Linkuri accesibilitate

UE a fost naivă în privința Rusiei și a Partenariatului estic


Rafal Trzaskowski
Rafal Trzaskowski

Expertul polonez Rafal Trzaskowski explică de ce Rusia nu dorește apropierea țărilor din fostul spațiu sovietic, inclusiv Moldova, de blocul european.


„Uniunea Europena a fost naiva atunci cand a crezut ca planul sau de a-si apropia șase dintre fostele tari sovietice in cadrul asa numitului proiect al Parteneriatului Estic va fi tolerat de Rusia”, este nu doar parerea politicianului polonez de centru-dreapta Rafal Trzaskowski, unul dintre expertii Parlamentului European in acest dosar, dar si a unui numar in crestere de politicieni europeni. Intr-un interviu acordat corespondentului nostru la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, expertul polonez explică de ce Rusia nu isi doreste, de fapt, ca vreo tara din fostul spatiu sovietic, inclusiv Moldova, sa se apropie politic si comercial de blocul european.

Europa Libera: Dle Rafal Trzaskowski, potrivit agentiei Itar-Tass, presedintele Belarus, Alexandr Lukasenka, a carui tara va prelua anul viitor presedintia CSI, va propune Georgiei sa revina in aceasta structura, parasita de Tbilisi in 2008. Cum priveste UE aceste miscari din vecinatatea sa estica?

Rafal Trzaskowski:
„Privim la ce se intampla in Georgia cu o anumita retinere, pentru ca stim ca noul regim aresteaza si hartuieste oamenii lui Saakașvili, asa incat suntem acum ingrijorati de situatia democratiei din aceasta tara. Da, alegerile au fost, in mare, democratice, dar situatia pare ca nu mai este controlata. Cat priveste propunerea liderului din Belarus, trebuie sa ne intrebam cat de credibila este aceasta. Eu cred ca mai degraba Lukasenka propune ceva ce nu poate face. Ramane intrebarea ce cale va alege noua putere de la Tbilisi: cea europeana sau va prefera sa ramana in sfera de influenta ruseasca.”

Europa Libera: Nu doar Georgia se afla sub aceasta presiune din partea Rusiei. Si Moldova are parte de acelasi tratament: Moldovei I se promite gaz rusesc mai ieftin daca renunta la acordul sau comercial cu UE, de pilda. In aceste conditii este proiectul Parteneriatului Estic al UE in primejdie?

Rafal Trzaskowski:
„Sigur ca este in primejdie. Stiti vorba aceea: „Este nevoie de doi pentru a dansa tango“. Nu este de ajuns ca UE sa isi doresca, trebuie si statele din vecinatatea estica sa faca eforturi pentru a fi parte din acest proiect, sa intreprinda reforme foarte dificile.

În dialog cu Rafal Trzaskowski la Parlamentul European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:52 0:00

Cred ca Moldova este pe drumul cel bun, desi nu totul este perfect a progresat foarte mult, si este pe cale sa semneze Acordul de liber schimb cu UE care va fi semnat, daca totul merge bine, anul viitor. Problema o reprezinta insa Transnistria.

Cred ca Rusia nu isi doreste ca vreuna dintre tarile din vecinatatea estica a UE sa reuseasca si sa se apropie cu adevarat de UE. Rusia nu isi doreste ca vreunul dintre acordurile de liber schimb dintre UE si aceste tari sa fie semnat. Rusia stie ca Moldova este „cel mai bun elev” din aceasta grupa de tari si ca are o sansa reala de a se apropia de UE. De aceea Rusia va face tot ce ii sta in putinta pentru a face acest proces cat mai dificil. De pilda cu ajutorul Transnistriei. Intrebarea este daca UE va semna acordul de liber schimb fara Transnistria…”

Europa Libera: Si este o astfel de varianta posibila?

Rafal Trzaskowski:
„Este posibila, insa este extrem de dificil pentru ca Transnistria este inca parte a Moldovei. Pe de alta parte, Transnistria insasi are o multime de probleme. Noul regim nu se intelege deloc bine cu opozitia, Sevciuc nu il place pe Smirnov si viceversa, situatia economica este dificila si practic depinde de Kremlin.”

Europa Libera: Dar par sa nu aiba vreo problema cu aceasta dependenta …

Rafal Trzaskowski:
„Este adevarat, nu au avut niciodata o problema cu asta, insa problema este ce cred oamenii de afaceri din Transnistria. Isi doresc sa ramana in aceasta non-tara sponsorizata de Rusia si sa simta presiuni in crestere din partea Rusiei mai ales cand vine vorba de anumite ministere care se afla sub control rusesc? Sau isi doresc sa faca afaceri cu UE? Daca isi doresc asta, atunci ar fi bine sa se alature Moldovei, in semnarea Acordului de liber schimb cu UE. Ramane de vazut cum se va rezolva aceasta problema: fie negocierea acordului va fi amanata din cauza problemei cu Transnistria - ceea ce va incanta Rusia - fie se va semna acordul doar cu Moldova, ceea ce va genera probleme din punctul de vedere al legislatiei internationale.”

Europa Libera: Ce credeti, care dintre aceste doua variante va fi adoptata in cele din urma?

Rafal Trzaskowski:
„Nu stiu deocamdata, cred inca ca UE a fost destul de naiva sa creada ca isi poate dezvolta acest proiect al vecinatatii estice fara ca Rusia sa devina nelinistita. Insa recentele evenimente din Georgia, Ucraina, arata ca Rusia este implicata si ca nu isi doreste ca aceste tari sa reuseasca sa se apropie de UE. De aceea UE ar trebuie sa asiste si mai mult Moldova pentru a semna Acordul de liber schimb, pentru a avea un exemplu pozitiv de tara din aceasta regiune care reuseste sa se alature UE.”

Europa Libera: OECD a cerut de curand Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria. Nu este prima data cand o organizatie internationala face o astfel de solicitare.

Rafal Trzaskowski:
„Rusia nu doreste ca Moldova sa se apropie prea mult de UE. Este dificil pentru noi. Ce putem face este fie sa oprim negocierile, fie sa semnam acordul si Transnistria sa beneficieze de avantajele comerciale care vor decurge din acest acord, fie ca la granita dintre Moldova si Transnistria sa se infiinteze o vama. Toti ochii sunt pe Moldova, caci pentru noi este important sa vedem daca o astfel de tara, din aceasta zona si de asemenea dimensiuni poate sa se alature UE.”
XS
SM
MD
LG