Linkuri accesibilitate

Opoziţia riscă dezintegrarea (România liberă)


USL îşi pregăteşte domnie lungă şi îmbelşugată (săptămânalul 22)


Puterea de la Bucuresti se dezice pe fata de ceea ce sustinea din bancile opozitiei, in timp ce actuala opozitie nu se trezeste la realitate si risca dezintegrarea, arata Tom Gallagher intr-un comentariu din Romania libera. Titlul parodiaza anunturile de mică publicitate: „Cautam opozitie. Rugam seriozitate”, dar articolul exprima ingrijorarea sobra ca Partidul Democrat Liberal nu va evolua, ci va ramane in imobilismul pe care l-a ilustrat in campania electorala din toamna anului trecut. Opozitia va ramane astfel in seama caragialescului Partid al Poporului Dan Diaconescu. Tom Gallagher recunoaste ca s-a inselat punandu-si sperantele in reconstructia dreptei sub forma Aliantei Romania Dreapta si ca demisiile din functiile de conducere ale PDL, inaintate de Cristian Preda si Sever Voinescu, trebuiau privite ca un avertisment. Ele sunt, citam, „refuzul de a face parte dintr-un partid mumificat, cât şi (...) indiciu că nu se aşteaptă (...) o renaştere (...) a PDL”.

Mircea Marian prefera sa stea cu ochii pe Uniunea Social Liberala. In editorialul sau din Evenimentul zilei, compara politica guvernului Ponta fata de investitorii straini cu cea pe care partidele aflate la putere o afirmau in urma cu un an, din opozitie. In ianuarie trecut, USL tuna si fulgera impotriva exploatarii gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana, care ar fi fost echivalentă cu instrainarea bogatiilor tarii. Acum, premierul vede in amandoua investitiile sanse de neratat. „Dadea bine (in campanie) să se prezinte drept apărători ai bogăţiilor strămoşescului subsol”, dar „n-am auzit nici un ecologist din PSD protestând la intenţia lui Radu Mazăre de a face praf lacul Siutghiol - unde cuibăresc 31 de specii de păsări protejate - pentru că pur si simplu vrea să se joace cu bărcuţa”. Editorialistul ziarului Evenimentul zilei este convins ca resursele naturale ale tarii trebuie exploatate, asa cum fac si alte state deja mult mai prospere, precum Polonia.

Intre timp, programul Gu­vernului Ponta continuă cele începute în vară: „ordonanţă cu ordonanţă, se apropie de acapararea completă a puterii, în pre­gătirea unei domnii lungi şi îmbel­şu­gate pentru USL şi cli­en­tela aferentă”, scrie Andreea Pora in primul numar din acest an al saptamanalului 22. Ea se refera la demiterea Şefului Institutului National de Statistica, nu pentru ima­ginara „eroare“ de calculare a Produsului Intern Brut, asa cum a fost invocat, ci pentru că „as­tă-vară n-a vrut să scoată din pix” cvorumul necesar pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG