Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru controlul justiţiei pe faţă şi fără nici o jenă (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


„Limbajul public este limbajul celor de la OTV şi al personajelor pe care le-au moşit” (Adevărul).


Vânătoarea din Pădurea Domnească a declanșat o dezbatere între jurnaliștii moldoveni despre afilierea politică a diferitor instituții media și indivizi. Republica Moldova nu este singura în care zilele acestea are loc o asemenea dezbatere despre rolul jurnaliștilor în luptele politicienilor care-și dispută controlul asupra justiției, după cum vom afla în revista presei din România, alcătuită de Tania Radu:

Influenţă politică există în multe locuri, dar nu mai există o a doua ţară în Europa în care bătălia pentru controlul justiţiei să se ducă asa de pe faţă şi fără nici o jenă, scrie Alina Mungiu-Pippidi in Romania libera. Comentariul său exprima revoltă, pur si simplu, fata de rolul dezastruos jucat de presa in aceasta batalie politica meditatizata furibund. Presa fiecărei tabere politice construieşte pe faţă justificări, în emisiuni care nu ar putea avea loc într-un stat de drept.

Nu e corect, arata comentatoarea, ca presa să ceară pe faţă 100% putere pentru puterea politică, adică să se „încalece independenţa justiţiei”. Alina Mungiu ii apara pe Laura Kovesi, fost procuror general, si pe Daniel Morar, fost procuror-sef anticorutpie, ca si pe judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a carui revocare se incearca in aceste zilei. Niciunul dintre cei trei nu a fost „omul lui Basescu”, asa cum s-a spus. Daca la final de mandat unii au fost mai aproape de Cotroceni, este pentru ca jocurile politicieni-presa i-au impins acolo unde structurile statului de drept s-au simtit mai apărate, arata autoarea articolului din Romania libera.

De ce totusi atata bataie pe posturile de procurori sefi? Malin Bot explica in Evenimentul zilei: „Marea calitate a funcţiilor respective este că aceia care le ocupă au puterea legală să mute „ca-n codru” dosare ale de coruptie ale actualilor sau fostilor demnitarilor de la un procuror la altul. Iar intrarea unui dosar pe mâinile unui procuror de caz „prietenos” este cea mai simplă cale de rezolvare in faboarea acuzatului actual sau fost demnitar. Miza bataliei este pur si simplu impunerea protejatilor ministrului Pivniceru in functiile de procuror general si procuror sef la DNA. „În urma audierii publice prin care au trecut, cei doi sunt catalogati de Malin Bot drept „mascarici”.

Romania a fost pan la urma otevizata, scrie Andrei Craciun in Adevarul. „Limbajul public este limbajul celor de la OTV şi al personajelor pe care le-au moşit – limitate, stupide, vulgare, violente, măscărici agramaţi, dar cu ferme opinii, clovni cu o singură menire: „să distragă atenţia şi să ţină cu mintea goală, deşi ocupată, clasa privitoare”. Mai poate oare mulţimea acestor oameni să recunoască un lider autentic? Raspunsul autorului: nu mai poate.
XS
SM
MD
LG