Linkuri accesibilitate

Trubadurii puterii sovietice


Demult a sosit timpul să ne despărţim de URSS, chiar şi pentru simplul fapt că URSS-ul a plecat „pe o cale ne-nturnată”, vorba clasicului.

Trubadurii puterii sovietice

Zilele astea, moartea lui Ivan Bodiul, fostul lider al Moldovei Sovietice, le-a oferit o nouă ocazie de a ieşi la rampă trubadurilor puterii sovietice, care fac cu ou şi cu oţet nu numai actuala guvernare cvasiliberală, ci şi toată epoca de după 1991.

S-au auzit voci răspicate, ritoase, isterice, voci care au înfierat actuala stare de lucruri, care au vorbit de corupţie, de sărăcie, de insolenţa guvernanţilor, de dezmăţul la care se dedau conducătorii liberali. Aceleaşi voci ne-au descris în culori atrăgătoare „raiul” brejnevist, cînd Moldova era condusă de Bodiul. Dacă e să le dai crezare, Moldova lui Bodiul era un fel de paradis în care oamenii se simţeau cu adevărat fericiţi şi liberi.

Trubadurii puterii sovietice trec mai mereu cu vederea două lucruri. Primul e acela că starea deplorabilă în care ne aflăm astăzi e şi o prelungire firească a perioadei sovietice. Acolo, în perioada sovietică, sînt rădăcinile dezastrului de astăzi. Toate aceste reflexe dizgraţioase, ca şi minciuna fără frontiere, vin din acea epocă. Mulţi guvernanţi ai tranziţiei au fost cîndva homo sovieticus, iar unii chiar nomenclaturişti cu acte în regulă. Şi cum de a dispărut peste noapte mult trîmbiţata corectitudine a oamenilor sovietici? Sau ei numai se prefăceau că sînt drepţi şi buni la suflet?

Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez este că şi în „raiul” sovietic s-a trăit destul de greu. Ştiu foarte bine cît de greu se descurcau părinţii mei, un simplu muncitor şi o educatoare. Dacă trubadurii epocii apuse ţin cu tot dinadinsul să afle detalii, le pot spune chiar ce salarii de rîsul curcilor aveau. Şi asta în condiţiile în care munceau cu acribie.

Toată vînzoleala asta nostalgică, toate invocările astea patetice-justiţiare ale epocii sovietice mi se par cel puţin contraproductive. Demult a sosit timpul să ne despărţim de URSS, chiar şi pentru simplul fapt că URSS-ul a plecat „pe o cale ne-nturnată”, vorba clasicului.
XS
SM
MD
LG