Linkuri accesibilitate

Deputații comisiei de anchetă pornesc pe urmele vânătorilor din Pădurea Domnească


Pieter Bruegel cel Bătrân "Vânători în zăpadă" (anul 1565)
Pieter Bruegel cel Bătrân "Vânători în zăpadă" (anul 1565)

Membrii comisiei parlamentare de anchetă se plâng că nu sunt luaţi în serios.


Comisia parlamentară pentru investigarea vânătorii din Pădurea Domnească vrea să pornească mâine, la modul direct, pe urmele oamenilor legii care au luat parte la vânătoarea din decembrie şi la care a fost ucis Sorin Paciu. Deputaţii nu au fost împuterniciţi să cerceteze omorul propriu-zis, ci numai reacţia „defectuoasă” a instituțiilor statului. Dar, cu toate acestea, se pregătesc să meargă şi ei în Pădurea Domnească, mâine, să vadă unde s-a petrecut incidentul. Diana Răileanu a încercat să afle de ce ancheta parlamentară nu s-a putut lipsi de excursii la faţa locului.

La nici o săptămână de la crearea comisiei parlamentare care are sarcina să dea note instituţiilor publice care au tăinuit timp de două săptămâni incidentul din Pădurea Domnească, membrii acesteia se plâng că nu sunt luaţi în serios. Preşedintele comisiei, deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi, spune că până în prezent, informaţiile oferite de funcţionarii statului au fost „neserioase şi superficiale”:

„Şi asta este un semnal foarte serios pentru faptul că aceste instituţii nu au luat o poziţie profesională faţă de comisia de anchetă, noi o să solicităm acestor instituţii răspunsuri repetate, cu concretizarea întrebărilor. Vreau să vă spun în linii generale: informaţiile sunt foarte controversate. Dacă de la o instituţie vine o informaţie într-un fel, cu nume, familii, numere de înmatriculare ale autovehiculelor care au intrat pe teritoriul acestei rezervaţii din ziua respectivă, de la alte instituţii vin cu totul şi cu totul alte informaţii, alte mijloace de transport, cu numere de înmatriculare diferite.”

Membrii comisiei şi-au propus să plece mâine la Făleşti, pentru a sta de vorbă cu medici, poliţişti dar şi angajaţi ai rezervaţiei Pădurea Domnească. Am insistat să aflu de la unul dintre membrii comisiei, deputatul PL, Valeriu Munteanu, în ce măsură deplasarea deputaţilor în nordul ţării îi va ajuta să afle cine şi de ce a ascuns moartea lui Sorin Paciu:

„Comisia trebuie să stabilească foarte clar dacă a fost o înţelegere pentru tăinuire, cine a coordonat aceste acţiuni, cine pe cine a influenţat, a determinat. Începem conform filmului, or filmul a început în pădure, după care a continuat la Chişinău şi tot aşa mai departe.”

Tot astăzi, continuă Valeriu Munteanu, Comisia de anchetă a lansat şi o linie fierbinte la care speră să fie sunaţi de cetăţeni care ar deţine informaţii despre evenimentele care au avut loc la Pădurea Domnească şi după. Deputatul PL spune că astfel comisia vrea să demonstreze deschidere şi transparenţă. „Noi încercăm prin orice metode posibile şi imposibile să arătăm deschidere, La lucrările comisiei participă şi societatea civilă, astfel încercăm să fim deschişi.”

Această intenţie, la părerea mai multor observatori, are acoperire minimă, întrucît este puţin probabil ca simplii cetăţeni să fi putut cunoaşte detalii despre incidentul din 23 decembrie, iar acei care din varii motive au preferat să tacă nu au motive să devină vorbăreţi.

La finele săptămânii trecute Comisia de anchetă a acceptat ca directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, să asiste la şedinţele comisiei în calitate de observator. Reprezentantul societăţii civile spune însă că participarea sa la şedinţele comisiei este mai degrabă de ochii lumii:

„Comisia consideră că eu trebuie să fiu un spectator pasiv. În cazul acesta eu nu cred că eu voi putea să contribui în mod constructiv la activitatea comisiei şi eventual să valorific experienţa societăţii civile în activitatea comisiilor similare. Eu sper că lucrurile se vor schimba şi atunci eu cred că putem vorbi despre încredere mai mare în activitatea comisiei. În momentul în care aceasta nu se va întâmpla eu voi fi nevoit să fac anumite declaraţii publice pentru că comisia nu activează în formula actuală în mod transparent şi nu dă un exemplu pozitiv pentru celelalte instituţii care au fost sau sunt vizate în activitatea comisiei respective.”

Deputaţii se pare că nu au învăţat lecţia Comisiei de anchetare a evenimentelor din 7 aprilie, este concluzia la care a ajuns Sergiu Ostaf, după ce a sesizat plafonul de colaborare cu societatea civilă stabilit de comisia parlamentara de anchetă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG