Linkuri accesibilitate

Reforma poliției moldovenești


Dorin Recean: „Trebuie să acţionăm în vederea construirii unui sistem poliţienesc care să asigure exercitarea drepturilor fiecărui cetăţean.”


Ministrul moldovean de interne Dorin Recean a explicat din nou în parlamentul de la Chișinău reformele care vor intra în vigoare de anul viitor în poliţie. Ministrul de interne a acordat uninterviu Europei Libere realizat de Valentina Ursu.


Europa Liberă: Domnule ministru, pe ultima sută de metri pregătiţi legea care ar trebui să intre în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2013, mai bine zis, aşteptaţi să fie adoptată.

Dorin Recean: „Da. Eu sper foarte mult că cu insistenţă şi disciplină vom putea să convingem legiuitorul să avem această lege aprobată până la sfârşit de an. Aceasta înseamnă, în primul rând, depolitizarea poliţiei prin separarea clară a competenţelor Ministerului în domeniul elaborării politicilor în ceea ce priveşte ordinea publică şi, pe de altă parte, a poliţiei care nemijlocit trebuie să execute aceste politici. Aceasta este reforma instituţională. Reforma care priveşte Departamentul de Poliţie, care se transformă în Inspectoratul General al Poliţiei, unu: este acordarea independenţei de politic şi neimplicarea politicului în activitatea poliţiei; doi: este transparenţa în activitatea poliţiei ordine publică şi poliţiei de combatere a criminalităţii. Afară de aceasta, se stabilesc foarte clar care sunt competenţele poliţiei. Mai avem un punct foarte şi foarte important, care legiferează toate procedurile necesare pentru asigurarea integrităţii în cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a Departamentului de Poliţie.”

Europa Liberă: Şi pentru că aşteptaţi înfiinţarea Inspectoratului General de Poliţie şi numirea unui şef, aţi promis şi numirea adjuncţilor.

Dorin Recean:
„Exact. De aici încolo vom avea o împărţire clară respectiv între rolul Ministerului şi respectiv a viceminiştrilor şi rolul şefului Inspectoratului General de Poliţie, care va fi numit prin hotărâre de guvern pentru un mandat de minimum 5 ani. Şi respectiv această procedură va asigura independenţa de politic a şefului Inspectoratului General de Poliţie.”

Europa Liberă: Un viceministru de Interne când îl veţi numi?

Dorin Recean:
„Cu ocazia următoarei şedinţe de guvern. Tot atunci vom avea şi, sper eu, pregătită structura organizatorică care să fie aprobată şi care să fie în linie cu noua lege.”

Europa Liberă: Cât e de dificilă reformarea Ministerului de Interne? Şi dacă cumva oamenii, care fac parte din sistem, mai opun rezistenţă schimbării?

Dorin Recean:
„Eu cred ă rezistenţa în orice sistem este una naturală. Şi noi trebuie să avem insistenţa şi disciplina să educăm, să construim un sistem în aşa fel, ca să depăşim această rezistenţă. Iar toată această energie de rezistenţă, de fapt, să o canalizăm în direcţia reformei.”

Europa Liberă: Domnule ministru, şi Washington-ul, Statele Unite ale Americii, şi Bruxelles-ul, Uniunea Europeană cer guvernării de la Chişinău rezultate reale şi concrete în lupta cu corupţia. Printre cei corupţi au fost şi poliţişti, dar care ulterior sunt repuşi în funcţie. Ce se întâmplă totuşi?

Dorin Recean:
„Eu regret foarte mult aceste situaţii. Chiar şi săptămâna trecută am avut un caz în care câţiva poliţişti au fot repuşi în drepturi şi în funcţie. Este vorba despre cei care acum câteva luni au fost în ecranele televizoarelor noastre prinşi în flagrant. Regret astfel de situaţii. Aceasta înseamnă că noi trebuie să insistăm şi mai mult asupra acestui aspect. În acelaşi timp, vreau să menţionez un lucru foarte important: este absolută necesitate să radiem acest element corupţional care este în minoritate în poliţie şi în celelalte subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne, dar care este suficient, ca să creeze o imagine proastă şi o percepţie proastă a cetăţeanului în raport cu poliţia.”

Europa Liberă: Între timp, am mai aflat că Procuratura Generală a trimis încă 2 poliţişti în judecată pentru acele acte de tortură comise la 7 aprilie 2009. Numărul dosarelor, care au fost trimise în instanţă, s-a ridicat la vreo 45 de poliţişti...

Dorin Recean:
„Eu vreau să vă spun că mă bucur că Procuratura a început să se mişte în acest sens. Încă la 29 noiembrie eu am adresat Procuraturii o scrisoare în care am solicitat expres să se facă inventarierea tuturor dosarelor penale în care poliţiştii sunt învinuiţi de tortură. Mă refeream aici specific la dosarul „7 aprilie 2009”, pentru ca să putem să facem ordine din interior, până ceilalţi se mişcă pe agenda cealaltă. De aceasta mă bucură foarte mult că, cel puţin, au răspuns public la acest apel pe care eu l-am iniţiat la 29 noiembrie.”

Europa Liberă: Oricum la trei ani şi jumătate de la acele evenimente, există deja mai multe condamnări, dar niciuna la închisoare cu executare.

Dorin Recean:
„Acest lucru trebuie să-l facem în raport cu poliţiştii, dar şi în raport cu celelalte instituţii care au fost implicate în acest proces, inclusiv de arestare, condamnare şi tortură.”

Europa Liberă: Domnule Recean, în calitate de ministru, să ne spuneţi, poliţistul din Republica Moldova este un reprezentant al statului capabil să curme o infracţiune?

Dorin Recean:
„Noi aceasta şi construim. Şi avem poliţişti buni, poliţişti oneşti care îşi fac meseria foarte bine. Avem şi cazuri de succes în care poliţia performează bine. Avem, cu părere de rău, şi cazuri în care angajaţii poliţiei au un comportament fie insuficient, fie care nu face faţă rigorilor. Dar absolut fiecare trece prin această sită de test de integritate şi de eficienţă. Şi aceasta se vede din rezultatele din ultimele patru luni şi puţin.”

Europa Liberă: Nu au întârziat reacţiile din partea nemulţumiţilor, pentru că i-aţi fi concediat pe cei care, în opinia lor, nu ar fi meritat o asemenea pedeapsă.

Dorin Recean:
„Eu nu vreau să rezolv problema cuiva personal. Este foarte important să creăm un sistem care asigură exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului respectiv. Nu trebuie să căutăm şi să asigurăm confortul uni poliţist sau nonpoliţist. Trebuie să acţionăm în vederea construirii unui sistem poliţienesc care să asigure exercitarea drepturilor fiecărui cetăţean.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG