Linkuri accesibilitate

Reglementarea conflictului nu depinde în totalitate de Chişinău, e o problemă regională


Interviu cu Iurie Leancă despre problema transnistreană și despre dosarul pacificatorului rus.


Vicepremierul moldovean și ministru de externe Iurie Leancă a declarat Europei Libere că Moscova n-a ținut cont de părerea Chișinăului, când a încetat urmărirea penală a pacificatorului rus care a împușcat mortal un tânăr moldovean la Vadul lui Vodă la 1 ianuarie. Interviul realizat de Valetina Ursu începe însă de la anunțul Kremlinului că Transnistria urma să figureze (nu se știe dacă a figurat cu adevărat) pe agenda summit-ului Rusia Uniunea Europeană care a avut loc vineri la Bruxelles:

Europa Liberă: Demnitarii europeni planifică să atenţioneze partenerii lor ruşi asupra nevoii soluţionării diferendului transnistrean. Acest conflict este definit drept un motiv potrivit pentru cooperarea dintre Moscova şi Bruxelles în domeniul de securitate. Cineva chiar dintre reprezentanţii Uniunii Europene spunea că se va insista asupra rezolvării multilaterale a problemei transnistrene, pentru că menţinerea unui status quo nu este o soluţie. Cât de mult vă încurajează acest dialog ruso-comunitar?

Iurie Leancă:
„Acest subiect este printre problemele discutate de către colegii europeni şi cei ruşi, dar şi pe agenda bilaterală a relaţiilor, cum ar fi de exemplu, Germania-Rusia. Şi acest lucru s-a întâmplat, în mod special, în ultimii 2-3 ani. Şi acest lucru se datorează faptului că partenerii europeni au văzut în autorităţile de la Chişinău un interlocutor pe care pot miza, în care pot
Eu văd în această angajare a partenerilor europeni, împreună cu cei din Federaţia Rusă, împreună cu cei din Ucraina, la fel, văd un mare potenţial.

avea încredere. Şi în baza acestei încrederi şi previzibilităţi a acţiunilor noastre se pot angaja, în speranţa că împreună vom reuşi să deblocăm acest proces de conflict. Eu văd în această angajare a partenerilor europeni, împreună cu cei din Federaţia Rusă, împreună cu cei din Ucraina, la fel, văd un mare potenţial. Doar aşa vom reuşi să creăm premisele pentru identificarea unei soluţii viabile politice, dar şi unei soluţii care ne va ajuta să ne promovăm în continuare acest obiectiv fundamental al Republicii Moldova, de integrare europeană.”

Europa Liberă: Dar acum când purtaţi discuţii cu partenerii din Uniunea Europeană, totuşi pe cât de mult contează pentru ei şi soluţionarea problemei transnistrene, când e vorba despre o eventuală asociere, ca ulterior să vorbim şi despre o eventuală aderare la UE?

Iurie Leancă:
„Cel puţin, pentru obţinerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, conflictul nereglementat nu este o problemă. Preşedintele Barroso a reflectat acest subiect într-o manieră atât de tranşantă şi atât de clară. Reglementarea conflictului nu depinde în totalitate de Chişinău, e o problemă regională şi poate fi soluţionată doar prin implicarea actorilor regionali. În mod special, cunoaştem că Moscova deţine anumite pârghii în acest sens şi politice, şi financiare. Astfel, mă bucur că ceea ce a spus preşedintele Barroso vine doar să recunoască faptul că Chişinăul nu poate fi ţinut într-un fel ostatic al acestui conflict latent sau îngheţat, cum mai e numit el convenţional. Înţelegerea foarte clară a acestui
Cu cât mai mult ne integrăm spre Uniunea Europeană, cu atât mai mari sunt şansele noastre pentru reintegrarea ţării.

lucru este una care trebuie să ne sprijine şi să ne motiveze. Fiindcă noi doar am stabilit deja această abordare care mi se pare axiomatică: cu cât mai mult ne integrăm spre Uniunea Europeană, cu atât mai mari sunt şansele noastre pentru reintegrarea ţării. E o relaţie directă şi care va creşte exponenţional, odată ce ne vom apropia de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi dumneavoastră de la acest dialog ruso-comunitar în identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Iurie Leancă: „Eu nu aştept de la ei să identifice soluţii pentru noi. Dar cred că acest dialog între UE şi Rusia ar putea avea efecte beneficie asupra dialogului din formatul „5+2”. Până la urmă, decizia ţine de Chişinău şi de Tiraspol. Atât că Tiraspolul, cu uşurinţă constatăm, judecând sau evaluând comportamentul lor în acest sens, vedem urcuşuri şi coborâşuri în poziţia lor. Şi bănuiesc că acest comportament se explică nu doar prin dinamica evoluţiilor de la Tiraspol propriu-zis, ci şi prin anumite influenţe din afară, astfel încât un dialog productiv, constructiv deschis între Uniunea Europeană şi Moscova, sunt convins că ar putea crea premise. De exemplu, să revenim la subiectul aranjamentelor de pacificare. Este foarte clar pentru noi că, odată ce ne vom debarasa de această componentă militară şi o vom înlocui cu elemente civile şi poliţieneşti, şi o vom transforma într-un contingent internaţional, cu participarea pacificatorilor ruşi, dar şi a celor europeni, se va crea în primul rând, un precedent absolut nou, când colegii din Est şi cei din Vest vor demonstra că într-o cooperare mutuală se pot realiza obiective foarte importante de stabilizare a unei regiuni. E o situaţia când ambele păţi câştigă, dar cel mai important – câştigă poporul din Republica Moldova, cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Şi cum putem ajunge la această înţelegere? Cunoaştem că deocamdată Moscova se opune acestei idei, deşi nu cred că au argumente pertinente pentru a nu discuta, cel puţin, într-o manieră foarte serioasă acest subiect. Or, printr-un dialog comunitar, cum îl numiţi dumneavoastră, cu Federaţia Rusă – şi cunoaştem că gama de subiecte discutate este foarte variată – deci cred că în cadrul acestui dialog ar putea să se găsească un numitor comun, aşa cum a stipulat aceasta, de altfel şi iniţiativa de la Messeberg. Iată prin astfel de iniţiative, prin astfel de schimb de opinii şi sper că prin identificarea unor compromisuri rezonabile, dar nu în detrimentul Republicii Moldova, ci în interesul Republicii Moldova, vom putea să avansăm şi să apropiem momentul de reintegrare a regiunii.”

Europa Liberă: Ministerul rus de externe a publicat un comunicat în care declară că, în urma investigaţiilor efectuate pe marginea cazului tragic din 1 ianuarie 2012, de pe podul de la Vadul lui Vodă, în care a fost ucis tânărul moldovean Vadim Pisari, pacificatorul rus, nu ar avea nici ovină. Aveţi o reacţie?

Iurie Leancă:
„Valentina, dosarul privind moartea tragică a unui tânăr, a unui cetăţean al Republicii Moldova, acest dosar privind investigarea incidentului se află în gestiunea Procuraturii Generale. Şi, din câte noi cunoaştem, investigaţiile de către structurile competente ale Republicii Moldova nu au fost deocamdată finalizate. Inclusiv din cauza că nu există condiţii suficiente pentru a întreprinde toate acţiunile prevăzute de procedură. Totodată, putem constata că nici organele competente ale Federaţiei Ruse nu au utilizat în procesul de investigaţie
Consider absolut necesar, în acest caz, să asigurăm interacţiunea deplină între organele de anchetă din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă.

întreaga bază de probe, fiindcă opinia expusă în declaraţia Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse reflectă, din câte înţelegem, doar viziunea organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse referitor la corespunderea utilizării armamentului de către militarul rus instrucţiunilor interne ale mecanismului de pacificare. Iar noi considerăm că, în cazul dat, este vorba despre un proces mult mai complex, deoarece implică viaţa pierdută a unui cetăţean. Consider absolut necesar, în acest caz, să asigurăm interacţiunea deplină între organele de anchetă din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor acestui incident tragic, inclusiv pentru a nu mai admite repetarea unor astfel de drame pe malul stâng sau drept al Nistrului.”
XS
SM
MD
LG