Linkuri accesibilitate

De ce insistă socialistii români pentru colaborarea cu UDMR, iar liberalii se opun cu atîta indirjire?


Colaborarea partidelor românesti cu UDMR este văzută în Occident ca o garanție ca România nu deviază de la criteriile democrației.





In schimbul participarii la guvernare, maghiarii isi rezolva problemele legate de cerintele comunitatii: pe agenda lor se afla in acest moment legea statutului minoritatii nationale si autonomia Tinutului Secuiesc. Anterior au primit dreptul de a comunica in justitie si in instituiile administratiei locale in limba materna in localitatile in care maghiarii depasesc 20 la suta din totalul locuitorilor.

Dar de ce socialistii români insista pentru colaborarea cu UDMR, iar liberalii se opun cu atita indirjire?

Pentru socialisti o alianta cu politicienii maghiari insemana mai mult decit credibilitatea lor pe plan international. Inseamna libertatea de a se desparti de liberali in momentul cel mai oportun si eventual posibilitatea de a forma un guvern doar cu UDMR.

Liberalii romani se tem de aceasta posibilitate care i-ar trimite in opozitie si i-ar lasa fara nici un fel de pirghii, de aceea resping inca de la inceput orice negociere cu UDMR.

Liderul liberalilor romani, Crin Antonescu a spus-o direct: PNL nu agrează ideea cooptarii UDMR la guvernare. In acelasi timp presedintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit despre o colaborare „linistita si constructiva” cu USL.

Ar putea exista si un interes mai pragmatic din partea socialistilor si liberalilor pentru a-i aduce pe politicienii maghiari la putere, in asa fel incit impreuna cu grupul celorlalte minoritati si eventual citeva dezertari, coalitia de guvernamint sa ajunga la o majoritate de treisferturi din parlament.

In acest fel ar fi blocate orice initiative legislative, orice contestatii la Curtea Constitutionala, orice tentativa de a depune o motiune de cenzura.

Pentru astfel de demersuri opozitia are nevoie de liste de semnaturi de la un sfert din numarul de parlamentari. Planul de a construi o majoritate de 75 la suta este, insa, periculos pentru un parlament in care au intrat condamntati penal, oameni cu doare de coruptie, cu probleme de integritate, sotii, frati, amante si alte rude ale demnitarilor cu experienta.

Dincolo de aceste aranjamente aritmetice ipotetice, UDMR face parte din grupul popularilor europeni, aflati acum la conducerea Comisiei Europene si ar putea fi o punte de legatura spre Bruxelles, pentru un guvern care a fost critic si nepoliticos fata de liderii europeni.

De altfel prezenta la guvernare a politicienilor maghiari ar fi o garantie pentru europeni ca aranjamentele constitutionale pe care le pregatesc liderii USL nu vor avea tente nationaliste si nu vor ignora interesele maghiarilor din Ardeal.

USL - Uniunea Social-Liberala a cistigat doua treimi din fotoliile parlamentare, potrivit rezultatelor finale date de Biroul Electoral Central si impreuna cu maghiarii ar putea controla 71 la sută din Parlament.

Pe de alta parte, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania este o formatiune care s-a aflat in proximitatea puterii din 1996 incoace cu exceptia anului 2009, cind guvernul de la Bucuresti a fost sustinut de o larga coalitie stinga-dreapta.
XS
SM
MD
LG