Linkuri accesibilitate

Internetul și rețelele de socializare - un nou studiu Pew Center


In Rusia, 42% din populaţie nu are acces la internet.


Reţelele de socializare s-au răspindit în lume cu o viteză foarte mare. In ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, Cehia si Spania, jumatate din populaţia adultă foloseşte reţeaua Facebook sau altele asemanatoare. Este ceea ce a constatat un recent studiu realizat de Pew Center din Statele Unite. Mai multe de la Oana Serafim.

Studiul a fost realizat în 21 de ţări ale lumii si el arată şi că reţelele de socializare sunt populare şi în ţări considerate bogate, dar şi in cele sărace. Cei mai multi britanici sunt pe reţelele de socializare - 52% din populaţia adultă şi numai 15% nu folosesc Internetul. In Statele Unite jumatate din populaţia adultă comunică prin Facebook sau alte reţele similare, la fel ca in Rusia.

In Rusia, însă, 42% din populaţie nu are acces la internet. Pe locul patru, in studiul centrului Pew din Statele Unite, se
plasează Cehia si Spania. In ambele ţări 49% dintre adulti sunt conectaţi la reţelele de socializare. Polonia şi Brazilia vin imediat pe locul al cincilea, urmate de Franţa, Italia si Turcia.

China se plasează pe undeva pe la mijlocul clasametului şi jumatate din populaţia adultă din această ţară nu foloseşte internetul.

Indienii şi pakistanezii par să fie cel mai puţini interesaţi în acest tip de comunicare. Doar 6 şi respectiv 3%. In Pakistan 94% din adulţi nu folosesc Internetul.

Studiul mai arată şi că telefoanele mobile s-au raspindit cu mare viteză în toată lumea şi oamenii le folosesc şi ca sa trimită mesaje si ca sa faca folografii. Si smart phone-urile devin din ce in ce mai raspindite în lume, iar cei ce le au le folosesc şi ca sa îşi găsească locuri de munca, să afle oferte speciale pentru cumpăraturi şi informaţii politice.

La telefoane mobile, fruntaşi sunt si indienii şi pakistanezii şi mexicanii. In aceste ţări peste o jumătate din populatia adultă are un astfel de instrument de comunicare şi in aceste ţări ele sunt folosite şi pentru tranzactii bancare.

Potrivit altor studii, telefonia mobilă este foarte răspindită şi în ţările africane şi ea a contribuit mult la simplificarea comunicării şi în ultimă instanţă la imbunătăţirea vieţii.

Acum este rîndul psiho-sociologilor să analizeze datele studiului Pew şi să afle ce anume îi face pe oameni să apeleze la reţelele de socializare. Oricum, in Marea Britanie, Statele Unite şi Rusia se pare că dacă nu eşti pe Facebook… nici nu exişti…

Radio Europa Libera există şi este şi pe Facebook. Ne găsiţi la Aici e Radio Europa Libera… şi aşteptăm să ne deveniţi „prieteni”…
XS
SM
MD
LG