Linkuri accesibilitate

Loteria vizelor anulată?


Luminile oraşului New York
Luminile oraşului New York

Aprobată de Congres, legea propusă de republicani urmează să fie supusă votului în Senatul dominat de democraţi.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat o lege care ar suspenda loteria vizelor pentru Statele Unite, un program prin care mii de oameni pot obţine o viză permanentă de şedere. Potrivit legii înaintată de republicani, acest program ar urma să fie înlocuit cu un altul prin care ar obţine dreptul de reşedinţă în Statele Unite numai acei străini care au o diplomă de studii ştiinţifice sau tehnologice în Statele Unite. Experţii consideră că legea votată pe 30 noiembrie de Camera reprezentanţilor are puţine şanse de a fi aprobată şi de Senat, care este dominat de democraţi. Oricum, reforma imigraţiei in Statele Unite va fi un subiect de dezbatere furtunoasă cel puţin încă un an. Corespondenţa semnată de Richard Solash de la Washington este rezumată de Oana Serafim.

Votul din camera Reprezentanţilor a fost de 245 la 139 şi proiectul votat propune ca cele 55 de mii de vize de reşedinţă permanentă în Statele Unite să fie alocate doar străinilor care au studiat şi au dobîndit o diplomă de absolvire sau un doctorat în universităţi americane in domenii precum tehnologie, inginerie, ştiinţe şi matematică. Astfel s-ar elimina programul diversificat de vize, sau loteria vizelor, cum este cunoscut acest program şi care acordă vize de reşedinţă în Statele Unite, la întimplare, prin tragere la sorţi, unor solicitanţi din ţări din Africa sau din fostul spaţiu sovietic.

Atit republicanii, care au avansat acest proiect, cît şi democraţii, susţin că este nevoie să fie susţinuţi străinii cu aptitudini deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a promova inovaţiile şi spiritul întreprinzător. Lamar Smith, republicanul care a introdus această propunere de lege spune că ea este menită tocmai să îi păstreze în Statele Unite pe cei mai inteligenţi absolvenţi pe care i-a pregătit sistemul american „pentru a nu-i trimite concurenţei din alte ţări”. Proiectul republican a avut un lobby puternic din partea firmelor de inaltă tehnologie.

Democraţii, care s-au opus legii, o consideră „ discriminatorie” după cum afirmă Luis Guttierez, democrat din Illinois:

„Nu e existat o coadă specială la imigrare pentru cei cu doctorate sau masterate pe insula Ellis. Nu a existat un asterisc pe statuia Libertăţii care să spună că aici au acces numai cei care au un grad de inteligentă mai mare.”

Casa Albă a anunţat că nu este de acord cu propunerea republicană.

Audrey Singer, expertă în politici de imigrare la Brookings Institution spune că reforma imigraţiei va fi în continuare blocată şi că probabil legea nu are nici o şansă să fie aprobată în Senat:

„Legea aceasta nu a avut un sprijin bipartizan, a fost avansată de Republicani. Si dacă vrem o reformă a legislaţiei în domeniul imigraţiei în acest an, este nevoie ca ambele tabere politice – republicanii şi democraţii – să cadă de acord şi să negocieze împreună şi abia apoi să vină cu un proiect care să fie acceptat de ambele părţi. Altfel lucrurile vor bate pasul pe loc.”

Imigratia a fost unul din subiectele importante de dezbatere din campania electorală prezidenţială din Statele Unite din acest an. Hispanicii şi alte minorităţi l-au susţinut pe preşedintele democrat Barack Obama, iar preşedintele le-a propmis că va susţine acele legi care vor da drept de reşedinţă celor 11 milioane de imigranţi ilegali care se află deja in Statele Unite.

Loteria vizelor este un program care a fost lansat în 1995. Din cel 12 milioane şi jumătate de solicitanţi pentru anul viitor, din întreaga lume, numai citeva zeci de mii obţin viza de reşedinţă, adică un procent extrem de mic.

Ildiz Abilkasimova face studii în Statele Unite şi este contabilă. Ea a cîştigat loteria vizelor în 2007:

„Nu cred că este drept să se renunţe la acest program. Eu am o diplomă de absolvire de la Bişkek şi imi continui acum studiile. Sper să obţin un masterat şi să devin în căţiva ani de zile un contabil de stat. Loteria vizelor ne-a schimbat viaţa, pentru că în Kirghizstan dacă nu eşti rudă cu vreun ministru n-ai nici o şansă să găseşti de lucru. A fost o şansă pentru mine şi pentru fiul meu. Si pentru viitorul meu.”

Experta de la Brookings Institution i-a spus corespondentului nostru la Washington că actualul proiect ar putea sa fie modificat, ca urmare a unor negocieri viitoare între republicani şi democraţi.
XS
SM
MD
LG