Premierul desemnat al României, Victor Ponta, isi va prezenta miine echipa guvernamentala, in asa fel incit intreg cabinetul sa fie votat de Parlament inainte de Craciun. Nu se stie, inca, daca prioritatile noului guvern coincid cu urgentele tarii. Astfel, de pilda, aderarea României la Spatiul de Libera Circulatie Schengen nu a aparut deloc in discursrul premierului. Pentru a primi unda verde, Bucurestiul trebuie sa aiba doua rapoarte pozitive privind justitia din partea Comisiei Europene, dar acest lucur e putin plauzibil in cadrul documentului care va fi dat publicitatii in ianuarie.
Printre probleme se afla si faptul ca Parlamentul Romaniei nu le-a dat voie procurorilor anticoruptie sa-i cerceteze penal pe doi fosti ministri: Laszlo Borbely, fost ministru al mediului din partea formatiunii maghiare si liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru al administratiei. Primul este suspectat de trafic de influenta, iar al doilea de abuz in serviciu.
Victor Ponta si liderii Uniunii Social-Liberale, care au cistigat alegerile parlamentare din 9 decembrie, nu sint niste admiratori ai procurorilor anticoruptie si in general atit socialistii, cit si liberalii s-au opus mereu cercetarii propriilor parlamentari. Din acest punct de vedere urgenta românilor, care-si doresc sa primeasca drept de munca in toate statele Uniunii Europene, ar putea sa nu se suprapuna peste prioritatile cabinetului Ponta 2.
Noul guvern e nevoit sa se grabeasca totusi cu adoptarea bugetului, operatiune pe care premierul a aminat-o pentru dupa alegeri sub pretextul ca cei care cistiga trebuie sa-si faca propriul design bugetar. De fapt Victor Ponta nu vroia sa prezinte in plina campanie electorala un buget de austeritate asa cum va trebui sa fie cel pe anul 2013.
Orice alta optiune va fi respinsa de Fondul Monetar International sau amendata de Comisia Europeana. Potrivit celor convenite pina acum este prevazuta o crestere economica de 1,8% si un deficit bugetar de 2,9%. Vor fi intregite salariile bugetarilor, care fusesera taiate cu 25% in 2010, vor creste pensiile cu 4%, dar vor fi limitate indemnizatiile de toate felurile, precum si gratuitatile la transporturi. In plus vor ramine inghetate toate angajarile in sistemul bugetar.
Deblocarea fondurilor europene este o a treiea urgenta pentru România, fiindca fara banii de la Bruxelles infrastructura autohtona nu se va putea dezvolta. Pe de alta parte micii intreprizatori sint dependenti de acesti bani, la fel ca si cei care se ocupa de formarea profesionala. Comisia Europeana a cerut autoritatilor române sa securizeze aceste fonduri, in asa fel incit sa scada coruptia in zona celor care acceseaza bani europeni.
Nu in ultimul rind, guvernul Ponta 2 s-a obligat prin angajamentul cu FMI sa vinda un pachet mare de actiuni de la Nuclearelectrica, sa privatize Tarom, compania aeriana româneasca, prin vinzarea unui pachet de 20% si sa gaseasca un investitor credibil care sa cumpere CFR Marfa.
De fapt, pina la jumatatea lunii martie, noul executiv de la Bucuresti a promis sa vinda pe bursa pachete de actiuni pe care statul de detine la mai multe companii din portofoliul sau. Ar putea fi vorba despre 500 de milioane de euro pe care guvernul român i-ar putea obtine prin listarea unui pachet de actiuni de la societatile energetice autohtone: OMV Petrom, Romgaz, dar si Cuprumin, o intreprindere de exploatare a cuprului.
Premierul socialist al României, Victor Ponta, este obligat de termenele strinse pe care le are sa se miste repede atit in ceea ce priveste actiunile executivului, cit si in ceea ce priveste problemele etice din Parlament. De actiunile sale depinde primirea unui calendar pentru aderarea la Scehngen, dar si Acordul cu FMI, fara de care România va trebui sa se impurmute la dobinzi mari de pe pietele internationale.