Ministrul de externe al Ucrainei Leonid Kojara, acărui ţară a preluat preşedinţia OSCE. La Chişinău este aşteptat Marţi Kojara se va afla la Tiraspol. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul moldovean de externe Iurie Leancă despre miza vizitei şi starea relaţiilor moldo-ucrainene.
Europa Liberă: Despre vizita pe care urmează să o efectueze la Chişinău omologul dumneavoastră ucrainean, am înţeles că dumnealui va veni la Chişinău, dar se va afla şi la Tiraspol. Este clar că vizita s-ar înscrie şi în contextul preluării de către ţara vecină, Ucraina, a mandatului de Preşedinte la OSCE. Ce veţi discuta?
Iurie Leancă: „Domnul ministru Leonid Kojara vine la Chişinău în dubla sa poziţie, de Preşedinte în exerciţiu al OSCE-ului, dar şi de ministru de Externe al Ucrainei, ţară vecină, ţară extrem de importantă pentru noi. Astfel încât, pe parcursul aflării sale în Republica Moldova, atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol, problemele care vor fi pe agenda discuţiilor vor ţine atât de mandatul Ucrainei, pe care l-a obţinut din momentul preluării, de la 1 ianuarie, acest rol şi funcţie de Preşedinte în exerciţiu, dar bineînţeles că şi subiectele de pe agenda bilaterală se vor regăsi în centrul discuţiilor. Aş începe cu a doua dimensiune, relaţiile bilaterale. Este prima vizită la Chişinău a noului ministru. Este foarte important să avem un schimb de opinii vizavi de situaţia internă din Republica Moldova, dar şi din Ucraina; vizavi de obiectivele pe care şi le trasează colegii noştri de la Kiev asupra viitorului acestor relaţii şi totodată să avem şansa să ne exprimăm noi punctul de vedere şi să ne axăm pe aceste subiecte de interes comun, începând cu continuarea proceselor de demarcare a frontierei; de soluţionarea problemelor care ţin de proprietate; de interacţiune pe mai multe probleme, care se află în centrul atenţiei Chişinăului şi Kievului, pe probleme energetice etc. Deci avem o gamă variată pe agenda bilaterală. În ceea ce priveşte dimensiunea OSCE-ului şi rolul foarte important al Ucrainei pe parcursul acestui an, sigur că se va discuta problema conflictului transnistrean; obiectivele pentru rundele următoare care se vor derula în Ucraina. Suntem interesaţi să aflăm ce idei eventual novatoare are Preşedinţia ucraineană a OSCE, să prezentăm punctul nostru de vedere. Dar este şi foarte important acest dialog, care a fost unul foarte bun şi în 2012, şi în 2011, mă refer la conlucrarea dintre Chişinău şi Kiev pe problema conflictului transnistrean, să putem să amplificăm acest dialog. Şi să beneficiem noi, cetăţenii, de pe malul stâng sau drept al Nistrului de cât mai multe realizări în acest sens.”
Europa Liberă: Domnule Leancă, dumneavoastră, cu mai multe ocazii, aţi spus că este important să se asigure continuitatea procesului şi avansarea pe substanţă, în cadrul formatului de dialog „5+2”, în vederea ajungerii la o soluţie durabilă, care să respecte atât integritatea teritorială, cât şi suveranitatea Republicii Moldova. Credeţi că Ucraina poate face mai mult decât alte ţări din cadrul OSCE?
Iurie Leancă: „Răspunsul este fireşte unul pozitiv. Ucraina este, în primul rând, ţara cu care se învecinează Republica Moldova, inclusiv pe segmentul transnistrean. Acest element de vecinătate imediată sigur că reliefează rolul deosebit al Ucrainei.”
Europa Liberă: Rolul da. Dar ce ar putea face mai mult?
Iurie Leancă: „Pornind de la acest element, sigur că instrumentele de care dispune Ucraina, potenţialul pe care îl poate juca într-o manieră benefică pe diverse elemente, care ţin de crearea unor premise necesare, favorabile pentru avansare sunt acolo, de exemplu, să aduc doar un element: a doua comunitate etnică în regiunea transnistreană, după moldoveni, sunt ucrainenii. Sigur că Ucraina poate juca un rol important, fiind într-un fel un magnet, din punct de vedere al păstrării identităţii acestei comunităţi, din punct de vedere al unui rol activ pe care îl joacă în dezvoltarea limbii, culturii şi aşa mai departe. Să nu uităm şi de faptul că fluxul comercial în regiunea transnistreană, în linii mari, are loc prin Ucraina, prin portul de la Odesa.”