--De ce: Paul Goma?
-- Pentru că Uniunea Scriitorilor din Moldova l-a propus la Premiul Nobel pentru anul 2013.
-- De ce :Dumitru Crudu?
-- Pentru că „...şi eu cred că Paul Goma ar trebui să fie propus pentru Premiul Nobel”, declară dânsul prin titlul editorialului ce-l publică în numărul de vineri, 1 februarie curent al revistei „Timpul”. Care text, la modul concentrat, prezintă un excelent microportret al celebrului autor şi disident român. Referindu-se la tragicul episod din Arta refugii, când Paul se întâlneşte cu mama sa în sediul Securităţii, Dumitru Crudu concluzionează: „...drama individului începe din clipa în care istoria irupe în sânul familiei şi o destramă, lipsindu-l pe individ de ceea ce acesta poate să aibă mai scump: SPAŢIUL INTIM”.
-- De ce am evidenţiat ultimele două cuvinte?
-- Pentru că totdeauna am considerat că cel mai scump lucru pe care îl poate avea un om este LIBERTATEA. Din aceasta decurg toate celelalte!
-- De ce: Nicolae Ceauşescu?
-- Pentru că recent ne-a parvenit ştirea că a pierit satrapul Ivan Bodiul. La vârsta matusalemică de 96 de ani. Or, Nicolae Ceauşescu a fost executat de ai săi (Iliescu et K) la 71 de ani, pe când Bodiul a sucombat atât de târziu, printre ai săi (la Moscova). De ce: târziu? Pentru că erau născuţi în acelaşi an 1918 --- anul Marii Uniri!—şi ar fi fost logic, reieşind din legile istoriei, să plece în tartor odată şi... împreună.
-- Şi acum, de ce: parabola lui Sulac?
-- În plin regim totalitar, sub domnia văcarului filozof, care a urât cu toti veninul lui intelectualitatea naţională şi s-a opintit s-o distrugă definitiv, problema libertăţii, în special cea a libertăţii de creaţie, era intens dezbătută în mediile noastre. Comanda socială, formarea noului popor, ceea ce s-a numit ulterior „HOMO SOVIETICUS” , propaganda deşănţată a oficialituţilor de a băga în minţile şi sufletele oamenilor convingerea precum că... am fi LIBERI, ca nimeni în lume, a fost surprinsă şi formulată într-un mod genial de simplu, plastic, ingenios, dar şi sarcastic de către neuitatul interpret de muzică populară şi alesul om de spirit care a fost Nicolae Sulac. Zicea Domnia Sa aşa: „Liberi suntem, da? Liberi... Iaca să vă spun eu. Vaca în ocol... Îi dezlegată... De la iesle... De la par... Îi SLOBODĂ, cum s-ar zice. Dar nu-i LIBERĂ! Pentru că-i în OCOL. În ŢARC, măi! Ca şi noi, măi!”
3 februarie 2013
P.S. Una din pasiunile mele e cea pentru... CUVINTE. Şi pentru ETIMOLOGIILE lor. Or, SLOBOD e de origine slavă, iar LIBER ne vine de la maica latină.
P.P.S. Deci, o întrebare către noi înşine: Vrem să fim slobozi? Ori... LIBERI cu adevărat?
V.B.