nostru al jurnaliştilor, mie de la treaba asta mi se aprinde girofarul profesional.”

Vizita preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la Chişinău este, în opinia directorului postului de televiziune TV-7, Anatol Golea, cel mai relevant eveniment politic al săptămânii, deoarece a fost rostit un mesaj puternic de susţinere a cursului european al Republicii Moldova:

Anatol Golea
Anatol Golea
„După cum şi era de aşteptat a fost o susţinere masivă a cursului pro-european al Republicii Moldova şi cred că acesta este rezultatul principal al vizitei. Probabil vom avea semnate cele trei acorduri foarte importante în noiembrie 2013, deşi depinde de Republica Moldova, iar aici mai avem mult de lucru. Pentru că această vizită a demonstrat că nu există consens naţional în procesul de integrare europeană. şi în opinia mea cel mai elocvent a fost comportamentul comuniştilor, care au demonstrat încă o dată că aşa zisul curs european din 2003-2004 a fost doar un bluff. Comuniştii au fost nevoiţi să mimeze acest curs european, dat fiind faptul că s-au certat cu Federaţia Rusă. În realitate cursul european a început abia în 2010, şi în aceşti doi ani s-a reuşit foarte multe în procesul de integrare europeană, fapt remarcat în câteva rânduri în cadrul acestei vizite şi în cadrul acestei vizite şi de către Jose Manuel Barroso.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG