Linkuri accesibilitate

„E clar că unii actori politici vor să tragă dividende din acest caz tragic”


Ion Lupu: „Cum puteam să ascundem, dacă în prima zi au fost informate toate organele de drept.”


Premierul Vlad Filat a sugerat din nou astăzi, așa cum declarase marți Europei Libere, că n-a știut despre cazul din Pădurea Domnească înainte ca acesta să fi fost dezvăluit duminică de politicianul Sergiu Mocanu. Primul ministru a reluat și acuzația în adresa lui Ion Lupu, șeful Agenției MoldSilva, că l-ar fi „mințit cu nerușinare” pe 6 ianuarie când l-a întrebat dacă la vânătoarea tragică a participat și procurorul general. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Ion Lupu inclusiv despre acuzațiile primului ministru:

Europa Liberă: Domnule Ion Lupu, „Moldsilva” a remis acest comunicat de presă în care aţi descris ce s-a întâmplat. Dumneavoastră ce părere aveţi despre acest caz grav? Cum trebuie să fie discutat în societate?

Ion Lupu: „Eu aş vrea ca organele de drept să îşi expună pe deplin probele. În rezultatul acestor probe, să vedem cine este vinovat pentru această faptă. Din start vreau să menţionez că a fost un caz excepţional. Este o pată şi pe Agenţia „Moldsilva”, deoarece s-a produs un accident de muncă pe teritoriul rezervaţiei noastre cu persoane terţe, dar oricum purtăm răspundere, fiindcă este pe teritoriul rezervaţiei. Regretăm acest caz tragic şi aducem condoleanţe familiei tânărului.”

Europa Liberă: Cele întâmplate s-au tăinuit sau nu?

Ion Lupu: „Nu. Agenţia „Moldsilva” a gestionat cazul conform legislaţiei, adică, de la orele 8.30, a fost făcut un instructaj al securităţii vânătorii cu toţi actori care au participat la vânătoare.”

Europa Liberă: În data de 23 decembrie?

Ion Lupu: „Da, da. În data de 23 decembrie.”

Europa Liberă: Câte persoane au fost?

Ion Lupu: „Au fost împreună cu gonaşii 32 de persoane aproximativ, fiindcă listele sunt ridicate de procurori. Deci, conform legislaţiei, se permite maximum 10 vânători într-un grup. De aceea participanţii au fost împărţiţi în două grupe de vânătoare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi participat?

Ion Lupu: „Da, eu am venit ca să fac un control la mai multe grupuri de vânători care se aflau în zonă şi chiar mai departe, spre Edineţ. Am rămas aici pentru câteva ceasuri şi s-a produs acest tragic accident. Vreau să spun că Agenţia a informat...”

Europa Liberă: Dar pe cine aţi informat primul?

Ion Lupu: „În primul rând, când au venit colegii din grupa unde s-a produs acest accident, am stabilit că trebuie de urgenţă acest tânăr transportat la spitalul din Făleşti, ceea ce au făcut, la început cu sania, apoi cu o maşină de teren, au plecat la Făleşti. Deoarece pe loc era şi procurorul general Zubco, a fost anunţată procuratura din Făleşti, din informaţii, pe urmă, a fost anunţată şi poliţia din Făleşti.

Fiindcă, odată ce omul este dus la spital, noi ştim că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne au un acord prin care se informează despre toate cazurile care au suspiciuni de omucidere ori alte cazuri şi au fost informate toate instanţele de drept.

Noi am interzis vânătoarea după acest caz. Am dat un ordin directorului de întreprindere să nu permită sustragerea obiectelor ori chiar permisiunea de a desfăşura orice activităţi pe acest teren unde s-a produs accidentul, pentru ca organele de drept să îşi înfăptuiască toate procedurile lor legale. Şi după informaţia mea, a doua zi ori chiar până în seară, au fost luate toate probele necesare de către organele de drept din Făleşti.”

Europa Liberă: La acea oră era clar cine a tras?

Ion Lupu: „Nu era clar cine a tras. Dar practic noi am stabilizat locul unde s-a tras şi cine era în era în acea zonă. Adică în acea zonă era domnul Creţu, domnul Svistun, responsabil de această grupă, inginer pază şi protecţie, domnul Sajin, erau şi alţi oameni, domnul Guzun, mai sunt din Făleşti, nu prea le ştiu numele. Dar sunt ridicate numele de familie...”

Europa Liberă: Dar de ce atât de greu se identifică persoana care ar fi tras în răposatul Sorin Paciu?

Ion Lupu: „Această întrebare trebuie să o puneţi Procuraturii Generale, Ministerului de Interne.”

Europa Liberă: Ancheta va stabili.

Ion Lupu: „Da, ancheta va stabili cine este vinovatul.”

Europa Liberă: Dar acolo, pe loc, atunci nu s-a vorbit cine a tras?

Ion Lupu: „Nu. Dar, eu am insistat ca şeful grupului, domnul Svistun să-mi raporteze cum a decursul lucrurile şi el a spus că au fost trase focuri de armă doar de dumnealui şi de domnul Creţu, în ultimul act al vânătorii. Şi la întrebarea cum a fost, cu ce a fost tras, domnul Creţu a răspuns că a fost tras cu aşa-numitele trei gloanţe şi, după informaţia pe care o deţinem, să spunem aşa neoficial, totuşi la dânsul a fost descoperit un glonte anume din acest model.”

Europa Liberă: Deci arma ar fi aparţinut domnului Creţu, judecătorul?

Ion Lupu: „Eu nu pot să confirm acest fapt, pentru că noi nu avem dreptul să spunem, cum nu avem nici dreptul să confirmăm ori să infirmăm. Dar adevărul este că în acea zonă practic se aflau aceşti trei oameni, cât şi răposatul tânăr.”

Europa Liberă: Sorin Paciu.

Ion Lupu: „Da.”

Europa Liberă: Tot mai mulţi se întreabă dacă în Pădurea Domnească se permite vânătoarea, pentru că ar fi o zonă unde legislaţia interzice acest lucru.

Ion Lupu: „Nu, nu. Se permite vânătoarea în toate rezervaţiile naturale din Republica Moldova, doar că este o vânătoare de selecţie. Adică se
interzice de a trage în femelă şi sunt şi alte particularităţi în regulament care interzic acest lucru. Dar de permis se permite şi chiar vreau să spun că, prin hotărâre de guvern din luna august, este concretizat câte foi de vânătoare sunt permise pentru fiecare trup de pădure şi pentru fiecare rezervaţie în parte. A propos, la rezervaţia Pădurea Domnească erau atribuite 35 de foi de vânătoare.”

Europa Liberă: Ce înseamnă aceasta?

Ion Lupu: „35 de licenţe pentru vânătoare, adică permisiunea de a vâna.”

Europa Liberă: Deci toţi cei care erau la vânătoare aveau această permisiune?

Ion Lupu: „Da, aveau licenţă şi vreau să vă spun că pe licenţă erau în afară de registrul de instrucţii privind modul de vânătoare. Fiecare are numărul armei şi iscălitura pe licenţa de vânătoare. Adică erau 2 licenţe de vânătoare pe două grupuri. În fiecare grup era scris şi numărul armei, şi iscălitura personală, ceea ce este ridicat la procuratura din Făleşti.”

Europa Liberă: Premierul vă reproşa că nu l-aţi fi anunţat pe el despre caz.

Ion Lupu: „Posibil că este şi vina noastră, dar anunţând toate organele de resort, am socotit de cuviinţă că şi premierul, şi preşedintele ţării, şi toţi ceilalţi sunt anunţaţi. Ca exemplu, eu vreau să spun că au mai fost cazuri când au fost implicaţi colaboratorii silvici. De exemplu, doi ani în urmă, a fost împuşcat un pădurar de către nişte braconieri, tăieri ilicite a pădurii, unde noi am gestionat cazul anunţând organele teritoriale de drept care şi-au făcut mai departe datoria. Am intervenit aici din simplul motiv că am văzut că s-a transformat, să spunem aşa, într-un proces politic. Şi atunci am intervenit, şi am spus noi care este situaţia, fiindcă altfel eram acuzaţi că am ascuns. Cum puteam să ascundem, dacă în prima zi au fost informate toate organele de drept.”

Europa Liberă: Bine, dar totuşi, după două săptămâni, s-a făcut public acest incident.

Ion Lupu: „S-a făcut public, da. Dar s-au dat informaţiile acestea în prima zi, de atunci. Aceasta e problema dumnealor cum fac ei public şi când fac public. Bănuiesc eu că acum cât de cât este constatat faptul cam cine ar fi făptaşul. Dar la început, nu ştiu. Eu nu pot să spun ce a fost în anchetă, cum au mers lucrurile în ancheta care se desfăşoară.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost la înmormântarea lui Sorin Paciu?

Ion Lupu: „Nu, n-am fost la înmormântare. Nici nu l-am cunoscut şi, cu regret, nici nu l-am reţinut chiar atunci, fiindcă eu am venit şi mai târziu, dar nici nu-l cunoşteam. Îmi exprim condoleanţele. Am aflat mai târziu că a decedat. Un factor a fost şi că dumnealui a fost doar rănit acolo, pe teritoriuul nostru, adică a decedat mai târziu, la spital, şi ne pare foarte rău şi nouă, şi colaboratorilor noştri... Fiindcă chiar anul acesta am avut un seminar unde, încă o dată, am repetat tuturor colaboratorilor noştri: „Protecţia şi paza celor care vin la vânătoare şi regulile de vânătoare să fie foarte strict respectate”. Cu părere de rău, s-a produs un accident care a fost tragic.”

Europa Liberă: Cum vedeţi finalitatea acestui caz?

Ion Lupu: „În primul rând, trebuie să răspundă vinovatul. Sunt conştient de faptul că nu a fost un omor intenţionat.”

Europa Liberă: Legea e lege pentru toţi.

Ion Lupu: „E pentru toţi şi eu socot că trebuie să răspundă cel care este vinovat. Eu am să-mi apăr colaboratorii mei, fiindcă ei au depus toate eforturile ca vânătoarea să aibă loc conform legislaţiei în vigoare, conform regulamentului. Eu ştiu că ei nu sunt vinovaţi pentru acest tragic caz. Vom trage şi noi concluziile acestui caz. Vom înăspri şi mai mult regulile de comportament ale tuturor actorilor care vin la vânătoare. Fiindcă, de multe ori, pot să spun că, venind la vânătoare, mulţi demnitari îşi mai permit unele nereguli, iar un pădurar simplu nu poate să intervină mai dur.

De aceea vom interveni şi noi, de aceea şi eu, în acea zi, eram în teritoriu, ca să intervin şi să văd ce fac grupurile şi la Făleşti, şi la Edineţ., şi în alte localităţi. Şi colaboratorii Agenţiei erau şi ei în deplasări de serviciu, tot pe acest motiv. Sperăm noi că şi acei care sunt adevăraţi vânători au primit o lecţie dură, şi în viitor, vor fi şi ei foarte atenţi la ceea ce numim noi vânătoare. Fiindcă vrem noi, nu vrem, vânătoarea totuşi este un risc major pentru sănătatea şi viaţa omului.”

Europa Liberă: A propos, pe domnul Ghimpu, pentru că totuşi suntem şi pe linie de partid, l-aţi anunţat?

Ion Lupu: „După informaţii, domnul Ghimpu se află peste hotare. Cred eu că din presă dumnealui ştie de acest caz.”

Europa Liberă: Dar atunci nu l-aţi informat?

Ion Lupu: „Atunci nu l-am informat. N-am avut nicio posibilitate. Şi noi ne-am făcut obligaţiunea de serviciu.”

Europa Liberă: E politizat acest incident?

Ion Lupu: „Clar că este politizat, fiindcă au fost şi mai mulţi oameni de la guvernare, putem spune că şi mass-media, şi unii actori politici e clar că vor să tragă dividende din acest caz tragic. Poate ar trebui mai mult să ne gândim la această familie îndurerată care a rămas şi să nu o traumăm, să potolim spiritele, dar nu să facem ceea ce fac unii politicieni. Mă rog, fiecare are dreptul la opinie, dar eu repet: Agenţia „Moldsilva” şi-a făcut datoria pe deplin în ceea ce priveşte gestionarea acestui caz. Ancheta va arăta care este rezultatul.”
XS
SM
MD
LG