Încheierea acordurilor comerciale de liber schimb si cele de asociere ale Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic reprezintă una din priorităţile pentru anul viitor ale comisarului Uniunii Europene pentru extindfere şi bună vecinătate Štefan Füle. Într-un interviu cu postul nostru de radio, cu corespondentul Europei Libere Rikard Jozwiak , comisarul european a vorbit despre speranţele sale pentru ţările meritorii ale acestui program comunitar. Domnul Füle nu a vorbit de data aceasta despre Moldova dat în interviurile pe care le-a acordat serviciului nostru a subliniat mereu ca Moldova este „o poveste de succes” a Parteneriatului Estic. Un rezumat de la Oana Serafim.
Ce ar trebui să se întimple la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, planificat pentru toamna anului viitor, pentru a fi considerat un succes, a fost intrebat domnul Fuehle
„Cred că ar trebui să se întimple mai multe lucruri concrete, precum încheierea negocierilor pentru acordul de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. Cred ca ar fi important de asemenea sa reuşim să oferim ceva concret, cel putin unora dintre partenerii nostri, in domeniul regimului fără vize de călătorie, ceeace este foarte important pentru cetăţenii ţărilor din regiune. Si cred că mai este ceva ce sper să fie subliniat la acel sumit, şi anume legătura dintre reformele făcute de partanerii nostri cărora să le oferim mai mult decit încurajari şi aprecieri, dar şi să fim și noi ambiţioşi şi curajoşi şi să definim un un drum clar pentru cei care vor o apropiere din ce in ce mai mare de Uniunea europeană.”
Comisarul Füle a precizat că îşi doreşte ca ţările Uniunii Europene să accepte că există o perspectivă de admitere in Uniunea Europeană pentru „cei mai ambitioşi parteneri” din cadrul acestui program.
În ceea ce priveşte relaţia Uniunii cu Ucraina, comisarul Uniunii Europene Štefan Füle speră ca 2013 să fie un an bun în relaţiile bilaterale şi că 2013 se va incheia cu semnarea acordului de asociere cu Ucraina.
Acest drum are nevoie de implicare din partea noastră şi ca Ucraina să îşi îndeplinească unele promisiuni. In zilele următoare voi vorbi cu ţările membre pentru a defini mai limpede ce aşteptam. Dar, în general sunt optimist că vom continua implicarea noastră şi ne vom concentra pe valorile şi principiile care definesc relaţia noastră.
Štefan Füle a spus că în ceea ce priveste relaţia Uniunii cu Bielorusia, autorităţile de la Minsk sunt cele care trebuie să îşi modifice politica şi că atîta timp cît există prizonieri politici închişi în condiţii problematice este dificil a vorbi despre un dialog constructiv cu Uniunea Europeană.
Pentru ţările din Caucazul de Sud – Armenia, Azerbaijan şi Georgia – care sunt şi ele parte a Parteneriatului Estic, comisarul Füle vorbeşte de un optimism moderat, asteptînd încheierea negocierilor pentru acordul de liber schimb cuprinzător şi aprofundat ca şi facilitarea regimului de vize. Dar, a explicat comisarul:
„Parteneriatul Estic nu se referă numai la relaţiile bilaterale dintre ţările sale şi Uniunea Europeană dar cuprinde şi o dimensiune mai largă între ţările din regiune între ele şi sunt multe lucruri pe care aceste trei ţări le pot face împreună.”
Mult mai categoric a fost comisarul Füle în ceea ce priveşte şansele unor ţări din Balcanii de vest de intărire a relaţiilor cu Uniunea europeană. Dar două sunt lucrurile cele mai importante :
„Primul este să păstrăm ideea extinderii . Al doilea este legat de hotarirea guvernelor şi a oamenilor din ţările acestui program de a continua şi întări reformele, pentru că odată ce reformele sunt mai evidente şi mai importante, cu atît creşte şi sprijinul ţărilor membre pentru a nu abandona ideea extinderii.”