Președintele României, Traian Băsescu crede că țara n-a pierdut încă șansa să avanseze anul acesta către intrarea în spațiul Schengen, în ciuda unui raport negativ despre independența justiției dat publicității săptămâna trecută de Comisia Europeană. Relatează de la București, Sabina Fati:
Ultimul Raport al Comisiei Europene privind justitia din Romania ar putea duce la o noua aminare in ceea ce priveste aderarea tarii la Spatiul de Libera Circulatie, Schengen. Nu exista o legatura oficiala intre cele doua mecanisme, cel de admitere in Schengen si cel privind MCV -Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar guvernele occidentale au transmis la Bucuresti si la Sofia ca ar fi nevoie de doua Rapoarte pozitive din partea Comisiei pentru ca Bulgaria si Romania sa fie admise.
Presedintele Traian Basescu a vorbit totusi despre unele progrese constatate de expertii europeni mai ales in ceea ce priveste lupta anti-coruptie si institutiile care coordoneaza aceaste eforturi. Romania a ramas, insa, in urma Bulgariei, potrivit monitorizarilor europene, care au constatat asta vara, dupa suspendarea lui Traian Basescu facuta la limita legii, ca Bucurestiul nu mai respecta toate criteriile statului de drept. O parte din aceste criterii ramin sub lupa Bruxelles-ului, de altfel, ca si cum Romania nu ar fi membru plin al Uniunii Europene, asa se face, ca domeniile asupra carora se pronunta europenii se extind, incluzind de aceasta data si problemele din mass-media autohtona.
Pe de alta parte, principiile privind aderarea la Spatiul Schengen sint diferite de cele pe care le monitorizeaza Comisia Europeana in cadrul MCV, asa se face ca Romania a indeplinit standardele pentru a fi membra in Spatiul de Libera Circulatie, numai ca marile puteri europene nu i-au dat verde Bucurestiului pe motiv ca justitia inca nu functioneaza la parametrii maximi, iar coruptia ramine la ordinea zilei atit la nivel politic, cit si in cazul principalelor puncte de trecere a frontierei spre Republica Moldova, Ucraina si Serbia.
Aderarea la Schengen reprezinta pentru Romania in primul rind o miza simbolica, la fel ca si proiectul privind intrarea in spatiul Euro, dar in acelasi timp exista si consecinte practice pentru cei care vor sa lucreze in alte state comunitare. In spatele de problemelor romanilor, ramin pentru moment reticentele occidentalilor care isi dau seama ca extinderea cu Romania si Bulgaria s-a intimplat prea repede, iar cele doua state nu erau pregatite nici din punct de vedere democratic, nici economic pentru a raspunde asteptarilor Bruxelles-ului.
Cu toate acestea, Traian Basescu este de parere ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la intilnirea ministrilor de externe comunitari din martie ar putea creste daca arcul guvernamental format din liberali si socialisti ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament, care se opune cercetarii unor fosti membri ai guvernului si eventual la eliminarea ministrilor cercetati penal.
E posibil ca premierul socialist al Romaniei sa fie de acord cu solutia presedintelui, fiindcă Victor Ponta i-a spus astazi sefului Comisiei Europene ca va trimite o scrisoare sefilor statelor comunitare in vederea aderarii tarii la Schengen, epistola care ar urma sa fie semnata de presedintele Basescu, primul ministru plus liderii celor doua camere ale parlamentului.
Dincolo de angajamentele pe care si le-ar putea asuma liderii romani, guvernul trebui sa renunte la ministrii cercetati penal pentru a fi credibil si sa nu intrerupa reformele juridice, dupa cum sugerase ministra de resort. Chiar si asa, posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa primeasca unda verde pentru Schengen inaintea alegerilor din Germania, programate pentru aceasta toamna, este improbabila, dupa cum ne-au spus surse diplomatice demne de incredere.