Linkuri accesibilitate

Va reuşi oare domnul Putin să devieze cursul oficial pro-european al Republicii Moldova?


Bogdan Ţîrdea: „Al Alianţei pentru integrare Europeană? În niciun caz.”




Orientarea politicii externe a Moldovei în 2011 este unul din subiectele dilaogului dintre analistul politic de la Chișinău Bogdan Țîrdea și Valentina Ursu.

Europa Liberă: Vorbim despre aşteptările de la anul 2013 şi vreau să pornim de la vectorul politicii externe. De ce? Pentru că am înţeles că tratatul privind înfiinţarea Uniunii Economice Euroasiatice va fi gata până în mai 2013. Republica Moldova e pusă în dificultate, din moment ce şi-a ales vectorul european, UE?

Bogdan Ţîrdea:
„Noi suntem în Organizaţia Mondială a Comerţului. Şi Rusia a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului. Deja există anumite rigori, nişte reguli de joc foarte clare, pe care noi trebuie să le respectăm şi de care Rusia va trebui să ţină cont. Adică ea nu va putea utiliza uşor pârghia pieţelor, cum utiliza în 2006, de exemplu, cu închiderea pieţei vinurilor. Desigur că noi avem aici o slăbiciune, este calitatea fitosanitară a produselor noastre. Noi nu trecem nici în UE standardele şi avem probleme şi în Rusia. Dar, în general, Rusia nu prea are pârghii. Pârghia la gaz? Bine, noi şi aşa plătim preţul pe care-l plătim. Nouă ni s-ar da gazul mai ieftin cu 30%, dacă intrăm în Uniunea Vamală. Or, noi nu intrăm – plătim deja, achităm poliţa. Deci la gaz o achităm, la energia electrică achităm poliţa, la piaţa de desfacere a
Uniunea Europeană închide ochii, vedeţi, la foarte multe matrapazlâcuri (hai să spunem aşa) pe care le făcea şi guvernarea comunistă, pe care le face şi Alianţa pentru Integrare Europeană, de dragul menţinerii Republicii Moldova în zona sa de influenţă.

mărfurilor la fel, nu ne pot închide foarte uşor. Şi cred că nici Rusiei nu îi este convenabil acest lucru. Gastarbaiterii noştri, care sunt acolo, formează la fel un plusprodus pentru Rusia. Deci Rusia desigur că va lupta pentru a atrage Republica Moldova în zona sa de influenţă. E şi normal acest lucru. Uniunea Europeană, la fel, luptă, ne oferă, uitaţi-vă câte credite am obţinut noi până la ziua de azi. E aproape un miliard şi jumate de dolari. Este o sumă colosală. 41 de euro avem pe cap de locuitor, este o sumă apreciabilă. Şi Uniunea Europeană închide ochii, vedeţi, la foarte multe matrapazlâcuri (hai să spunem aşa) pe care le făcea şi guvernarea comunistă, pe care le face şi Alianţa pentru Integrare Europeană, de dragul menţinerii Republicii Moldova în zona sa de influenţă.”

Europa Liberă: Domnule Ţîrdea, dacă e să-l citez pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin spunea că sarcina principală este crearea Uniunii Economice Euroasiatice până la 1 ianuarie 2015. Până atunci trebuie să fie finalizate procedurile interstatale şi tratatul va intra în vigoare. Este foarte clar că Rusia are interes geopolitic în această zonă şi nu ar vrea să piardă Republica Moldova din zona de influenţă.

Bogdan Ţîrdea:
„Şi Uniunea Europeană are interese geopolitice. Şi Rusia are interese geopolitice. Dumneavoastră veţi zâmbi, probabil, dar şi România are, şi Turcia, fiindcă în Turcia există destule mişcări care promovează ideea marelui Turan, adică a marelui Imperiu Otoman din China, Mongolia până în Balcani şi Moldova, şi Crimeea.”

Europa Liberă: Dar cum comentaţi această declaraţia a lui Putin?

Bogdan Ţîrdea:
„Uniunea Vamală este o tentativă a Rusiei de a-şi restabili potenţialul economic, potenţialul geopolitic. Ea vrea din putere regională să devină o mare putere. Şi e şi normal că este gata la cedări economice, la bani, investiţii, oferte la agentul energetic.”

Europa Liberă: Este o diferenţă între fosta URSS şi actuala Uniune Europeană?

Bogdan Ţîrdea:
„Bine, calitativ ni se spune că în UE: unu, aici este mai mare democraţia, doi: aici este nivelul mai mare de trai şi trei: este mai mare, într-un fel, stabilitatea politică. Iată aceste trei elemente: democraţie, stabilitate şi nivel de trai. Prin cuvântul „democraţie”, eu spun foarte puţin, dar aceasta e şi supremaţia legii,
Să nu creadă cineva că atunci când intri în UE, tu intri ca partener egal.

aceasta e existenţa unor reguli relativ clare de joc, ceea ce nu este astăzi în Uniunea Vamală, încă nu există şi ceea ce nu exista în URSS. Acestea fiind diferenţele. Doar că vreau să atenţionez aici: să nu creadă cineva că atunci când intri în UE, tu intri ca partener egal, tu intri ca un stat al cărui vot contează foarte mult şi nivelul de trai va creşte în progresie geometrică etc.”

Europa Liberă: Dar dacă aderi la Uniunea Euroasiatică, intri ca partener egal?

Bogdan Ţîrdea:
„Nu există Uniunea Euroasiatică, ca să judecăm, deşi acolo mecanismul decizional în Uniunea Vamală este unul foarte complex. Statele acestea, foste membre ale URSS, s-au distanţat foarte mult acuma. Elitele lor au ambiţii foarte mari. Nimeni nu vrea să-şi delege suveranitatea, nimeni nu vrea să se împartă cu resursele proprii cu Rusia. Nimeni nu vrea să se închine
Noi întotdeauna spunem: „Dar ce ne daţi?” Iată stă rusul şi stă europeanul: „Dar ce ne daţi?

Moscovei. Şi invers, doresc, de la Rusia cât mai multe cedări, cât mai multe credite preferenţiale, cât mai mic preţ la gaz, cât mai mari preferinţe la accesul la piaţa rusească. Adică s-a format deja o cultură de consum a noastră. Noi întotdeauna spunem: „Dar ce ne daţi?” Iată stă rusul şi stă europeanul: „Dar ce ne daţi? Voi nouă ce ne daţi”- „Dar voi ce ne daţi?” Aha, europenii ne dau mai mult, bine, ne ducem încolo. Dar noi personal nu suntem gata absolut nimic să dăm.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să putem da?

Bogdan Ţîrdea:
„Trebuie să oferi, în primul rând, securitate propriului stat. Doi: securitate internaţională, să participi la anumite misiuni de pacificare, de mai nu ştiu ce. Trebuie să oferi o anumită parte din propriul buget în Uniunea Europeană. Este şi normal acest lucru. Toate statele membre achită poliţa. Noi până acuma primeam doar bani de la UE. Noi nimic nu am dat. Noi până acuma primeam credite, granturi etc. şi ne simţeam bine merci. Dar, la un moment, poliţa trebuie achitată. Când te integrezi, tu trebuie să dai acest lucru.”

Europa Liberă: Dar există şi suficiente fonduri europene care ajută la întărirea bunăstării.

Bogdan Ţîrdea:
„Există. Sigur că da. Eu acest lucru îl spun.”

Europa Liberă: Şi vor mai exista.

Bogdan Ţîrdea:
„Şi vor mai exista.”

Europa Liberă: Mai ales, după ce Moldova va obţine statutul de membru asociat, va avea acces mult mai mare la fondurile europene.

Bogdan Ţîrdea:
„Da, aveţi perfectă dreptate. Noi şi aşa, fiind campioni în Parteneriatul Estic, aici s-a introdus principiul more for more.”

Europa Liberă: Mai multe reforme pentru mai multă asistenţă.

Bogdan Ţîrdea:
„Da, pentru mai mulţi bani. Mai multe reforme faceţi – mai mulţi bani primiţi. Dar uitaţi-vă care e problema: noi nu putem asimila aceste fonduri. În 3 ani de zile, noi am primit peste 800 de milioane de dolari. Unde sunt, unde sunt banii aceştia? Drumurile noi propriu-zise unde sunt? Acesta e un moment, că noi nu putem utiliza aceşti bani care ni se dau. Doi: fondurile, aici sunt miliarde, sume de miliarde şi noi nu avem specialişti care să poată să facă aplicaţie. Nu avem capacităţi intelectuale, în primul rând, din păcate, organizatorice (ce e şi mai grav) şi trei: nu avem nici forţa de muncă calificată şi tehnologii, ca să implementăm toate aceste programe. Iată unde este problema noastră cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Revenim la subiectul Moldova încotro: spre Est, spre Vest. Viitorul Republicii Moldova ca stat reintegrat în UE este un viitor realist?

Bogdan Ţîrdea:
„Realist, dar destul de dificil de realizat. Acuma foarte mulţi politologi vorbesc despre scenariul cipriot de soluţionare a conflictului transnistrean. Adică Moldova se integrează în UE, lasă Transnistria ca o enclavă necontrolată. Şi noi ne ridicăm nivelul de trai, până la momentul în care devenim atractivi pentru Transnistria. Dar în modelul cipriot este o nuanţă foarte importantă, acolo conflictul era între două state membre NATO. Conflictul era între două state, între care unul membru UE şi al doilea candidat deja, adică cu un statut foarte înalt de integrare în Uniunea Europeană. Ei din 1987 sunt candidaţi la UE. Şi au trecut deja douăzeci şi ceva de ani. În Republica Moldova situaţia e mai complicată. Federaţia Rusă cu care noi, direct sau indirect, suntem într-o relaţie fie de parteneriat strategic, fie de conflict, nu este membru NATO, este membru al Tratatului de Securitate Colectivă. Deci e entitate cu totul diferită, unu, doi: e o entitate geopolitică totalmente
Dacă noi pierdem Transnistria, atunci suveranitatea Republicii Moldova va fi disputată de actorii din jur.

diferită. Şi atunci când noi lăsăm o enclavă sub controlul unui pol geopolitic care nu are nicio conexiune la Uniunea Europeană şi la NATO, noi riscăm să pierdem definitiv Transnistria. Şi dacă noi pierdem Transnistria, atunci suveranitatea Republicii Moldova va fi disputată de actorii din jur şi, în primul rând, (de ce nu?) şi de Bulgaria, şi de România, mai puţin de Ucraina. Dar, cel puţin, Ucraina va pretinde la teritoriul Transnistriei, cu Rusia împreună. Deci iată care este situaţia. Riscul este de fragmentare totală. Şi eu îmbrăţişez euro-optimismul multor funcţionari, dar parţial, fiindcă vă spun încă o dată: pierdem Transnistria, pierdem baza industrială a ţării, pierdem un mare procentaj al teritoriului naţional şi al cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dar credeţi că Rusia vede Transnistria în această Uniune Economică Euroasiatică?

Bogdan Ţîrdea:
„Rusia, la moment, nu are suficiente pârghii pentru a atrage Transnistria în Uniunea Euroasiatică, fiindcă Transnistria nu este subiect al dreptului internaţional. Da, noi, din păcate, Moldova, îi dăm acest subiect, pas cu pas. Adică în ce sens? Deja
Transnistria nu este stat, nu este subiect al dreptului internaţional

ştiţi că noi suntem parte egală la negocieri cu Transnistria. Dar, până la urmă, Rusiei îi este complicat să facă acest lucru, fiindcă Transnistria nu este stat, nu este subiect al dreptului internaţional. Dar cu timpul situaţia geopolitică se poate schimba. Nu poate un stat exista nerecunoscut 30,40, 50 de ani, adică la infinit.”

Europa Liberă: Domnule Ţîrdea, şi totuşi, din moment ce Vladimir Putin invită Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, Moldova cum trebuie să răspundă sau ce trebuie să facă?

Bogdan Ţîrdea:
„Noi avem o situaţie interesantă. Populaţia este partajată sau divizată aproximativ la egal: cinzeci procente cu UE, aproximativ zic, cinzeci cu Uniunea Vamală. Şi elitele sunt divizate: stânga, practic întreaga stângă (şi aceasta e foarte grav), toţi sunt cu Uniunea Vamală şi întreaga dreaptă este cu Uniunea Europeană. Deci pentru eurointegrare acesta este un semnal foarte prost, fiindcă Alianţa şi-a asumat integral
Când nu există un consens naţional, itinerarul european este foarte dificil de realizat.

vectorul european şi toate performanţele negative (să le spunem aşa) ale Alianţei se emană peste Uniunea Europeană. Când nu există un consens naţional, itinerarul european este foarte dificil de realizat. Fiindcă aceasta înseamnă reforme, reforme structurale, schimbarea de instituţii şi de mentalităţi. Instituţii – aceasta nu e doar Parlament, guvern, mai nu ştiu ce. Acestea sunt toate instituţiile, acestea sunt legi, acestea sunt comportamente, acestea sunt standarde noi, aceasta e cu totul o altă civilizaţie Când ne ducem în Italia la lucru, nouă ne pare că UE e numai salarii, pensii bune şi medicină, şi învăţământ calitativ. Nu, fraţilor, sunt reguli şi standarde foarte clare de joc care la noi nu există.”

Europa Liberă: Aceasta nu trebuie să sperie.

Bogdan Ţîrdea:
„Nu, eu nu zic că trebuie să sperie. Ele sunt diferite, ele sunt diferite de ale noastre.”

Europa Liberă: Dar nu aţi răspuns la întrebarea ce trebuie să facă Moldova, răspunzând acestei invitaţii în Uniunea Euroasiatică, lansată de preşedintele Putin?

Bogdan Ţîrdea:
„Eu nu pot să dau, eu nu pot să dau răspuns la asemenea întrebare, fiindcă elitele de stânga trebuie să promoveze mesajul de integrare euroasiatică…”

Europa Liberă: De ce ziceţi „trebuie”?

Bogdan Ţîrdea:
„Fiindcă aici se regăseşte electoratul lor. Elitele de dreapta trebuie să promoveze planul de liberalizare a vizelor, trebuie să facă reformele şi trebuie prin acţiuni concrete şi directe să demonstreze performanţă şi supremaţia vectorului european. Eu consider că, pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova şi a naţiunii noastre politice, şi a statalităţii, şi a nivelului de trai, e nevoie să obţinem regimul liberalizat de vize. E nevoie, probabil, de o asociere politică la Uniunea Europeană. Mai e nevoie de timp pentru semnarea Acordului de Liber Schimb care, la această etapă, eu consider că va distruge producătorul autohton şi totodată să beneficiem de Uniunea Vamală. Eu nu zic de Uniunea Euroasiatică, eu zic de Uniunea Vamală, fiindcă aici este o piaţă de desfacere foarte mare. Aici este o infrastructură, care este interconectată în plan unional şi noi putem beneficia de credite, de investiţii enorme. Nu e atât de simplu să joci pe doi vectori, să iei credite şi dintr-o parte, şi din alta. Când tu vii cu Uniunea Europeană, te aşezi la masă, ţie îţi spun foarte clar: „De la ruşi, chinezi nu iei nimic. Tu joci după regulile noastre, iei bani de la noi şi faci ceea ce spunem noi”. Când te duci la Moscova, Moscova îţi spune acelaşi lucru: „Noi îţi dăm bani, îţi dăm investiţii, îţi dăm gaz mai ieftin, îţi dăm credite, dar n-ai ce cocheta cu Bruxelles-ul şi n-ai ce participa în misiuni cu NATO”. Delimitarea este foarte clară. Respectiv Chişinăul, ceea ce face astăzi, se interconectează la programele Bruxelles-lui, la creditele Bruxelles-lui, la acquis-ul comunitar şi respectiv el merge în această undă.”

Europa Liberă: Şi totuşi eu insist: va reuşi oare domnul Putin să devieze cursul oficial pro-european al Republicii Moldova?

Bogdan Ţîrdea:
„Al Alianţei pentru integrare Europeană? În niciun caz.”
XS
SM
MD
LG