Linkuri accesibilitate

Ponta ia în braţe temele lui Băsescu (România liberă)



Premierul Victor Ponta este un personaj politic mult mai interesant decat se putea crede, arata Dan Cristian Turturica in editorialul publicat in Romania libera. Concluzia se bazeaza pe interviul luat premierului de Dan Tapalaga, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru Hotnews, si in care, in mod cu totul surprinzator, considera Turturica, Ponta ia in brate patru dintre temele presedintelui Basescu, si anume exact acelea pe care Uniunea Social-Liberala le-a demonizat fara incetare inca dinainte de a ajunge la guvernare. Este vorba despre exploatarea gazelor de sist, exploatarea aurifera de la Rosia Montana, intarirea atributiilor Agentiei Nationale de Integritate si votul prin corespondenta pentru romanii din afara granitelor. Turturica e de parere ca noile pozitii ale lui Victor Ponta sunt de natura sa trezeasca ”soc si groaza” in tabara uselista. S-ar dovedi, spune comentatorul, ca Ponta este loial numai celor care l-au convins pe presedintele Traian Basescu sa-l numeasca de doua ori prim ministru, in timp ce alianta actuala dintre Partidul Social-Democrat, liberali si conservatori nu ar fi fost decat vehiculul propulsarii tanarului politician aflat la carma guvernului . ”Marele semn de întrebare legat de Ponta nu mai pare a fi dacă vrea sau nu să se achite de obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de cei ce au garantat pentru el, ci dacă poate”, mai scrie Turturica. Iar raspunsul vine prin comparatie cu ce a izbutit Basescu insusi, propunandu-si aceleasi lucruri. Daca nici presedintele nu a reusit, blocat fiind de lipsa sustinerii politice, nici Ponta nu are sanse, se arata in acest articol din Romania libera.

Remarcand aceeasi schimbare de macaz a premierului, Mircea Mihaies il vede pe Ponta nu super-abil, ci din ce in ce mai uzat, mai aproape de limita rabdarii romanilor. Comentatorul de la Evenimentul zilei e insa de acord ca ceea ce poate fi citit in noua situatie e cam acelasi lucru: adancirea fisurilor din interiorul USL.

Consilierul pe probleme externe al presedintelui Traian Basescu, Cristian Diaconescu, acorda un interviu Romaniei libere, in care se refera pe larg la Republica Moldova. Tara de peste Prut ar fi devenit, citam, ”un argument în ceea ce priveşte pragmatismul relaţiilor româno-ruse aşa cum le vedem noi” (am incheiat citatul). Romania nu poate conditiona bunele relatii cu Moscova de rezolvarea problemei transnistrene, arata Diaconescu, dar nici nu poate ramane fara reactie intr-un dosar atat de dificil din punct de vedere geostrategic. Tema Transnistriei pare sa tina pe loc inceperea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, dar ea poate fi considerata, in acelasi timp, considera consilierul prezidential, un argument in plus ca situatia să fie cat mai repede reglementata.
XS
SM
MD
LG