Linkuri accesibilitate

„Să nu fim atât de aroganţi, şi să ne gândim că suntem veşnici în post”


Valentina Ursu în dialog cu fostul premier Ion Sturza despre învățămintele tragediei din Pădurea Domnească.


Europa Liberă: În ce măsură acest incident tragic din Pădurea Domnească a afectat imaginea Alianţei de guvernare?

Ion Sturza:
„Pe de o parte, bineînţeles că este extrem de regretabil ceea ce s-a întâmplat, moartea tragică a unui om. Pe de altă parte, isteria aceasta care este la Chişinău... aş considera că trebuie să vedem şi nişte lucruri pozitive. Pe mine mă face să cred că totuşi lucrurile se schimbă înspre bine în Republica Moldova. Dacă să nu fim ipocriţi şi să ne aducem aminte de perioada guvernării precedente, lucruri cu mult mai grave s-au întâmplat şi nimic nu a fost pus în vizorul opinie publice sau în mass-media. Acuma, aşa cum merg lucrurile, cu sincope, cu supărări, cu injurii unul la adresa altuia mă face să cred că totuşi î Republica Moldova există premisele unui sistem politic bazat pe concurenţă, există o poziţie, există un fel de balanţă şi contrabalanţă în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Există o mass-media cât de cât bătăioasă şi independentă. Există societate civilă. Altfel lucrurile acestea ar fi fost puse sub acoperire şi nu ar fi avut loc această dezbatere publică care pentru mine este un element pozitiv mai degrabă decât unul negativ.

Europa Liberă: Se clatină sau nu acum această coaliţie de guvernare?

Ion Sturza:
„Categoric nu. Discuţiile acestea în contradictoriu şi care sunt, mă rog, mai mult sau mai puţin publice, dar eu cunosc şi lucrurile care sunt mai puţin publice arată că raţiunea, totuşi până la urmă, va domina. Pentru că nimeni, nimeni eu cred că în Republica Moldova astăzi, cu excepţia bineînţeles a marginalilor şi opoziţiei comuniste, nu este cointeresat astăzi să distorsioneze procesul de negociere cu Uniunea Europeană pe Acordul de Liber Schimb, pe Acordul de Asociere şi pe tema vizelor. Cred că nimeni. Nu trebuie făcută greşeala din ’99 , când au fost puse tot felul de petarde, tot felul de provocări şi ne-au scos din procesul de discuţii cu Uniunea Europeană. Deci coaliţia va supravieţui, va aproba deciziile respective şi sper eu că se va concentra pe agenda internă.”

Europa Liberă: Va dura totuşi desemnarea unui alt procuror general şi iarăşi se vor intersecta interesele de partid?

Ion Sturza:
„Da, va dura. Este evident că nimeni nu vrea să scape de sub control anumite procese. Politica aceasta de pârghii ne vine în frunte. Deci eu am o propunere, poate pe anumite locuri şocantă şi pe anumite locuri haioasă, bineînţeles că Procuratura are nevoie şi de reforme, că a rămas socialistă în esenţă, şi de schimbări. Poate, până la urmă, să invităm un procuror din exterior şi vă dau trei nume: Carla Del Ponte, Monica Macoei sau Codruţa Kövesi, din foştii procurori generali, care au făcut foarte multe lucruri în combaterea crimei organizate şi corupţiei. După câte ştiu, două din aceste doamne sunt gata astăzi să vină în Republica Moldova chiar şi în poziţia de consilier din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Bine, dar vă daţi seama că totuşi la o funcţie atât de înaltă nu va accepta nimeni din politicul moldovenesc o candidatură din exterior.

Ion Sturza:
„Nouă ne trebuie să facem ceva extraordinar, pentru a restabili credibilitatea şi încrederea oamenilor, să ne demonstrăm că real vrem să facem ceva atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Unul din aceste lucruri va poate că un gest de aşa gen.”

Europa Liberă: Ce s-a câştigat şi ce s-a pierdut de pe urma acestui caz tragic din Pădurea Domnească?

Ion Sturza:
„S-a pierdut o viaţă de om. În plus, eu cred că nu mai puţin tragică este şi soarta acelor cu înalte funcţii, care au participat la această vânătoare. Pentru că, într-un singur moment, s-a stricat nu numai cariera, dar şi viaţa unor oameni care erau bine mersi. Deci lucru care este extrem de regretabil şi eu am toată compasiunea pentru aceşti oameni ceea ce încă o dată spune că noi toţi suntem sub Dumnezeu şi să nu fim atât de aroganţi, şi să ne gândim că suntem veşnici în post sau în ceea ce facem noi. S-a câştigat această discuţie publică, care indiferent cum se duce ea, cum se gestionează, care sunt argumentele unei sau altei părţi, este o discuţie publică care impune clasa politică, guvernarea să primească nişte decizii în favoarea legii şi în favoarea unei hotărâri corecte din punct de vedere legal. Deci aceasta eu cred că s-a câştigat. În plus, faptul că s-a intervenit din Uniunea Europeană demonstrează că Uniunea Europeană sau Europa vine înspre noi nu doar cu sacoşe cu ajutor umanitar sau cu alt ajutor. Ea vine cu impunerea unor reguli civilizate de conduită a clasei politice. Este un lucru foarte pozitiv şi demonstrează de ce noi trebuie să fim împreună cu alte ţări din Europa.”

Europa Liberă: Aceşti trei lideri mai sunt în stare să îmbunătăţească actul guvernării în ţară?

Ion Sturza:
„Da. Unicul lucru – cred că unii ar trebui să cedeze. Pentru că atunci când îţi asumi toate meritele, trebuie să înţelegi că trebuie să-ţi iei şi toate responsabilităţile. Îmi aduc aminte de o discuţie cu un fost prim-ministru din fosta guvernare căruia i-am spus: „Dar tu de ce nu-ţi iei responsabilitatea?” El îmi spunea: „Dar eu nu am niciun acces la decizii. De ce ar trebui să-mi iau şi responsabilitatea?” Aici ar trebui ca toţi cei care sunt implicaţi în actul de guvernare să îşi asume şi meritele, dar, în acelaşi timp, şi responsabilităţile. Nu unii să considere că ei aduc doar beneficii, alţii aduc numai nenorociri guvernării. Nu există aşa ceva. Un consens mai larg, atât la nivel de Parlament, cât şi la nivel de Guvern, şi o implicare mai largă a tuturor în actul de guvernare.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar această campanie referitor la demisia şi a prim-vicepreşedintelui parlamentului, domnului Plahotniuc, cu ce se va termina?

Ion Sturza:
„Cu nimic. Trebuie să recunoaştem că este prea puternic, mai ales, în această luptă subterană. Domnul Plahotniuc poate să aibă foarte mari probleme, dacă dialogul cu dumnealui sau concurenţa politică, sau lupta de idei va fi făcută la lumină, va fi făcută în spaţiul public. Atât timp cât acest dialog are loc acolo unde are el loc, prin tot felul de înţelegeri, de repartizări, de sfere de influenţă, de fluxuri financiare, aici el este extrem de puternic, la întuneric. Dacă îl scoţi la lumină, lucrurile se vor schimba dramatic. Or, el se va schimba, până la urmă, ceea ce eu cu greu cred.”
XS
SM
MD
LG